Ιπτάμενα ηλεκτρικά ταξί ετοιμάζει Βραζιλιάνικη εταιρεία

Η Βραζιλιάνικη κατασκευάστρια αεροπλάνων, Embraer, ανακοίνωσε ότι φτιάχνει ένα νέο εργοστάσιο κοντά στο Σάο Πάολο για την παραγωγή ιπτάμενων ηλεκτρικών ταξί, τα οποία ελπίζει να πετούν στους ουρανούς από το 2026.

Το νέο αεροπλάνο, που θα κατασκευάζεται από τη θυγατρική της Embraer, Eve, θα μοιάζει με μικρό ελικόπτερο και θα διαθέτει αρκετό χώρο για έως έξι επιβάτες – πελάτες.

Θεωρείται ότι το κόστος της διαδρομής θα κυμαίνεται από 50 έως 100 δολάρια το άτομο. Μάλιστα, η Eve ανακοίνωσε ότι έχει ήδη παραγγελίες για περίπου 3.000 ηλεκτρικά ιπτάμενα ταξί.

Η εταιρεία στοχεύει να έχει ολοκληρώσει την κατασκευή του πρωτότυπου αεροπλάνου έως το τέλος της χρονιάς.

Ενώ πρόσφατα, οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα ένα χρονοδιάγραμμα για τα ιπτάμενα ταξί, τα οποία, όπως εκτιμούν, ενδέχεται να βρίσκονται στους αιθέρες έως το 2025.

Η κάθετη απογείωση και προσγείωση ηλεκτρικού αεροσκάφους σημαίνει ότι δε θα χρειάζεται διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης, ενώ ταυτόχρονα το ταξί θα μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις όπως ένα αεροπλάνο.

Οι ηλεκτρικές μηχανές σημαίνουν λιγότερο θόρυβο και ρύπανση σε σύγκριση με τα κανονικά αεροπλάνα.

Πολλοί, φυσικά, υποστηρίζουν ότι τα ιπτάμενα ηλεκτρικά αεροπλάνα θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση της κυκλοφορίας στις μεγάλες πόλεις, χωρίς να είναι πολύ ακριβά για τους καταναλωτές.

Επίσης, θεωρούνται ως μία καλή εναλλακτική για τη μεταφορά εμπορευμάτων και φορτίων.

Το εργοστάσιο κατασκευής των εν λόγω αεροσκαφών θα κατασκευαστεί στην πόλη Τομπάτε, περίπου 140 χιλιόμετρα από το Σάο Πάολο, την οικονομική πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

Τα επιβατικά οχήμστα που θα μοιάζουν με ντρόουν θα αρχίσουν αρχικά να χρησιμοποιούνται σε στόλους ταξί, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Οι πρώτες πτήσεις θα έχουν πιλότο, όμως στα σχέδια της εταιρείας για αργότερα είναι και τα αυτοκινούμενα οχήματα.

Πάντως τα ιπτάμενα ταξί θα είναι 100% ηλεκτρικά, επιτρέποντας πτήσεις που δε θα εκπέμπουν ρυπογόνες ουσίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ