Σε υψηλό δύο εβδομάδων η στερλίνα, μετά την κυβερνητική κωλοτούμπα

φωτό: pixabay

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων αναρριχήθηκε χθες η στερλίνα, μετά την προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών να καθησυχάσει τους επενδυτές υποστηρίζοντας ότι θα ανακοινώσει σύντομα τις λεπτομέρειες για το πώς θα μειώσει το χρέος.

Το βρετανικό νόμισμα ξεπέρασε τα 1,14 δολάρια ανακάμπτοντας από μέρος των απωλειών που είχε καταγράψει όταν ο Κουασί Κουαρτέγκ τρόμαξε τους επενδυτές όταν ανακοίνωσε το σχέδιό του για επιπλέον δανεισμό.

Τώρα αναμένεται να ανακοινώσει τον τρόπο που θα πληρωθούν οι περικοπές έως το τέλος του μήνα, ενώ αρχικά το σχέδιο θα δινόταν στη δημοσιότητα στις 23 Νοεμβρίου. Οι φόβοι ότι η βρετανική οικονομία δε θα μπορούσε να αντέξει το βάρος των μειώσεων της φορολογίας έστειλε κύματα στις αγορές την περασμένη εβδομάδα.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε σε συνέντευξή του ότι το σχέδιό του θα αποκαλυφθεί στις 23 Νοεμβρίου, ωστόσο το πρόγραμμα θα επιταχυνθεί με βάση τον προγραμματισμό στο Κοινοβούλιο. Ενώ βουλευτές των Συντηρητικών τονίζουν ότι το σχέδιο είναι απαραίτητο για να ηρεμήσουν οι αγορές.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του μίνι-προϋπολογισμού, η στερλίνα βούλιαξε σε ιστορικά χαμηλά, το κόστος δανεισμού εκτοξεύτηκε και η Τράπεζα της Αγγλίας αναγκάστηκε να αναλάβει δράση και έκτακτα μέτρα, καθώς οι δραματικές κινήσεις της αγοράς έστειλαν στα πρόθυρα της κατάρρευσης κάποια συνταξιοδοτικά ταμεία.

Μία βασική αιτία της αναταραχής είναι ότι δεν υπήρξε κάποια ανεξάρτητη αξιολόγηση για το πώς θα επηρέαζαν τα μέτρα. Το αρμόδιο γραφείο Προϋπολογισμού είχε προσφερθεί να κάνει την αξιολόγηση, αλλά η κυβέρνηση την απέρριψε.

Οι επενδυτές επίσης πίστεψαν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί, αναγκάζοντας ουσιαστικά τις τράπεζες να ανακαλέσουν μία σειρά προϊόντων δανεισμού, καθώς η αβεβαιότητα δυσκόλευε τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις του κόστους δανεισμού.

Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν σημαντικά οι δανειολήπτες, με πολλούς εξ αυτών να υποστηρίζουν ότι έχαναν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, λόγω της δραματικής αύξησης των δόσεων.

Ειδικοί εκτιμούν ότι αν η ανεξάρτητη έρευνα αποδείξει ότι θα υπάρξει προσδοκία μείωσης των επιτοκίων, σίγουρα «θα καθησυχάσει εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι αυτή τη στιγμή φοβούνται ότι θα χάσουν τα σπίτια τους.

Μετά την κατακραυγή ακόμα και από το εσωτερικό του κόμματός του, ο Κουαρτένγκ έκανε μία θεαματική κυβίστηση και ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη μείωση της φορολογίας στα υψηλά εισοδήματα, ενώ αργότερα συμφώνησε και να επισπεύσει τη δημοσίευση της σχετικής έκθεσης βιωσιμότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ