Βρετανία: Οι ΑΠΕ δημιουργούν θέσεις εργασίας

Φωτογραφία από Shutterstock: JaneHYork

Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξάνεται με τετραπλάσιο ρυθμό από τον αριθμό των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται στη βρετανική οικονομία συνολικά.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2,2% των θέσεων εργασίας στη Βρετανία θεωρούνται «πράσινες», παρά το γεγονός ότι αυξάνονται οι ανησυχίες για την κυριαρχία του Λονδίνου στο συγκεκριμένο τομέα.

Ο αριθμός των πράσινων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν πέρυσι σχεδόν τετραπλασιάστηκε και φτάνει τις 336.000 θέσεις, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της PriceWaterhouseCoopers.

Ωστόσο, πάνω από το ένα τρίτο αυτών των θέσεων έχουν έδρα στο Λονδίνο και στα νοτιο-ανατολικά της χώρας και αφορούν θέσεις σε επιστημονικά πεδία.

Η Σκωτία, που κυριαρχεί στο τομέα της αιολικής ενέργειας που παράγεται στη χώρα, έχει το υψηλότερο ποσοστό πράσινων θέσεων εργασίας, το οποίο ενισχύθηκε στο 3,3% του συνόλου από το 1,7% πέρυσι.

Στην Ουαλία, όπου γίνεται σημαντική πρόοδος στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, υπήρξε αύξηση 150% στον αριθμό των πράσινων θέσεων εργασίας, με τη ζήτηση να επικεντρώνεται σε θέσεις στο τομέα της κατασκευής και των υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, οι πράσινες θέσεις εργασίες σε ολόκληρη τη χώρα αύξησαν το μερίδιο αγοράς τους σημαντικά, ενώ το δωδεκάμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2022, οι θέσεις διπλασιάστηκαν.

Ο Καρλ Σάιζερ, επικεφαλής της PriceWaterhouseCoopers στο Λονδίνο τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι η Ουαλία και η Σκωτία καταγράφουν σημαντικότερες επιδόσεις, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μία στις πέντε «πράσινες» θέσεις εργασίας δημιουργούνται στο Λονδίνο.

Ωστόσο, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από το μέτωπο της ανεργίας που ανακοινώθηκαν χθες. Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε ξανά καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια βαθύτερη οικονομική ζοφερή, πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό της ανεργίας ενισχύθηκε στο 3,7% έως τον Οκτώβριο, από 3,6% το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 65.000 το τρίμηνο έως τον Νοέμβριο – η πέμπτη συνεχόμενη τριμηνιαία πτώση και η πρώτη ετήσια πτώση από τις αρχές του περασμένου έτους.

Επίσης, σημαντική άνοδο καταγράφει και το κόστος διαβίωσης, με τους πραγματικούς μισθούς να μειώνονται για έκτο συνεχόμενο μήνα. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός σημαίνει ότι οι συνολικές πραγματικές αμοιβές μειώθηκαν κατά 2,7% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του έτους, παρά την αύξηση 6,1% στις συνολικές αμοιβές.

O υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, δήλωσε ότι «ενώ η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει κοντά στα ιστορικά χαμηλά, ο υψηλός πληθωρισμός συνεχίζει να μαστίζει τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο καθώς διαχειριζόμαστε τις επιπτώσεις του Covid-19 και της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία».

ΣΧΕΤΙΚΑ