Οι πιο γενναιόδωροι φιλάνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες

Παρά το γεγονός ότι η περασμένη χρονιά ήταν ιδιαιτέρως ταραχώδης για τις χρηματιστηριακές αγορές, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλά χρήματα, οι πιο γενναιόδωροι δισεκατομμυριούχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν τις δωρεές τους περισσότερο από τις δύο προηγούμενες χρονιές.

Οι 25 σημαντικότεροι φιλάνθρωποι στη χώρα έχουν δωρίσει έως το τέλος του 2022 περισσότερα από 196 δισεκατομμύρια δολάρια στη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Forbes. Το αντίστοιχο νούμερο στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς ήταν 169 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η μεγάλη αύξηση από τα 169 δισεκατομμύρια δολάρια οφείλεται κυρίως στην αύξηση των δωρεών από τους σημαντικότερους φιλάνθρωπους, αλλά και στα διαθέσιμα νέα στοιχεία που έχει το Forbes, που φιλοξενεί το σχετικό δημοσίευμα.

Όπως τονίζει το περιοδικό, η αύξηση των δωρεών έρχεται μάλιστα σε μία στιγμή που οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων μειώθηκαν σημαντικά. Οι 25 φιλάνθρωποι που καταγράφει το Forbes διαθέτουν συνολική περιουσία 936 δισεκατομμυρίων δολαρίων – 164 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, που αντιστοιχεί σε πτώση 15%.

Οι 16 από τους 25 έχουν υπογράψει τη συμφωνία, Giving Pledge, έχοντας δεσμευτεί δηλαδή να δωρίσουν τουλάχιστον τη μισή τους περιουσία κατά τη διάρκεια της ζωής του ή και μετά το θάνατό τους. Οι περισσότεροι εξ αυτών απέχουν πολύ από τον συγκεκριμένο στόχο, όμως τρεις τον έχουν ήδη φτάσει, ο Chuck Feeney, ο T. Denny Sanford και ο George Soros. Μάλιστα, ο τελευταίος δεν έχει καν υπογράψει το Giving Pledge, αλλά έχει ήδη δωρίσει πάνω από τη μισή του περιουσία.

Στην κορυφή των πιο φιλάνθρωπων στις ΗΠΑ είναι ο επενδυτής, Γουόρεν Μπάφετ, ιδιοκτήτης της Berkshire Hathaway, ο οποίος δίνει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο εδώ και 17 χρόνια. Το 2022 δώρισε 5,4 δισ. δολάρια, ενώ συνολικά έχει δωρίσει πάνω από 51 δισ. δολάρια.

Το ποσό αυτό είναι υψηλότερο κατά 13 δισ. δολάρια από αυτά που έχουν δωρίσει ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς. Ο Μπιλ έδωσε 20 δισ. δολάρια στο ίδρυμά του τον Ιούλιο του 2022, πολύ περισσότερα από αυτά που έδωσε ο Μπάφετ, 3,1 δισ. δολάρια.

Στη λίστα του Forbes υπάρχουν και δύο νέα ονόματα φέτος: ο συνιδρυτής της Google, Sergey Brin, και ο διαχειριστής hedge fund, Ken Griffin, οι οποίοι έδωσαν 2,55 και 1,56 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, μάλιστα, το Forbes διαπίστωσε ότι ο Sergey Brin δώρισε, μυστικά, 1,1 δισ. δολάρια στην έρευνα για την ασθένεια του πάρκινσον, γεγονός που τον καθιστά το μεγαλύτερο δωρητή στον κόσμο για αυτή την ασθένεια.

Η Μακένζι Σκοτ, συγγραφέας και πρώην σύζυγος του ιδρυτή της Amazon, Jeff Bezos, δωρίζει διαρκώς μεγάλα ποσά σε φιλανθρωπίες. Το 2022 ανακοίνωσε ότι έδωσε 5,8 δισ. δολάρια σε περίπου 800 μη κυβερνητικές οργανώσεις σε διάστημα 17 μηνών από τις αρχές του Ιουνίου του 2021. Σε λιγότερο από τρία χρόνια έχει δώσει πάνω από 14,43 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ