Άγγιξε τα 11 εκατομμύρια ευρώ ο μισθός του επικεφαλής της Shell

Φωτό: Shutterstock

Σχεδόν 11 εκατομμύρια ευρώ έλαβε ο πρώην επικεφαλής της Shell πέρυσι. Συγκεκριμένα, ο Μπεν βαν Μπιούντεν έλαβε ένα πακέτο αποδοχών ύψους 9,7 εκατομμυρίων στερλινών, αυξημένο κατά 50% σε σχέση με το 2021.

Ο μισθός του αποκαλύφθηκε κατά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του πετρελαϊκού γίγαντα. Η Shell ανακοίνωσε τα υψηλότερα ετήσια κέρδη στην ιστορία των 115 χρόνων από την ίδρυσή της, εξ αιτίας της δραματικής αύξησης των τιμών ενέργειας, που ήρθε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι κολοσσιαίοι μισθοί και, κυρίως, τα τεράστια κέρδη των εταιρειών έχουν αυξήσει τις πιέσεις προς τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τη φορολογία των επιχειρήσεων, καθώς τα νοικοκυριά παλεύουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.

Η Shell ανακοίνωσε κέρδη – ρεκόρ ύψους 39,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022, ποσό διπλάσιο από το αντίστοιχο του 2021.

Όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εταιρείας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βρετανία μίλησαν για «εξοργιστικά» κέρδη και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι αφήνει τις εταιρείες να τη γλυτώσουν με τη φορολογία…

Το 2021, ο Μπεν βαν Μπιούντεν είχε λάβει 6,3 εκατομμύρια στερλίνες – ουσιαστικά το αντίστοιχο ποσό σε ευρώ, επειδή η Shell δεν είχε ακόμα μεταφέρει την έδρα της από την Ολλανδία στη Βρετανία.

Αντικαταστάθηκε την 1η Ιανουαρίου φέτος από τον Βάελ Σαουάν, πρώην επικεφαλής του τμήματος φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Shell.

Στον ετήσιο απολογισμό της εταιρείας αναφέρεται ότι ο Σαουάν διορίσθηκε με μισθό 1,4 εκατομμυρίων στερλινών, ωστόσο τα μπόνους είναι αυτά που αυξάνουν σημαντικά τις αποδοχές των στελεχών. Άλλωστε και ο μισθός του Μπιούρντεν ήταν 1,4 εκατομμύρια δολάρια το 2022.

Βέβαια, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος άσκησαν δριμεία κριτική στις πετρελαϊκές εταιρείες για τα κέρδη και τις αποδοχές των στελεχών τους, ειδικά εν μέσω της δραματικής αύξησης του πληθωρισμού στη Βρετανία, που παρασύρει τις τιμές ενέργειας, αλλά και τις τιμές των βασικών αγαθών και των τροφίμων.

Όταν ήταν ακόμη υπουργός Οικονομικός, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε φέρει στη Βουλή νόμο για φορολόγηση με 25% των επιπλέον κερδών των εταιρειών ενέργειας. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 35% τον περασμένο Ιανουάριο από τον τωρινό υπουργό Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, και θα ισχύσει έως το 2028.

Ο φόρος εφαρμόζεται για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που εξορύσσεται στη Μεγάλη Βρετανία, όχι όμως για τη διύλιση και την πώληση πετρελαίου. Όσον αφορά τη Shell, μόνο το 5% των κερδών της προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ