Μειώνει την ενεργειακή στήριξη των επιχειρήσεων η Βρετανία

φωτό: pixabay

Η Βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες το βράδυ το σχέδιο της να μειώσει τη στήριξη που παρέχει στις επιχειρήσεις με τη μορφή των επιδοτήσεων για την ενέργεια κατά το επόμενο οικονομικό έτος στα 5,5 δισεκατομμύρια στερλίνες (6,7 δισεκατομμύρια δολάρια), περιγράφοντας το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων ως «μη-βιώσιμα ακριβό».

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο, Associated Press, το τρέχον εξάμηνο πρόγραμμα, το οποίο λήγει στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να κοστίσει περί τα 18,4 δισεκατομμύρια στερλίνες, με βάση τις προβλέψεις των αρμόδιων οικονομικών υπηρεσιών της βρετανικής κυβέρνησης.

«Η βασική μου προτεραιότητα είναι να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο κόστος ζωής – κάτι με το οποίος παλεύουν και τα νοικοκυριά, αλλά και οι επιχειρήσεις», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ.

Και πρόσθεσε ότι «αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός και την ίδια ώρα να στηρίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις».

Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά τρόπους για να πάρει πίσω τα πακέτα στήριξης για τις υψηλές τιμές ενέργειας, καθώς έχει επικεντρωθεί στην προσπάθεια να σταθεροποιήσει τα οικονομικά μεγέθη της χώρας, μετά την πολιτική και οικονομική αναταραχή που προκάλεσε η κυβέρνηση της πρώην πρωθυπουργού, Λιζ Τρας, που κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία για μερικές μόνο εβδομάδες.

Οι τιμές ενέργειας στη Μεγάλη Βρετανία άρχισαν να αυξάνονται σταδιακά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και εκτοξεύτηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022.

Έκτοτε έχουν παρατηρηθεί αρκετές διακυμάνσεις. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν πλέον επιστρέψει περίπου στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από ένα χρόνο – και αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα που βρίσκονταν όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης – συνεχίζουν να είναι πολλαπλάσια των τιμών που είχαν καταγραφεί στις αρχές του 2021.

Ο Χαντ ανακοίνωσε ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι παρότι οι τιμές υποχωρούν, οι μειώσεις αυτές δε δείχνουν να περνούν στα τιμολόγια των νοικοκυριών ή των επιχειρήσεων και γι’ αυτό το λόγο ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές για την ενέργεια, την Ofgem, ενημέρωση για το αν χρειάζεται να αναληφθεί δράσης.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε αρχικά δεσμευτεί να δημοσιεύσει τις προτάσεις της για τη ενεργειακή στήριξη των επιχειρήσεων πριν από τα τέλη του 2022, όμως η απόφαση καθυστέρησε προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από πολλές επιχειρήσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα της ανασφάλειας όσον αφορά στο κόστος της ενέργειας.

Το νέο πρόγραμμα, πάντως. θα περιλαμβάνει επιπλέον στήριξη για κάποιες επιχειρήσεις, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από τις τιμές της ενέργειας, ειδικά στον κατασκευαστικό τομέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ