Η μεγάλη χαμένη της πανδημίας είναι μία Κινέζα επιχειρηματίας

AP Images

Η Yang Huiyan, Πρόεδρος του γίγαντα του real-estate, της Country Garden, και μία από τις πλουσιότερες γυναίκες της Κίνας, έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου της από οποιονδήποτε άλλο δισεκατομμυριούχο στον κόσμο τα προηγούμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, καθώς η γιγαντιαία επιχείρησή της βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Η αξία της περιουσίας της έχει υποχωρήσει κατά 84% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021, ποσό που αντιστοιχεί σε 28,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη, Bloomberg Billionaires index.

Η περιουσία της Yang Huiyan πλέον διαμορφώνεται στα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια, καταγράφοντας τη σημαντικότερη πτώση σε δολάρια από οποιονδήποτε άλλο πλούσιο την αντίστοιχη περίοδο, γεγονός που την τοποθετεί στην 475η θέση του δείκτη του Bloomberg. Την περασμένη εβδομάδα, έχασε σε μία μέρα 490 εκατομμύρια δολάρια…

Η Country Garden, που υπήρξε για ένα διάστημα η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Κίνας, δεν κατάφερε να αποπληρώσει τους τόκους σε ομόλογά της σε δολάρια την περασμένη εβδομάδα, δημιουργώντας ανησυχίες στους επενδυτές για τον ήδη ταραγμένο κατασκευαστικό τομέα της δεύτερης οικονομίας του κόσμου.

Εκείνη τη μέρα, η τιμή της μετοχής της εταιρείας στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έχασε το 16% της αξίας της.

Κινεζικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές από την επιχείρηση, μετέδιδαν ότι η Country Garden αντιμετώπισε μία «προσωρινή πίεση στη ρευστότητα», λόγω της μείωσης των πωλήσεων και τη δυσκολία της αναχρηματοδότησης που υπάρχει γενικά στη χώρα.

Η επιχείρηση βρισκόταν σε διαδικασία αναζήτησης κεφαλαίων για να επιλύσει το θέμα της πληρωμής των ομολόγων της και να προστατεύσει τα – θεμιτά – δικαιώματα των επενδυτών της.

Η Country Garden έχει στη διάθεσή της άλλες 30 ημέρες για να αποπληρώσει τους επενδυτές πριν θεωρηθεί ότι χρεοκόπησε.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ο κατασκευαστικός τομέας της Κίνας άνθιζε, ενώ αντιπροσώπευε το 30% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας. Όμως, οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες συσσώρευσαν τεράστια χρέη, τα οποία έγιναν επισφάλειες μετά την κατάρρευση – πριν από δύο χρόνια – της Evergrande, η οποία προκάλεσε ένα κύμα χρεοκοπιών σε ολόκληρη της χώρα.

Η Country Gardenβγήκε στις αγορές το 2007 με μία τεράστια δημόσια εγγραφή, μαζεύοντας 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Τον Μάρτιο της φετινής χρονιάς, η Yang Huiyan διαδέχτηκε τον πατέρα της, Yang Guoqiang, ως Πρόεδρος της εταιρείας που ο ίδιος είχε ιδρύσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ