Φθηνά σπίτια στη Μαριούπολη αγοράζουν Ρώσοι πολίτες

Κατεστραμμένα σπίτια στη Μαριούπολη/ Φωτογραφία AP

Το Κρεμλίνο σκοπεύει να ξαναχτίσει τη Μαριούπολη και να τη μετατρέψει, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του BBC, σε ρωσική πόλη. Το βρετανικό δίκτυο, μάλιστα, αποκαλύπτει ότι ήδη οικογένειες από τη Ρωσία αγοράζουν οικόπεδα και ανίκητα στην κατειλημμένη από τους Ρώσους πόλη.

Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο της Μαριούπολης την Άνοιξη του 2022, μετά από μακροχρόνια ενέδρα που υποχρέωσε χιλιάδες κατοίκους, αλλά και τις τοπικές αρχές να αποχωρήσουν.

Αυτή τη στιγμή, η πόλη – στην οποία υπήρχε και μεγάλη ελληνική παρουσία – είναι σε διαδικασία μεταμόρφωσης υπό την επίβλεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος την επισκέφτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο για να επιθεωρήσει την κατασκευή ενός συγκροτήματος κατοικιών από τις ρωσικές αρχές.

Ήδη στους δρόμους οι Ουκρανικές πινακίδες έχουν αντικατασταθεί με ρωσικές, τα σχολεία υποχρεώθηκαν να αλλάξουν τον κύκλο των μαθημάτων τους και Ρώσοι πολίτες ήδη καταφτάνουν στην πόλη με την προοπτική να αγοράσουν φθηνά σπίτια, όπως μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο, BBC.

Στο ρεπορτάζ του αναφέρει και δεκάδες Ρώσους πολίτες, οι οποίοι μέσω της εφαρμογής, VKontakte – το ρωσικό Facebook – αναζητούν σπίτια για αγορά στην περιοχή.

Ο Βλαντιμίρ, ένας Ρώσος που πούλησε το σπίτι του στο Μουρμάνσκ για να μετακομίσει στη Μαριούπολη, δήλωσε στο BBC ότι ήθελε να πάει στη Μαριούπολη για να ζήσει με την οικογένειά του σε ένα φθηνότερο σπίτι μπροστά στη θάλασσα.

Το δίκτυο μεταφέρει δηλώσεις και δεκάδων άλλων Ρώσων πολιτών, οι οποίοι δηλώνουν την πρόθεσή τους να μετακομίσουν στην πολύπαθη πόλη, η οποία είχε ερειπωθεί μετά από μήνες ρωσικής ενέδρας.

Και παρά το γεγονός ότι η Ρωσία επιμένει πως η Μαριούπολη είναι πλέον τμήμα του ρωσικού κράτους, αναφορές Ρώσων αξιωματούχων μιλούν για συνεχείς αντεπιθέσεις των Ουκρανών ώστε να ανακαταλάβουν την πόλη.

Μάλιστα, υπάρχει Ουκρανικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο, οι πολίτες που είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται, μπορούν να κάνουν αιτήσεις για την αγορά διαμερισμάτων στα νέα συγκροτήματα.

Σύμφωνα με άλλα ρεπορτάζ, μέλη της Ουκρανικής αντίστασης πρόσφατα δηλητηρίασαν 17 Ρώσους αξιωματούχους, με αποτέλεσμα οι δύο τουλάχιστον να πεθάνουν.

Οι Ουκρανοί πολίτες που αντιστέκονται στους Ρώσους έχουν επίσης υιοθετήσει το «Ї» - ένα γράμμα που δεν υπάρχει στο ρωσικό αλφάβητο – για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στους Ρώσους που μετακομίζουν στην πόλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ