Το κόστος του σεισμού μπορεί να φτάσει τα 84 δισ. δολάρια

Συντρίμμια από τον φονικό σεισμό / Φωτογραφία AP Khalil Hamra

Δραματικό, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το κόστος του ισχυρού σεισμού – του χειρότερου εδώ και ένα αιώνα – στην Τουρκία. Πέραν από το ανυπολόγιστο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, Σύνδεσμος Επιχειρηματιών προειδοποιεί ότι το οικονομικό κόστος πιθανότατα θα αγγίξει τα 84 δισεκατομμύρια δολάρια, την ώρα που η κυβέρνηση το τοποθετεί περίπου στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συνδυαστικά, ο τραγικός απολογισμός του σεισμού της περασμένης Δευτέρας των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία κάνει λόγο για τουλάχιστον 36.000 νεκρούς – αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί δραματικά. Πλέον το ενδιαφέρον έφυγε από τη διάσωση εγκλωβισμένων καθώς μηδενίζονται οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί κάτω από τα χαλάσματα και εστιάζεται στην παροχή στέγης, φαγητού και ψυχολογικής υποστήριξης στους πληγέντες.

Σύμφωνα με έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων της Τουρκίας, το κόστος αναμένεται να αγγίξει ακόμα και τα 84,1 δισεκατομμύρια δολάρια – 70,8 για την επισκευή χιλιάδων σπιτιών, 10,4 δισ. δολάρια από τις απώλειες στο ΑΕΠ και 2,9 δισ. δολάρια λόγω των απωλειών σε εργατοώρες.

Όπως τονίζεται στην έρευνα, το βασικό κόστος του σεισμού θα είναι για το χτίσιμο νέων σπιτιών και την επισκευή των ζημιών σε κατοικίες και βασικές υποδομές, καθώς και για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες των εκατοντάδων χιλιάδων πληγέντων για στέγη και διατροφή.

Ο Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι το κράτος θα ολοκληρώσει την κατασκευή των κατοικιών μέσα σε ένα χρόνο και ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πρόγραμμα για να «κάνει τη χώρα να σταθεί ξανά στα πόδια της».

Περίπου 13,4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις 10 επαρχίες που επλήγησαν από το σεισμό, νούμερο που αντιστοιχεί στο 15% του πληθυσμού της Τουρκίας, όπου παράγεται το 10% του ΑΕΠ της χώρας.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις του σεισμού δε θα είναι τόσο σημαντικές όσο εκείνες του 1999 που χτυπήθηκε το βιομηχανικό κέντρο της χώρας και πρόσθεσε ότι μετά το αρχικό σοκ των πρώτων μηνών, η ανάπτυξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα επιταχυνθεί λόγω της οικοδομικής δραστηριότητας που θα αναπτυχθεί.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι και οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο σεισμός ίσως επιβαρύνει το ΑΕΠ της Τουρκίας κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες φέτος, ενώ οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης πριν από το σεισμό έκαναν λόγο για ανάπτυξη 5% το 2022 και 5,5% το 2023.

Ένας άλλος παράγοντας που θα επηρεάσει την οικονομία είναι οι εκλογές που αναμένεται να γίνουν φέτος στη χώρα, καθώς ο Ερντογάν βρίσκεται μπροστά τη μεγαλύτερη πρόκληση της πολιτικής του καριέρας. Και βέβαια, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για αναβολή των εκλογών, λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ