Ανεργία των νέων: Η ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Ινδικής οικονομίας

NEWSROOM
Ανεργία των νέων: Η ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Ινδικής οικονομίας
Ο Τζεφ Μπέζος φωτογραφίζεται με τη σύζυγό του μπροστά από το Ταζ Μαχάλ / AP Images

Σε αντίθεση με την Κίνα, όπου οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι δε θα υπάρχουν αρκετοί εργάτες για να υποστηρίζουν τον αυξανόμενο αριθμό των ηλικιωμένων, στην Ινδία ανησυχούν ότι δεν υπάρχουν αρκετές δουλειές για να υποστηρίξουν το διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των εργαζομένων.

Την ώρα που οι πολίτες κάτω των 25 ετών αντιπροσωπεύουν το 40% του πληθυσμού της Ινδίας, περίπου οι μισοί – το 45,8% - ήταν άνεργοι το Δεκέμβριο του 2022. Πολλοί αναλυτές περιγράφουν την κατάσταση αυτή σαν «ωρολογιακή βόμβα», προειδοποιώντας για την πιθανότητα κοινωνικής αναταραχής, σε περίπτωση που δε δημιουργηθούν θέσεις εργασίας γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

Το ακόμα χειρότερο είναι ότι οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, καθώς αυξάνεται ο πληθυσμός και ο ανταγωνισμός για τις λίγες θέσεις εργασίας εντείνεται.

Για «σοκαριστικά υψηλή» ανεργία των νέων κάνουν λόγο οι ειδικοί, τονίζοντας ότι η ανοδική της πορεία έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια.

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι είναι όλα δυσοίωνα για την οικονομία της Ινδίας.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Ινδία έχει τρόπους για να αντιμετωπίσει το δημογραφικό της πρόβλημα – μεταξύ τους, την ανάπτυξη ενός ήδη παγκοσμίως ανταγωνιστικού μεταποιητικού τομέα, στον οποίο απασχολείται ήδη λιγότερο από το 15% των εργαζομένων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το 2021, ποσοστό το οποίο θεωρείται σχετικά χαμηλό.

Ωστόσο, τέτοιου είδους κινήσεις είναι μακροπρόθεσμες, οπότε και δεν μπορούν να βοηθήσουν τους νέους που παλεύουν να βρουν δουλειά αυτή τη στιγμή. Κάποιοι φεύγουν από τα σπίτια τους και πηγαίνουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά για να σπουδάσουν και να αναζητήσουν μία καλύτερη τύχη.

Επίσης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο πάνω από ένα εκατομμύριο Ινδοί λαμβάνουν μέρος στον κρατικό διαγωνισμό για μία θέση στο δημόσιο τομέα. Οι θέσεις αυτές είναι περιζήτητες, ωστόσο λιγότερο από το 1% των διαγωνιζομένων καταφέρνει να πάρει μία θέση. Ενώ έχει στηθεί μία ολόκληρη βιομηχανία που βοηθά τους πολίτες που θέλουν να πάρουν μέρος στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.

«Όσο αυξάνεται ο πληθυσμός, τόσο αυξάνεται και ο ανταγωνισμός, οπότε οι πιθανότητες των αιτούντων όλο και μειώνονται», υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Study IQ, που βοηθά νέους να μελετήσουν για τις σχετικές εξετάσεις εισόδου στο δημόσιο τομέα της Ινδίας.

Όμως, σε μία τόσο ανταγωνιστική αγορά, ακόμα και οι πιο ικανοί, αποφασισμένοι και διαβασμένοι τεστάρουν τα όριά τους. Φοιτητές που αποφοιτούν με εξαιρετική βαθμολογία δίνουν τις εξετάσεις τρεις, τέσσερις ή και περισσότερες φορές, χωρίς όμως να καταφέρουν να περάσουν.

Και παρότι έχουν ξοδέψει τεράστια ποσά – αναλογικά με την οικονομική τους κατάσταση – συνεχίζουν να δίνουν εξετάσεις, επειδή «δεν έχουν άλλη επιλογή»…

ΣΧΕΤΙΚΑ