Δεκάδες χιλιάδες απολύσεις ανακοίνωσε η British Telecom

British Telecoms/ Φωτογραφία shutterstock

Ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός, British Telecom, ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 55.000 θέσεις εργασίας έως το τέλος της δεκαετίας. Οι περικοπές αφορούν κυρίως εργαζόμενους στη Μεγάλη Βρετανία, στο πλαίσιο της προσπάθειας περικοπής κόστους.

Σχεδόν το ένα πέμπτο των απολύσεων αφορά εργαζόμενους, οι οποίοι απασχολούνται στην εξυπηρέτηση πελατών, καθώς οι θέσεις τους θα αντικατασταθούν από την τεχνολογία και, κυρίως, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτή τη στιγμή, ο τηλεπικοινωνιακός γίγαντας απασχολεί 130.00 ανθρώπους σε υπαλλήλους και συμβασιούχους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Φίλιπ Γιάνσεν, δήλωσε ότι νέες τεχνολογίες θα φέρουν μεγάλες αλλαγές, προσθέτοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνουν τις υπηρεσίες ταχύτερες, καλύτερες και πιο εύκολες, εξηγώντας ότι οι αλλαγές αυτές δε σημαίνουν ότι οι καταναλωτές θα «νοιώθουν ότι έχουν να κάνουν με ρομπότ».

Επίσης, τόνισε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να λειτουργεί 450 καταστήματα και πρόσθεσε ότι «οι νέες τεχνολογίες θα οδηγήσουν και σε νέες θέσεις» εργασίας, παρότι η εταιρεία σκοπεύει να έχει λιγότερους εργαζομένους έως το 2030.

Η ΒΤ, που είναι η μεγαλύτερη πάροχος ευρυζωνικών υπηρεσιών, συνεχίζει να επεκτείνει το δίκτυο οπτικών ινών της, ενώ, όπως έχει ανακοινώσει, όταν ολοκληρωθεί αυτό το έργο, δε θα χρειάζεται τόσους εργαζομένους για την κατασκευή και συντήρηση των δικτύων της.

Η ανακοίνωση της ΒΤ έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση της Vodafone ότι θα απολύσει το ένα δέκατο των εργαζομένων της μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή θα διώξει 11.000 ανθρώπους.

Όσον αφορά τους υπαλλήλους, η ΒΤ έχει 80.000 εργαζομένους στη Βρετανία, 20.000 στο εξωτερικό και οι υπόλοιποι είναι συνεργάτες.

Το Σωματείο των Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες ανακοίνωσε ότι «δεν αποτελεί έκπληξη» η ανακοίνωση της ΒΤ και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να διατηρηθούν όσες περισσότερες θέσεις εργασίας γίνεται στον βασικό κορμό των λειτουργιών του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού.

Πάντως, η απόφαση της ΒΤ ήρθε μετά την ανακοίνωση για πτώση κατά 12% των κερδών στα 1,7 δισεκατομμύρια στερλίνες το έτος που ολοκληρώνεται τον Απρίλιο.

Οι μετοχές της εταιρείας κατέγραψαν απώλειες 7% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ