Η ύφεση στη Βρετανία μπορεί να εξελιχθεί σε μία «χαμένη δεκαετία»

Φωτογραφία από Shutterstock: JaneHYork

Η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία «χαμένη δεκαετία» ανάπτυξης αν δε ληφθεί δράση για να αντιμετωπιστεί η μείωση στις επενδύσεις των επιχειρήσεων και οι ελλείψεις στο προσωπικό.

Την «σκοτεινή» πρόβλεψη για το μέλλον έκανε ο Σύνδεσμος των Βρετανών Βιομηχάνων σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα. Όπως τονίζει, μάλιστα, τα τρία τέταρτα των επιχειρήσεων στη χώρα παλεύουν να βρουν εργαζομένους με τα προσόντα που χρειάζονται, ενώ προσθέτει ότι χρειάζονται αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης μίας πιο ευέλικτης μεταναστευτικής πολιτικής και μειώσεις φορολογίας για να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις.

«Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με στασιμοπληθωρισμό – με τον πληθωρισμό να έχει εκτοξευτεί, την ανάπτυξη να είναι αρνητική, την παραγωγικότητα να υποχωρεί, καθώς και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων. Οι εταιρείες βλέπουν πιθανές ευκαιρίες ανάπτυξης, αλλά η έλλειψη ‘αυτοπεποίθησης’ εν όψει της ύφεσης τους υποχρεώνουν να σταματήσουν τις επενδύσεις, τουλάχιστον για το 2023», τόνισε ο διευθυντής του Συνδέσμου των Βρετανών Βιομηχάνων, Τόνι Ντάνκερ.

Και πρόσθεσε ότι «θα δούμε μία χαμένη δεκαετία ανάπτυξης, αν δεν αναληφθεί δράση. Το ΑΕΠ είναι ένας απλός πολλαπλασιαστής δύο παραγόντων: των ανθρώπων και της παραγωγικότητάς τους. Όμως, δε διαθέτουμε τους ανθρώπους που χρειαζόμαστε ούτε την παραγωγικότητα».

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μόνη οικονομία της G7 που δεν έχει ακόμα ανακάμψει πλήρως από την πανδημία. Η αύξηση των τιμών ενέργειας και τροφίμων οδήγησαν τον περασμένο Οκτώβριο τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα 41 ετών. Ενώ οι εκτεταμένες απεργίες έχουν γίνει καθημερινότητα τους τελευταίους μήνες, καθώς οι εργαζόμενοι νοιώθουν την επιδείνωση της κρίσης του κόστους διαβίωσης.

Οι Βρετανοί εργαζόμενοι έχουν υπομείνει τη μεγαλύτερη πτώση της αγοραστικής τους δύναμης σε περισσότερα από 20 χρόνια μεταξύ του περασμένου Απριλίου και του Ιουνίου, καθώς οι αποδοχές τους – λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον πληθωρισμό – ουσιαστικά υποχώρησαν κατά 3%. Η πτώση του πραγματικού τους εισοδήματος ήταν λιγότερο σημαντική το τρίτο τρίμηνο, ωστόσο ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί από το 2001 όταν άρχισε να μετρά ο εν λόγω δείκτης.

Ταυτόχρονα, η προοπτική της βρετανικής οικονομίας για το 2023 είναι από τις χειρότερες μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συνδέσμου των Βρετανών Βιομηχάνων και μόνο το γερμανικό ΑΕΠ αναμένεται να καταγράψει μεγαλύτερη πτώση, δεδομένου ότι η Γερμανία είναι η χώρα που βιώνει τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση εξ αιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2023 – μία πολύ μεγάλη υποβάθμιση σε σχέση με την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% τον περασμένο Ιούνιο. Η οικονομία αναμένεται να ανακάμψει στα επίπεδα προ του κορονοϊού κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να αποκλιμακωθεί, ωστόσο θα συνεχίσει να κινείται σε επίπεδα υψηλότερα του 2,5% που είναι ο στόχος της Τράπεζας της Αγγλίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ