fbpxΕντυπωσιάζουν τα πρώτα στοιχεία από την 4ήμερη εργασία | Economistas.gr
Skip to main content

Εντυπωσιάζουν τα πρώτα στοιχεία από την 4ήμερη εργασία

Εντυπωσιάζουν τα πρώτα στοιχεία από την 4ήμερη εργασία
Υπάλληλοι στο γραφείο

Δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης ευρείας κλίμακας έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία σχετικά με την 4ήμερη εργασία και οι απαντήσεις των εργαζομένων παρουσιάζουν διάφορους λόγους γιατί πρόκειται για καλύτερη εναλλακτική για τη ζωή τους – συμπεριλαμβανομένου και καλύτερου ύπνου.

Το 40% των περίπου 2.900 εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι έχουν λιγότερα προβλήματα στον ύπνο τους ή αϋπνία. Το 45% δήλωσε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στον ύπνο τους και το 15% μιλούν για αύξηση στις ώρες ύπνου.

Η έρευνα έγινε στη Μεγάλη Βρετανία και είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει σε όλον τον κόσμο. Αφορά 61 επιχειρήσεις που εφάρμοσαν την 4ήμερη εργασία, από τις οποίες οι 56, δηλαδή το 92% εξ αυτών, είπαν ότι θα συνεχίσουν το καθεστώς της 4ήμερης εργασίας, ακόμα και μετά το τέλος της έρευνας.

Μάλιστα, οι 18 εξ αυτών επιβεβαίωσαν ότι η 4ήμερη εργασία θα είναι μία μόνιμη πολιτική της επιχείρησης. Η έρευνα έγινε σε συνεργασία της 4 Day Week Global τις ερευνητικές ομάδες στο Boston College και στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, καθώς και την Autonomy και διήρκησε από τον Ιούνιο έως το Δεκέμβριο της περυσινής χρονιάς.

Προφανώς, είναι γνωστό ότι ο καλός ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία, ωστόσο περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών δηλώνουν ότι δεν κοιμούνται 7 ώρες κάθε βράδυ, όπως πρέπει.

Πολλές από τις σχετικές αμερικανικές έρευνες επικεντρώνονται σε επαγγέλματα με βραδινές βάρδιες, όπως οι νοσοκόμες και οι οδηγοί φορτηγών, ωστόσο ακόμα και αυτοί που δουλεύουν 40 ώρες την εβδομάδα σε πρωινές ώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου, εξ αιτίας τους άγχους.

Ο κακός ύπνος αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των εργαζομένων, αλλά επηρεάζει και τους εργοδότες λόγω της μειωμένης απόδοσης. Στην 4ήμερη εργασία, το 46% των εργαζομένων είπαν ότι ήταν λιγότερο κουρασμένοι απ’ ό,τι συνήθως και το 14% ότι είναι πιο κουρασμένοι.

Οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν βελτίωση στα αποτελέσματά τους, με τον τζίρο να ενισχύεται κατά μέσο όρο κατά 1,4% κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Το 62% των εργαζομένων που συμμετείχαν στη δοκιμή αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες, το 37% ως άντρες και το 1% σε «άλλη» κατηγορία.

Αναλογικά λιγότεροι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι θέλουν να αλλάξουν δουλειά κατά τη διάρκεια της δοκιμής, με τον αριθμό των παραιτήσεων να καταγράφει εντυπωσιακή μείωση κατά 57%

Το 15% μάλιστα δηλώνουν ότι κανένας μισθός δε θα τους έκανε να αλλάξουν δουλειά και να πάνε σε πενθήμερη εργασία αντί για 4ήμερη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μία τάση στους χώρους εργασίας όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς τέσσερις στους δέκα εργαζομένους δήλωσαν πέρυσι ότι βίωσαν κάποιου είδους burnout.

Σε άλλα στοιχεία, το 39% δήλωσαν ότι είχαν λιγότερο άγχος σε σχέση με την πενθήμερη εργασία και το 71% ένοιωθαν λιγότερο «καμένοι» στο τέλος της χρονιάς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανικές εταιρείες δοκιμάζουν την εβδομάδα των τεσσάρων ημερών
Αμερικανικές εταιρείες δοκιμάζουν την εβδομάδα των τεσσάρων ημερών
Κάποιες εταιρείες είχαν ήδη υιοθετήσει την ιδέα πριν την πανδημία, όπως η Microsoft της Ιαπωνίας, η οποία είχε δοκιμάσει την τετραήμερη εργασία στα μέσα του 2019 και είδε την παραγωγικότητα να εκτοξεύεται κατά περίπου 40%.
Αμερικανικές εταιρείες δοκιμάζουν την εβδομάδα των τεσσάρων ημερών
Βρετανία: Οι ΑΠΕ δημιουργούν θέσεις εργασίας
Βρετανία: Οι ΑΠΕ δημιουργούν θέσεις εργασίας
Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξάνεται με τετραπλάσιο ρυθμό από τον αριθμό των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται στη βρετανική οικονομία συνολικά.
Βρετανία: Οι ΑΠΕ δημιουργούν θέσεις εργασίας
Πριν κάνει χιλιάδες απολύσεις μέσω e-mail, η Google ήταν ο καλύτερος εργοδότης
Πριν κάνει χιλιάδες απολύσεις μέσω e-mail, η Google ήταν ο καλύτερος εργοδότης
Το πρωί της 20ης Ιανουαρίου, χιλιάδες εργαζόμενοι στην Google έφτασαν στο γραφείο τους και δεν μπορούσαν να ανοίξουν τον υπολογιστή τους, δε λειτουργούσε η κάρτα εισόδου ή απλά είχαν λάβει ένα e-mail που τους ενημέρωνε ότι είχαν απολυθεί. Εκείνη την ημέρα, ενημερώθηκαν μέσω e-mail ότι απολύονται 20.000 εργαζόμενοι.
Πριν κάνει χιλιάδες απολύσεις μέσω e-mail, η Google ήταν ο καλύτερος εργοδότης