Στοιχεία για το πώς θα λειτουργεί η τεχνητή νοημοσύνη σε Facebook και Instagram έδωσε η Meta

Καθώς αυξάνονται οι εκκλήσεις για περισσότερη διαφάνεια όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, η Meta ανακοίνωσε εργαλεία και πληροφορίες που θα βοηθήσουν τους χρήστες να κατανοήσουν το πώς λειτουργεί η τεχνητή νοημοσύνη που βλέπουν στις εφαρμογές.

Ο κολοσσός των κοινωνικών δικτύων έδωσε στη δημοσιότητα καμία εικοσαριά εξηγήσεις λειτουργιών στις πλατφόρμες της, που βρίσκονται στα Stories του Instagram και στο news feed του Facebook. Οι εξηγήσεις περιγράφουν τον τρόπο με την οποίο η meta επιλέγει τις προτάσεις για τους χρήστες.

Οι αποκαλύψεις έγιναν εν όψει της σχετικής νομοθεσίας που επεξεργάζονται κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίες αναμένεται το επόμενο διάστημα να επιβάλουν αναλυτικές ρυθμίσεις στις εταιρείες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι αποκαλούμενες «system cards» της Metaκαλύπτουν το πώς η εταιρεία καθορίζει τους λογαριασμούς που παρουσιάζει στους χρήστες του Facebook και του Instagram ως προτάσεις, το πώς λειτουργούν τα εργαλεία της εταιρείας και επίσης το πώς λειτουργούν οι γνωστοποιήσεις.

Για παράδειγμα, η «system card» που είναι αφιερωμένη στις λειτουργίες αναζήτησης του Instagram περιγράφει το πώς η εφαρμογή μαζεύει όλα τα σχετικά αποτελέσματα αναζήτησης σε απάντηση των ερωτήσεων του χρήστη, βαθμολογεί το κάθε αποτέλεσμα με βάση τις προηγούμενες αλληλεπιδράσεις με την εφαρμογή και στη συνέχεια εφαρμόζει «επιπλέον φίλτρα» και «διαδικασίες» για να περιορίσει τη λίστα πριν τελικά την παρουσιάσει στο χρήστη.

Ο Πρόεδρος της Meta για θέματα Διεθνών Σχέσεων, Νικ Κλεγκ, συνέδεσε τις νέες αποκαλύψεις της εταιρείας με τον διάλογο που διεξάγεται παγκοσμίως σχετικά με τους κινδύνους που προκύπτουν από την τεχνητή νοημοσύνη και περιλαμβάνουν θέματα από τη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων και παραπληροφόρησης έως και παράνομες ενέργειες που θα προκύπτουν με τη βοήθειά της.

Μάλιστα, σε αναλυτική ανάρτηση το Facebook περιγράφει λεπτομερώς το πώς κατατάσσονται οι εργασίες και οι παράγοντες που καθορίζουν την πληροφορία που παρουσιάζει εξ αρχής η πλατφόρμα.

Οι νέες εξηγήσεις της Meta έρχονται σε μία στιγμή που η εταιρεία ανακοίνωσε τα νέα εργαλεία των χρηστών για να έχουν στα μέτρα τους τους αλγόριθμους της εταιρείας, περιλαμβανομένης της δυνατότητας να ζητούν από το Instagram περισσότερες σχετικές δημοσιεύσεις. Παλαιότερα, η Meta έδινε στους χρήστες τη δυνατότητα να ζητούν από το Instagram απλώς περισσότερα ή λιγότερα…

Πλέον, οι χρήστες και του Instagram, αλλά και του Facebook, θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν ένα feed στα μέτρα τους, καθώς θα έχουν πρόσβαση σε μενού χρηστών.

Τέλος, η Meta ανακοίνωσε ότι θα δώσει μεγαλύτερη πρόσβαση σε ερευνητές για να μελετήσουν την πλατφόρμα της.

ΣΧΕΤΙΚΑ