Κοινό νόμισμα στη Νότια Αμερική θέλουν Βραζιλία και Αργεντινή

NEWSROOM
Κοινό νόμισμα στη Νότια Αμερική θέλουν Βραζιλία και Αργεντινή
Φώτο: Shutterstock

Μία ενδιαφέρουσα – και κατά πολλούς αστεία – πρόταση ακούστηκε κατά τη συνάντηση των προέδρων της Βραζιλίας και της Αργεντινής, Λούλα Ιγνάσιο ντα Σίλβα και Αλμπέρτο Φερνάντεζ.

Την περασμένη Δευτέρα, ο Λούλα και ο Φερνάντεζ δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι σκοπεύουν να φτιάξουν ένα κοινό νόμισμα για τις εμπορικές συναλλαγές, που θα τους απαλλάξει από την επίπονη εξάρτηση από το αμερικανικό δολάριο.

«Πιστεύω ότι με τον καιρό αυτό θα γίνει και είναι απαραίτητο, καθώς υπάρχουν χώρες που δυσκολεύονται κάποιες φορές να αποκτήσουν δολάρια», δήλωσε ο Λούλα ντα Σίλβα από το Μπουένος Άιρες με τον Αργεντίνο ομόλογό του, Αλμπέρτο Φερνάντεζ. Και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει τον 21ο αιώνα να κάνουμε αυτά που κάναμε τον 20ο αιώνα».

Ωστόσο, παρά την ενδεχόμενη αποφασιστικότητα των δύο γειτόνων, γεγονός παραμένει – λένε οι ειδικοί – ότι καμία από τις δύο χώρες δεν έχει τα οικονομικά θεμελιώδη ούτε το ειδικό βάρος για να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στις αγορές, μετά από μία τόσο σημαντική κίνηση.

Η ιδέα των ηγετών είναι να χρησιμοποιείται το εν λόγω κοινό νόμισμα αρχικά για τις συναλλαγές μεταξύ της Αργεντινής και της Βραζιλίας για το μεταξύ τους εμπόριο και άλλου είδους συναλλαγές και, αργότερα, να υιοθετηθεί και από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Και παρότι οι λεπτομέρειες του εγχειρήματος δεν έχουν γίνει γνωστές, ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας διευκρίνισε ότι αυτό το κοινό νόμισμα δεν θα αντικαταστήσει το ρεάλ ή το πέσο.

Οικονομικοί αναλυτές αμφισβητούν τη λογική πίσω από το σχέδιο των χωρών της Νοτίου Αμερικής. Όπως λένε, η οικονομία της Αργεντινής παραπαίει και τέσσερις στους δέκα πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η χώρα έχει έναν από τους υψηλότερους πληθωρισμούς στον κόσμο – έφτασε το 95% το 2022 – και το πέσο υποτιμάται σταθερά εδώ και μία δεκαετία.

Από την άλλη πλευρά, η Βραζιλία, η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, είναι σε καλύτερη κατάσταση οικονομικά, ωστόσο κανείς δε θα τη χαρακτήριζε «επιτυχημένη». Ο πληθωρισμός της το 2022 ξεπέρασε το στόχο της Κεντρικής Τράπεζας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ το ρεάλ χάνει συνεχώς αξία έναντι του δολαρίου από το 2014, λίγο πριν η χώρα πέσει στην πιο βαθιά ύφεση εδώ και έναν αιώνα. Οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν πολύ χαμηλές, ενώ δεν έχει καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της από το 2013.

«Καμία από τις δύο χώρες δεν διαθέτει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να κάνει το εγχείρημα να πετύχει και να προσελκύσει και άλλους», τόνισε ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Pimco, μίας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες στον πλανήτη, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν.

Ο Φερνάντες δήλωσε ότι ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε ο Βραζιλιάνος ομόλογός του γνωρίζουν το πώς θα λειτουργήσει ένα κοινό νόμισμα στην περιοχή. Όμως, τόνισε ότι συμφωνούν επί της αρχής στην ανάγκη να μειωθεί η εξάρτησή τους από ξένα νομίσματα.

Να θυμίσουμε βέβαια ότι η πρόταση δεν είναι πρωτότυπη, ούτε ακούγεται για πρώτη φορά. Ο προκάτοχος του Λούλα, Ζαΐρ Μπολσονάρου, σε επίσκεψή του το 2019 στην Αργεντινή είχε δήλωσει ότι ο ίδιος και ο τότε Πρόεδρος, Μαουρίτσιο Μάκρι, προχωρούν στη δημιουργία ενός «πραγματικού πέσο». Όμως έκτοτε δεν έγινε ποτέ τίποτα!

ΣΧΕΤΙΚΑ