Αισιοδοξία της ΙΕΑ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Φώτο: Shutterstock

Οι παγκόσμιες δυνατότητες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια τόσο όσο αυξήθηκαν κατά τις δύο προηγούμενες δεκαετίες, καθώς η δραματική άνοδος των τιμών ενέργειας σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση πιέζουν τις κυβερνήσεις να μειώσουν την παραγωγή και χρήση ορυκτών καυσίμων.

Σε έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προβλέπει μεγάλη αύξηση των υποδομών παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και προβλέπει ότι η πράσινη ενέργεια θα ξεπεράσει τον άνθρακα και θα γίνει η πρώτη πηγή παραγωγής ενέργειας στις αρχές του 2025.

Οι παγκόσμια δυνατότητα για παραγωγή πράσινης ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 2.400 γιγαβάτ (GW) μεταξύ του 2022 και του 2027, ποσότητα αντίστοιχη της ενέργειας που παράγει σήμερα η Κίνα. η εν λόγω αύξηση μάλιστα είναι κατά 30% υψηλότερη από τις σχετικές προβλέψεις του Οργανισμού, που εδρεύει στο Παρίσι, πριν από ένα χρόνο.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνονταν ταχύτατα, όμως η παγκόσμια ενεργειακή κρίση έχει δώσει ώθηση σε μία νέα φάση ταχύτερης ανάπτυξης, καθώς οι χώρες προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν τα οφέλη της ενεργειακής τους ασφάλειας», τόνισε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Φατίχ Μπαϊρόλ.

Και πρόσθεσε ότι «είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα του πώς η ενεργειακή κρίση μπορεί να αποδειχθεί ένα κρίσιμο σημείο καμπής προς ένα καθαρότερο και πιο ασφαλές σύστημα ενέργειας. Η συνεχής αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι κρίσιμης σημασίας ώστε να μείνει η πόρτα ανοιχτή στο στόχο του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου».

Ταυτόχρονα, η άνοδος των τιμών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα έχουν στείλει τον πληθωρισμό σε υψηλά δεκαετιών σε ολόκληρο τον κόσμο και κατέδειξε την εξάρτηση της Ευρώπης από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΙΕΑ, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μία «αποφασιστική στιγμή για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη» όπου οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις παλεύουν να αντικαταστήσουν το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο με εναλλακτικές.

Αυτή τη στιγμή, στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν απαγορευτεί οι εισαγωγές ρωσικού αργού μέσω θαλάσσης, πράγμα που σημαίνει ότι δε φτάνει στην ΕΕ το 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου βρίσκονται μόλις στο 20% μέσω των αγωγών σε σχέση με τα επίπεδα προ του πολέμου.

Επίσης, οι πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς στην Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία αυξάνουν επίσης την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών. Η Κίνα αναμένεται να παράγει το μισό περίπου της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μεταξύ του 2022 και του 2027.

Εν τω μεταξύ, το νομοσχέδιο για τον Πληθωρισμό του Τζο Μπάιντεν αναμένεται επίσης να δώσει ώθηση στην πράσινη ενέργεια, καθώς επιδοτεί με τεράστια κονδύλια τις συγκεκριμένες δράσεις και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων.

Ειδικοί εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό πράσινης ενέργειας θα προέρχεται από επενδύσεις σε ηλιακή και αιολική ενέργεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ