Η SVB δε θα είχε καταρρεύσει αν δεν υπήρχαν τα κοινωνικά δίκτυα

Silicon Valley Bank-Φωτογραφία AP

Είναι πολύ πιθανό η Silicon Valley Bank να μην είχε οδηγηθεί σε κατάρρευση, αν δεν υπήρχαν τα κοινωνικά δίκτυα, υποστηρίζει σε ανάλυσή του το Business Insider.

Όπως είναι γνωστό, bank run έχουν γίνει και παλαιότερα – και στη χώρα μας – όμως η κατάρρευση της συγκεκριμένης τράπεζας πυροδοτήθηκε από την τεχνολογία σοκάροντας τον τραπεζικό τομέα, τις ρυθμιστικές αρχές και τους περισσότερους αναλυτές.

Η ανησυχία που υπήρχε στην τεχνολογική κοινότητα γρήγορα κλιμακώθηκε μέσω των κοινωνικών δικτύων και, κυρίως φυσικά, του Twitter. Το χάσταγκ «SVB» χρησιμοποιήθηκε περίπου 200.000 φορές την περασμένη Πέμπτη, με πολλούς ιδρυτές και διευθύνοντες συμβούλους τεχνολογικών εταιρειών να γράφουν ότι τράβηξαν τα χρήματά τους από τη συγκεκριμένη τράπεζα. Οι «διάνοιες» της τεχνολογίας που χρηματοδοτούνται τόσα χρόνια από την SVB δεν μπόρεσαν να συγκρατηθούν.

Έως την Παρασκευή, οι καταθέτες είχαν τραβήξει 42 δισεκατομμύρια δολάρια από την SVB. Η τράπεζα έκλεισε με απόφαση των ρυθμιστικών αρχών και τον έλεγχό της ανέλαβε η αρμόδια υπηρεσία, FDIC.

Ποτέ πριν δεν έχει καταρρεύσει μία τράπεζα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δήλωσε ο ιστορικός, Tom Vartanian, συγγραφέας του βιβλίου «200 χρόνια Αμερικανικού Οικονομικού Πανικού», ο οποίος έχει υπάρξει και σύμβουλος του τομέα στεγαστικών δανείων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας κατά τη διάρκεια της κρίσης καταθέσεων και δανείων στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

«Η ταχύτητα της κρίσης και τα κοινωνικά δίκτυα μας έδειξαν ότι ο τεχνολογικός τομέας ξεπερνάει τον υπάρχον κανονιστικό πλαίσιο, που χτίστηκε τη δεκαετία του 1930», τόνισε προσθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε ολόκληρο το σύστημα με διαφορετική ματιά στο τεχνολογικό περιβάλλον».

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι οι ίδιοι οι επενδυτές και οι ιδρυτές των εταιρειών που αφορούσε το θέμα και ήταν εκτεθειμένοι στην SVB ήταν αυτοί που πάτησαν το κουμπί του πανικού που οδήγησε στην κατάρρευση της τράπεζας.

«Η βιομηχανία μας αυτοπυροβολήθηκε», δήλωσε διαχειριστής κεφαλαίων, ο οποίος έκανε έκκληση για ψυχραιμία την περασμένη Πέμπτη. Κάποιοι ακολούθησαν τη συμβουλή του και διέγραψαν αρκετά μηνύματα στο Twitter, όμως ήταν ήδη αργά…

Κάποιοι διάγραψαν ακόμα και τουίτ που στήριζαν την τράπεζα, λέγοντας για παράδειγμα ότι κρατούν τις καταθέσεις τους στην SVB.

Ωστόσο, αυτό δεν σταμάτησε την αιμορραγία των καταθέσεων τη Δευτέρα, με χιλιάδες καταθέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες να πηγαίνουν σε τοπικές τράπεζες για να τραβήξουν τα χρήματά τους.

Και παρά το γεγονός ότι πολλοί, στη συνέχεια, διέγραψαν τα τουίτ τους, το κακό είχε ήδη γίνει.

Και, βέβαια, αυτό γεννά το εξής ερώτημα: πώς θα αποφευχθεί ενδεχόμενη μελλοντική κατάρρευση άλλης τράπεζας εξ αιτίας του πανικού που θα δημιουργηθεί στα κοινωνικά δίκτυα και, κυρίως, στο twitter; Αν δεν μπορούμε να σταματήσουμε τα fake news για τις εκλογές, πώς θα σταματήσουμε τα fake news για τις τράπεζες;

ΣΧΕΤΙΚΑ