Χωρίς αποτελεσματικά εμβόλια, η Κινεζική οικονομία θα υποφέρει

Κίνα/ Φωτογραφία AP

Η αυστηρή πολιτική μηδενικών κρουσμάτων του κορωνοϊού που ακολουθεί η Κίνα εδώ και τρία χρόνια με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων έχει επιβαρύνει δραματικά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη.

Το ερώτημα για τον Πρόεδρο, Σι Ζινπίνγκ, και το στενό του κύκλο συμβούλων είναι αν η ξαφνική χαλάρωση αυτών των περιοριστικών μέτρων και των lockdown που αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα θα περιορίσουν τις αντιδράσεις των διαδηλωτών και ταυτόχρονα θα αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα στην οικονομία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, μερικές μέρες μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου για χαλάρωση των μέτρων – συμπεριλαμβανομένης και της κατ’ οίκον καραντίνας των ατόμων χωρίς ή με ελάχιστα συμπτώματα – και τα σημάδια που έρχονται δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά.

Η έλλειψη αποτελεσματικών εμβολίων και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει κάνει εμβόλιο ή δεν έχει κάνει ενισχυτική δόση αποδεικνύει ότι ο πληθυσμός δεν είναι επαρκώς προστατευμένος και οι εργοδότες πρέπει να προετοιμαστούν, καθώς το εργατικό δυναμικό που διαθέτουν είναι ευάλωτο και αυτό έχει συνέπειες στην παραγωγή όσο και ένα αυστηρό lockdown.

Εν τω μεταξύ, οι αναφορές ότι στα φαρμακεία έχουν αρχίσει να εξαντλούνται βασικά φάρμακα, όπως η ιβουπροφένη, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα υγείας και τη δυνατότητά του να τους προστατεύσει χωρίς να γίνουν lockdown.

Παρόλα αυτά, ο Σι δεν είχε και πολλές επιλογές όταν αποφάσισε να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα. Και αυτό όχι μόνο επειδή οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του σε μία πρωτοφανής έκτασης και έντασης διαμαρτυρία, αλλά και γιατί το εμπόριο με τις άλλες χώρες έχει βουλιάξει, ενώ η ανεργία των νέων έχει εκτοξευτεί.

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού. Την ώρα που στον υπόλοιπο πλανήτη έχει εκτιναχθεί, στην Κίνα κυμαίνεται στοπ 2,5%, ενώ ο δομικός πληθωρισμός δεν ξεπερνάει το 0,6% αντανακλώντας βέβαια τη στασιμότητα της οικονομίας.

Τα στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα δείχνουν ότι οι εξαγωγές έχουν μειωθεί κατά 8,7% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 6,7%. Τεράστια πτώση 10,6% είχαν και οι εξαγωγές.

Ενδεικτική των επιπτώσεων που έχουν τα περιοριστικά μέτρα στις ιδιωτικές εταιρείες είναι η ανακοίνωση της Foxconn, μεγαλύτερη κατασκευάστρια κινητών για λογαριασμό της Apple, ότι ο τζίρος του Νοεμβρίου υποχώρησε το Νοέμβριο κατά 11,4% σε ετήσια βάση, λόγω των προβλημάτων στην παραγωγή που δημιούργησε η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα. Η Apple έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα υπάρχει έλλειψη σε iPhone 14 κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ