Η Κίνα συνεχίζει να μειώνει την εξάρτησή της από το δολάριο

AP Images

Η Κίνα συνεχίζει να μειώνει την εξάρτησή της από το δολάριο, σε μία στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες χρησιμοποιούν το γουάν σε συναλλαγές – ρεκόρ.

Στα τέλη Μαρτίου, η χρήση του Κινεζικού γουάν ως συνάλλαγμα για συναλλαγές κατέγραψε τη δεύτερη σημαντικότερη τριμηνιαία αύξηση στην ιστορία του, καθώς όλο και περισσότερες χώρες χρησιμοποίησαν το Κινεζικό νόμισμα για τις διακρατικές συναλλαγές τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του οικονομικού πρακτορείου, Bloomberg, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι συναλλακτικές γραμμές άγγιξαν τα 109 δισεκατομμύρια γουάν, δηλαδή 20 δισεκατομμύρια γουάν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Τα ποσά που προήλθαν από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αντιστοιχούν σε 15,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι συναλλακτικές γραμμές δίνουν τη δυνατότητα στις κεντρικές τράπεζες να κάνουν συμφωνίες ανταλλαγής της μίας με το νόμισμα της άλλης με την ίδια ισοτιμία για μία καθορισμένη μελλοντική ημερομηνία, με τόκο.

Οι χώρες χρησιμοποιούν αυτή την πρακτική όταν χρειάζεται να ρίξουν ρευστότητα στο τοπικό τους τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Αργεντινή χρησιμοποίησε την πρακτική αυτή τον Απρίλιο για να ισορροπήσει το μαζικό ξεπούλημα στο πέσο.

Βέβαια, η αυξημένη χρήση του γουάν ίσως δείχνει και μία παγκόσμια προσπάθεια αποδέσμευσης από το δολάριο, καθώς κάποιες κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το αμερικανικό νόμισμα.

Αυτό συνέβη αφότου η Ουάσιγκτον εργαλειοποίησε το δολάριο απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, κάνοντας – χωρίς ίσως να το θέλει – κάποιες χώρες να προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από αυτό.

Για αυτό το λόγο, πολλές μεγάλες τράπεζες αύξησαν τις αγορές σε χρυσό τους προηγούμενους μήνες, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε ιστορικά υψηλά κατά τα τελευταία τρία τρίμηνα.

Σε ένα μέλλον από-δολαριοποίησης, το γουάν θεωρείται από πολλούς ως η πιθανή εναλλακτική, ωστόσο οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι το Κινεζικό νόμισμα έχει τεράστιο πρόβλημα έναντι των άλλων, εξ αιτίας του τρόπου με τον οποίο το χειραγωγεί η κυβέρνηση.

Παρόλα αυτά, η Κίνα εντείνει τις προσπάθειες να δημιουργήσει αναταραχή στις εμπορικές συναλλαγές μέσω δολαρίου, έχοντας προχωρήσει σε σειρά σχετικών συμφωνιών με χώρες, όπως η Βραζιλία και το Καζακστάν.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα το γουάν ξεπέρασε το δολάριο ως το πιο χρησιμοποιημένο νόμισμα.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες συμφωνίες με τις κεντρικές τράπεζες του Καναδά, της Αγγλίας, της Ιαπωνίας, της Ελβετίας και της Ευρώπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ