Οι traders βλέπουν άνοδο των κρυπτονομισμάτων μετά τη Fed

Τα πιο γνωστά κρυπτονομίσματα/ Φωτογραφία shutterstock

Το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα κινήθηκαν ανοδικά χθες, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να στρέφουν την προσοχή τους σε τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου. Ωστόσο, οι traders φαίνεται ότι περιμένουν τη σημαντική συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τα επιτόκια που θα γίνει σήμερα για να προβλέψουν προς τα πού θα κινηθούν τα κρυπτονομίσματα.

Τις τελευταίες 24 ώρες, η τιμή του Bitcoin ενισχύθηκε κατά 1% στα 20.550 δολάρια. Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα που υπάρχει έσπασε το φράγμα των 20.000 δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, βγαίνοντας από την περιοχή των 19.000 με 20.000 δολαρίων για πρώτη φορά από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Παρόλα αυτά, η τιμή του Bitcoin παραμένει στο ένα τρίτο της αξίας της από τα ιστορικά υψηλά πριν από ένα χρόνο και απέχει πολύ από το σημείο στήριξης των 30.000 δολαρίων, το οποίο έχασε τον περασμένο Ιούλιο εν μέσω ενός δραματικού ξεπουλήματος.

Ειδικοί αναρωτιούνται αν η σημερινή απόφαση της Fed θα αλλάξει την πορεία του Bitcoin, του οποίου η τιμή κινείται στην περιοχή των 20.000 δολαρίων βρίσκοντας διαρκώς στηρίγματα είτε στην πτώση είτε στην άνοδο.

Όπως λένε, η μοίρα του κρυπτονομίσματος σχετίστηκε το τελευταίο διάστημα περισσότερο με την κίνηση των δεικτών, Dow Jones Industrial Average και S&P 500, λόγω του μακροοικονομικού κλίματος που έχει επικρατήσει με τον υψηλό πληθωρισμό, την ανοδική τάση των επιτοκίων και τους κινδύνους ύφεσης.

Ταυτόχρονα, η επιθετική πολιτική της Fed που σκληραίνει τις οικονομικές συνθήκες και προχωρά σε μία σειρά αυξήσεων επιτοκίων έχει αυξήσει τις πιέσεις στα κρυπτονομίσματα, καθώς τα υψηλά επιτόκια μειώνουν τη ζήτηση για επενδύσεις υψηλού ρίσκου, όπως το Bitcoin και αρκετές μετοχές.

Αυτός είναι ο λόγος που η σημερινή απόφαση της Fed είναι πολύ σημαντική για τη συγκεκριμένη αγορά. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσει σε μία νέα τεράστια αύξηση 75 μονάδων βάσης των επιτοκίων, όμως οι traders ελπίζουν ότι η ανακοίνωση θα συνοδευτεί και με μία πρόβλεψη ότι θα αρχίσει η χαλάρωση της επιτοκιακής πολιτικής το επόμενο διάστημα.

Αν υπάρξουν σημάδια χαλάρωσης από τη Fed, αυτό θα δώσει ώθηση στα κρυπτονομίσματα, όμως σε αντίθεση περίπτωση, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα.

Παρόλα αυτά, η δυνατότητα του Bitcoin να διατηρηθεί στην περιοχή των 19.000 με 20.000 δολαρίων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα – και εν μέσω έντονων διακυμάνσεων στις αγορές – δείχνει ισχύ στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Πέραν του Bitcoin, το Ether – δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα – αυξήθηκε κατά λιγότερο από 1% ελαφρώς χαμηλότερα από τα 1.600 δολάρια, ενώ μικτή ήταν η εικόνα άλλων κρυπτονομισμάτων, με το Solana να υποχωρεί κατά 2% και το Cardano να ενισχύεται κατά 1%.

Το Dogecoin ενισχύθηκε κατά 29%, κυρίως επειδή έχει αναφερθεί σε αυτό ο Έλον Μασκ. Με την εξαγορά του Twitter, οι επενδυτές πιστεύουν ότι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας θα του δώσει νέα πνοή.

ΣΧΕΤΙΚΑ