Πώς οι εταιρείες βοηθούν τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία και Συρία

Συντρίμμια από τον φονικό σεισμό / Φωτογραφία AP Khalil Hamra

Οι εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο δίνουν μάχη με το χρόνο για να παράσχουν βοήθεια στα θύματα του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία, δωρίζοντας τρόφιμα, φάρμακα, υπηρεσίες, αλλά και χρήματα. Το CNN κατήρτισε μία λίστα με αυτές τις εταιρείες.

Η Amazon προετοιμάζει ήδη δωρεές τροφίμων, παιδικών τροφών, κουβερτών, τεντών και φαρμάκων, με την πρώτη αποστολή να φεύγει από τα γραφεία της εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη χθες.

Την περασμένη Τρίτη, η Deutsche Telekom ανακοίνωσε ότι όλες οι κλήσεις και τα γραπτά μηνύματα από τη Γερμανία προς Τουρκία και Συρία θα είναι δωρεάν έως τις 15 Φεβρουαρίου. Η Γερμανία φιλοξενεί τη σημαντικότερη τουρκική διασπορά, με εκατομμύρια ανθρώπους τουρκικής καταγωγής να ζουν στην ευρωπαϊκή χώρα. Ταυτόχρονα, η Γερμανία φιλοξενεί εκατομμύρια μετανάστες, μισοί εκ των οποίων έφτασαν από τη Συρία.

Επιπλέον, η γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών δωρίζει 1 εκατομμύριο ευρώ σε μία σύμπραξη 23 εταιρειών βοήθειας.

Και η Apple υποσχέθηκε βοήθεια στους σεισμόπληκτους, χωρίς να έχει ακόμα διευκρινίσει ποια θα είναι αυτή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google έγραψε σε τουίτ ότι η μητρική εταιρεία, Alphabet, ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις SOS για την παροχή κρίσιμων πληροφοριών στους σεισμόπληκτους και πρόσθεσε ότι θα στηρίξει τις προσπάθειες ανακούφισης και ανάκαμψης.

Και ο τουρκικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της Chobani ανακοίνωσε ότι η εταιρεία δώρισε ένα εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο ανακούφισης που ίδρυσε ένας οργανισμός που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χρήματα δωρίζουν και οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής της Μεγάλης Βρετανίας. Η Tesco και η Marks & Spencer δωρίζουν συνολικά 150.000 στερλίνες στον έρανο που ξεκίνησε η εφημερίδα Sun για τους σεισμόπληκτους. Η εφημερίδα ανακοίνωσε ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν μέσω του Ερυθρού Σταυρού στους ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία.

Όσον αφορά στη SpaceX του Έλον Μασκ, ο δισεκατομμυριούχος ερωτήθηκε στο τουίτερ αν θα βοηθήσει στις επικοινωνίες των σεισμόπληκτων και απάντησε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει εγκρίνει την Starlink. Μόλις εγκριθεί από τις τουρκικές αρχές, τότε η SpaceX θα παράσχει βοήθεια.

Στη χειμαζόμενη από τον πόλεμο Ουκρανία, η Starlink έχει δώσει ζωτικής σημασίας βοήθεια στους πολίτες, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του Μασκ, η εταιρεία «χάνει χρήματα».

Να θυμίσουμε ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί, ενώ εκατομμύρια έχουν μείνει άστεγοι. Οι πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 100.000 ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι – και πιθανότατα νεκροί – κάτω από τα ερείπια των κτηρίων που κατέρρευσαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ