Ο «αποτυχημένος» CEO με μισθό 150.000 ημερησίως

Φωτογραφία: AP Images

Ελάχιστα ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων έχουν καταφέρει να αποτύχουν μέσα σε τόσο μικρό διάστημα. Ή έχουν κάνει τέτοιο πάταγο. Όμως ο Τζεφ Μορέλ είναι ένας από αυτούς.

Ο Μορέλ ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της Disney στις 24 Ιανουαρίου του 2022 και η αναχώρηση του ανακοινώθηκε με πολύ στόμφο στα τέλη Απριλίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, κατάφερε να βγάλει 150.000 δολάρια την ημέρα. Όπως τονίζει στο αναλυτικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα, ο Μορέλ έλαβε 8,3 εκατομμύρια δολάρια σε μισθού και μπόνους κατά τη διάρκεια των τριών μηνών που παρέμεινε στο πόστο του και του πενταμήνου που βρισκόταν στο μισθολόγιο της εταιρείας, καθώς τυπικά αποχώρησε στις 30 Ιουνίου του 2022.

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται ένα επίδομα 537.438 δολαρίων για την μετακόμιση της οικογένειάς του από το Λονδίνο στο Λος Άντζελες, καθώς και άλλα 500.000 δολάρια για την επιστροφή της οικογένειας στη Βρετανική πρωτεύουσα μετά την αποχώρησή του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, ο Μορέλ ενδέχεται να πήρε δύο εκατομμύρια λιγότερα από τα 8,3 εκατ. δολάρια που αποκαλύπτει η Wall Street Journal, καθώς υπήρχαν αμοιβές που σχετίζονταν με την απόδοση, τις οποίες δεν έλαβε ποτέ.

Ένα άλλο μπόνους που δεν περιλαμβάνεται στην αποζημίωσή του είναι το ποσό για την αγορά του σπιτιού του Μορέλ στον Λος Άντζελες. Η Disney πλήρωσε 4,5 εκατομμύρια δολάρια για το σπίτι, ωστόσο η κυριότητά του παρέμεινε στην εταιρεία, πράγμα που σημαίνει ότι στα ταμεία της θα πάνε και τα χρήματα από την πώλησή του είτε με κέρδος είτε με χασούρα. Πάντως, μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο το σπίτι δεν είχε ακόμα πουληθεί.

Ο Μπορέλ θα λάβει επιπλέον 4 εκατομμύρια δολάρια για το τρέχον οικονομικό έτος που ολοκληρώνεται την 1η Οκτωβρίου ώστε να αποπληρωθεί το σύνολο του συμβολαίου του, καθώς και τα μπόνους στόχων που θα λάμβανε για το 2022. Τα 4 εκατομμύρια προστίθενται στα 8,3 εκατομμύρια, μείον τα δύο εκατομμύρια – σύνολο 10,3 εκατομμύρια δολάρια για τρεις μήνες δουλειά

Πράγμα που σημαίνει ότι οι απολαβές του διαμορφώθηκαν σε 148.000 την ημέρα αν θεωρήσουμε ότι δούλευε πενθήμερο και πέφτουν στα 108.000 την ημέρα, αν θεωρήσουμε ότι εργαζόταν επτά ημέρες την εβδομάδα.

Πριν από τη σύντομη θητεία του στην Disney, ο Μορέλ εργάστηκε στις δημόσιες σχέσεις της BP για 11 χρόνια, εκ των οποίων τους τελευταίους 17 μήνες ήταν αντιπρόεδρος για θέματα δημοσίων σχέσεων. Παλαιότερα, είχε βοηθήσει την εταιρεία να διαχειριστεί το τεράστιο σκάνδαλο της καταστροφής της πλατφόρμας, Deepwater Horizon, και της οικολογικής καταστροφής που προκάλεσε.

Ο Μορέλ πλήρωσε την επικοινωνιακή κρίση με το νομοσχέδιο που ψήφισε ο τοπικός κυβερνήτης, Ρον ντε Σάντις, σχετικά με το μάθημα σεξουαλικής αγωγής σε μικρά παιδιά, το οποίο, κατά πολλούς, στόχευσε τα ομόφυλα ζευγάρια.

Βέβαια, όπως λένε ειδικοί, η διαχείριση της συγκεκριμένης υπόθεσης μάλλον ήταν αδύνατο να είναι σωστή, ωστόσο η αποζημίωση ενός ανθρώπου που χαρακτηρίστηκε «αποτυχημένος» και οι αποδοχές του δείχνουν πόσο στρεβλά είναι κάποια πράγματα στις κολοσσιαίες επιχειρήσεις.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ