Η αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι σε κρίση

Τα πιο γνωστά κρυπτονομίσματα/ Φωτογραφία shutterstock

Η εντυπωσιακή κατάρρευση του FTX, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, ταρακούνησε ολόκληρη την αγορά την εβδομάδα που μας πέρασε. Ο Σαμ Μπάνκμαν – Γράιντ, ο 30χρονος τιτάνας των κρυπτονομισμάτων και διευθύνων σύμβουλος της FTX, είδε δισεκατομμύρια από την περιουσία του να γίνονται καπνός σε μία αίτηση χρεοκοπίας που ταρακούνησε βαθιά την συγκεκριμένη αγορά αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, το θέμα δεν λήγει εδώ.

Αναλυτές της JPMorgan, μάλιστα, προβλέπουν νέα υποχώρηση κατά 25% στο bitcoin τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτή η τάση οφείλεται εν μέρει στην κατάρρευση του FTX, αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά κρυπτονομισμάτων: Πέραν των συνεχών αυξήσεων επιτοκίων, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει αντλήσει κεφάλαια από τις χρηματαγορές για να αποθερμάνει την οικονομία και να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Ωστόσο, η τάση αυτή δείχνει ότι τα κεφάλαια μειώνονται – και αυτό δεν είναι κακό μόνο για τα κρυπτονομίσματα, αλλά και για άλλα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών.

Από αυτά προκύπτει ότι είναι μία πολύ δύσκολη εποχή για την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Η αξία του bitcoin, του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος, έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 75% στα 15.984 δολάρια σε σχέση με πριν από ένα χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπήρξαν πολύ μεγάλες εισροές κεφαλαίων στα κρυπτονομίσματα χάρη στη χαλαρή πολιτική της Fed. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα και έριχνε διαρκώς κεφάλαια στις μεγάλες τράπεζες αγοράζοντας ομόλογα.

Η πολιτική αυτή, όμως, έχει πλέον σταματήσει. Με τον πληθωρισμό να έχει εκτιναχθεί, τα επιτόκια αυξάνονται διαρκώς και τα κεφάλαια έχουν στεγνώσει. Αυτά βεβαίως είναι πολύ δυσάρεστα νέα για να ψηφιακά νομίσματα, τα οποία οι αναλυτές της Wall Street θεωρούν «σφουγγάρια» επιπλέον κεφαλαίων.

Οι αναλυτές της JPMorgan υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές της Fed θα δημιουργήσουν μεγάλη έλλειψη κεφαλαίων από τις επενδύσεις έως και την επόμενη χρονιά.

Λιγότερα κεφάλαια σημαίνει περισσότερο ρίσκο και οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα κρυπτονομίσματα. Πλέον υπάρχουν και άλλες πλατφόρμες ψηφιακών νομισμάτων, όπως η Solana, που βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο κατάρρευσης.

Ενώ αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλοι τομείς της οικονομίας, όπως για παράδειγμα, οι κολοσσοί της τεχνολογίας. Μόνο η Apple, η Alphabet και η Microsoft αντιστοιχούν στο 44% της συνολικής πτώσης του δείκτη S&P 500 από τις αρχές της χρονιάς έως τον Οκτώβριο.

Άλλο ένα θύμα της επιτοκιακής πολιτικής της Fed είναι η αγορά ακινήτων. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής κόκκινων στεγαστικών δανείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πλέον οι πωλήσεις ακινήτων κινούνται πτωτικά εδώ και οκτώ συνεχόμενους μήνες και η αγορά ενδέχεται να επιδεινωθεί περαιτέρω.

ΣΧΕΤΙΚΑ