Ρεκόρ 200 δισ. δολαρίων στο εμπόριο με την Κίνα «βλέπει» η Ρωσία

Φώτο: Shutterstock

Το εμπόριο μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας αναμένεται να χτυπήσει ένα νέο επίπεδο – ρεκόρ στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, υποστήριξε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Κίνα, καθώς η Μόσχα είναι όλο και πιο απομονωμένη από τη Δύση.

Η Ρωσία έχει υποστεί πρωτοφανείς κυρώσεις από τη Δύση, αφότου ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να έχει αποκλειστεί από το σύνολο σχεδόν της παγκόσμιας οικονομίας.

Ωστόσο, η Κίνα, η οποία έχει δηλώσεις τη «χωρίς όρους» φιλία της με το γείτονά της στα βόρεια, έχει πετάξει στο Κρεμλίνο μία σωσίβια λέμβο, περιορίζοντας τις συνέπειες της χώρας από τον αποκλεισμό της από την παγκόσμια οικονομία.

Πέρυσι, το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ενισχύθηκε κατά 30% στα επίπεδα – ρεκόρ των 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως χάρη στις αγορές ενεργειακών προϊόντων της Ρωσίας από την Κίνα.

Φέτος, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζει να ενισχύεται καταγράφοντας άνοδο κατά 41% κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κινεζικά τελωνεία.

«Πιστεύω ότι φέτος θα καταφέρουμε να επιτύχουμε τους στόχους που έχουν θέσει οι ηγέτες των δύο χωρών για να φτάσει συνολικά το εμπόριο στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Μισούστιν τονίζοντας ότι η ενεργειακή συνεργασία με την Κίνα «παραμένει απόλυτη προτεραιότητα για την Κίνα».

Η πρόβλεψη για εμπόριο στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος έρχεται ένα χρόνο νωρίτερα από το στόχο που είχε τεθεί το 2019 από τον Πούτιν και το Σι.

Ειδικοί, πάντως, τονίζουν ότι το Πεκίνο βοηθά πραγματικά τη ρωσική οικονομία. Για παράδειγμα, η Ρωσία ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία ως βασικός πάροχος αργού πετρελαίου στην Κίνα ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με στατιστικές από πολλές Κινεζικές πηγές.

Ενώ οι δύο χώρες έχουν προγραμματίσει την κατασκευή του αγωγού, Power-of-Siberia 2, για την παράδοση μεγαλύτερων ποσοτήτων ρωσικού φυσικού αερίου, μέσω της Μογγολίας. Το σχέδιο δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Όμως, ο Πούτιν δήλωσε τον περασμένο Μάρτιο ότι οι τρεις χώρες έχουν υπογράψει όλες τις συμφωνίες για την ολοκλήρωση του αγωγού και ότι η Ρωσία θα παραδίδει τουλάχιστον 98 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου στην Κίνα έως το 2030.

Σύμφωνα με τους Global Times, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Αλεξάντρ Νόβακ, δήλωσε ότι η παροχή ενέργειας στην Κίνα θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 40% φέτος.

Τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια εμπόριο όμως σημαίνει επίσης ότι το Πεκίνο θα αγοράσει περισσότερα αγροτικά προϊόντα από τη Ρωσία και ότι οι Κινεζικές εταιρείες θα κατασκευάσουν περισσότερα αυτοκίνητα εκεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ