Επτά κολοσσοί συμφώνησαν σε δικλείδες ασφαλείας για την τεχνητή νοημοσύνη

Φωτογραφία: Shutterstock

Επτά κολοσσιαίες τεχνολογικές εταιρείες που ηγούνται της επανάστασης στην τεχνητή νοημοσύνη συμφώνησαν να διαχειριστούν τους κινδύνους που προκύπτουν από αυτή, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται και έλεγχοι για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίοι θα πρέπει να δημοσιεύονται.

Εκπρόσωποι των εταιρειών Amazon, Anthropic, Google, Inflection, Meta, Microsoft και OpenAI έκαναν την κοινή ανακοίνωση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο, μετά από πολλές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Επίσης, ο ρυθμός, με τον οποίο οι εταιρείες έχουν αναπτύξει τα εργαλεία τους έχουν ενισχύσει τους φόβους για τη διάδοση παραπληροφόρησης, κυρίως όσον αφορά τις Αμερικανικές εκλογές του 2024.

«Πρέπει να έχουμε καθαρή ματιά και να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με τις απειλές που εμφανίζονται από τις νέο-εμφανιζόμενες τεχνολογίες στη δημοκρατία μας και τις αξίες μας», τόνισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, την περασμένη Τετάρτη και η Meta, μητρική του Facebook, ανακοίνωσε τη δημιουργία του δικούς της εργαλείου για την τεχνητή νοημοσύνη, με την επωνυμία, Llama 2.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι εταιρείες συμφώνησαν:

  • Να διασφαλίσουν τους ελέγχους των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης με τη βοήθεια εσωτερικών και εξωτερικών ειδικών, πριν βγουν στην αγορά.
  • Να διασφαλίσουν ότι το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει την τεχνητή νοημοσύνη.
  • Να ανακοινώνουν δημοσίως τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και τους περιορισμούς σε τακτική βάση.
  • Να αναζητούν τους κινδύνους που υφίσταται, όπως η μεροληψία, οι διακρίσεις και η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής.

Ο στόχος των μέτρων είναι να διευκολυνθούν οι χρήστες ώστε να καταλαβαίνουν αμέσως αν το περιεχόμενο που βλέπουν είναι δημιούργημα της τεχνητής νοημοσύνης, όπως τονίστηκε στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Αντίστοιχες συζητήσεις έχουν γίνει μεταξύ εκπροσώπων των εταιρειών και του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Τιερί Μπρετόν, ο οποίος επισκέφτηκε γι’ αυτό το λόγο το Σαν Φρανσίσκο τον περασμένο Ιούνιο.

Πάντως, οι κανόνες που υπέγραψαν εθελοντικά οι εταιρείες με την αμερικανική κυβέρνηση θεωρούνται από ειδικούς ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας αυστηρού κανονιστικού πλαισίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ ήδη η κυβέρνηση εργάζεται πάνω στη δημιουργία ενός Προεδρικού Διατάγματος για τα θέματα ασφαλείας της τεχνητής νοημοσύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ