Ξεπερνούν κάθε προσδοκία τα αποτελέσματα των πετρελαϊκών εταιρειών

Φωτογραφία: INTIME NEWS

Οργή έχει ξεσπάσει στη Βρετανία μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Shell, τα οποία υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο και χτύπησαν επίπεδα ρεκόρ στα περίπου 40 δισεκατομμύρια στερλίνες, χάρη στην αύξηση των τιμών πετρελαίου που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία σε μία στιγμή που νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις παλεύουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Η πετρελαϊκή εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 9,81 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο του 2022, με τα συνολικά κέρδη για το έτος να αγγίζουν τα 39,87 δισεκατομμύρια δολάρια ξεπερνώντας κατά πολύ τα 19,3 δισεκατομμύρια δολάρια του 2021.

Ο Πρόεδρος των εμπορικών ενώσεων της χώρας έκανε λόγο για «αηδιαστικά» κέρδη που αποτελούν «προσβολή στις οικογένειες των εργαζομένων».

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και της ExxonMobil, η οποία ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ 55,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 χάρη στο άλμα των τιμών των υδρογονανθράκων. Το νούμερο αυτό είναι υψηλότερο κατά σχεδόν 33 δισεκατομμύρια δολάρια από το αντίστοιχο του 2021 και κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια από το προηγούμενο ρεκόρ που καταγράφηκε το 2008.

Η εκτίναξη των κερδών της Shell και των άλλων πετρελαϊκών κολοσσών είχε οδηγήσει τη βρετανική κυβέρνηση στην εισαγωγή ενός φόρου στα κέρδη των εταιρειών που λειτουργούν στη Βόρεια Θάλασσα, ο οποίος αργότερα αυξήθηκε περαιτέρω όταν ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών ο Τζέρεμι Χαντ.

Όμως, τον περασμένο Οκτώβριο, η Shell δέχτηκε έντονη κριτική επειδή δεν είχε πληρώσει καθόλου φόρο μέχρι εκείνη τη στιγμή. Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δέχτηκε πλήγμα 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα κέρδη του τελευταίου τριμήνου μετά την εισαγωγή του φόρου στη Βρετανία, αλλά και την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος των εμπορικών ενώσεων της χώρας, Νόβακ, δήλωσε ότι ο φόρος πρέπει να αυξηθεί, δεδομένου ότι «τα νοικοκυριά σε ολόκληρη τη χώρα παλεύουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και να προμηθευτούν τα απαραίτητα, την ώρα που η Shell έχει χτυπήσει φλέβα χρυσού σε μετρητά».

Έντονες αντιδράσεις είχαν ξεσπάσει και με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ExxonMobil μέσα στην εβδομάδα, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να γράφει σε ανάρτησή του στο Twitter ότι το μοναδικό πράγμα «που εμποδίζει τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή τους είναι η απόφασή τους να καταβάλουν δισεκατομμύρια στους μετόχους αντί να επανεπενδύσουν τα κέρδη».

Και πρόσθεσε ότι: «Κάνω αυτό που μου αναλογεί για να μειωθούν οι τιμές, είναι καιρός και οι Big Oil (οι μεγάλες πετρελαϊκές) να κάνουν αυτό που αναλογεί σ’ αυτές».

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε χαρακτηρίσει τα κέρδη ρεκόρ της ExxonMobil «σκανδαλώδη», κυρίως επειδή «ο αμερικανικός λαός υποχρεώθηκε να πληρώσει τόσο υψηλές τιμές στην αντλία» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ