Ενισχύει την παραγωγή των ηλεκτρικών Mini η BMW

Φώτο: Shutterstock

Η BMW ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αναδιοργανώσει το εργοστάσιο κατασκευής Mini στην Οξφόρδη της Βρετανίας ώστε να κατασκευάζει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, διασώζοντας έτσι χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ένα εργοστάσιο που κατασκευάζει αυτοκίνητα τουλάχιστον έναν αιώνα.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 600 εκατομμύρια στερλίνες (πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ) στο εργοστάσιο ώστε να ξεκινήσει την κατασκευή των δύο νέων τελείως ηλεκτρικών μοντέλων έως το 2026 πριν μεταφερθεί ολοκληρωτικά στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων τέσσερα χρόνια μετά.

Οι δεσμεύσεις της BMW έρχονται λίγο αφότου η βρετανική κυβέρνηση συμφώνησε να συνεισφέρει οικονομία στο σχέδιο, με ένα ποσό που δεν έχει αποκαλυφθεί.

Ωστόσο, τα σχέδια της BMW αποτελούν μία ψήφο εμπιστοσύνης στη χειμαζόμενη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία παλεύει να είναι ανταγωνιστική σε μία βιομηχανία που γυρίζει προς την ηλεκτροκίνηση, αλλά και να απαντήσει στις προκλήσεις που δημιουργήθηκαν μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση της BMW διασφαλίζει και το μέλλον του ιστορικού μοντέλου, Mini, το οποίο θα συνεχίσει να κατασκευάζεται στη χώρα που γεννήθηκε, καθώς η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία προσπαθεί να πουλάει έως το 2030 το μοντέλο μόνο στην ηλεκτρική του έκδοση.

Ο αρμόδιος υπουργός, Κέμι Μπάντενοχ, αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να επενδύσει 75 εκατομμύρια στερλίνες – λίγο περισσότερα από 90 εκατομμύρια ευρώ – στο νέο εργοστάσιο. Όπως είπε, η αποκάλυψη της πληροφορίας θα περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις με άλλες επιχειρήσεις, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ψηφίσει ότι από το 2035 στη χώρα θα πωλούνται μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα και φορτηγά.

Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία είναι η κατασκευή εργοστασίων που θα κατασκευάζουν μπαταρίες για τα αυτοκίνητα της επόμενης γενιάς.

Η βρετανική παραγωγή αυτοκινήτων έχει διολισθήσει κατά 40% από το 2019 έως το 2022, καθώς ο τομέας είχε δεχτεί ισχυρό πλήγμα από το Brexit και τον COVID-19, καθώς και από τις ελλείψεις στην παραγωγή ημιαγωγών πριν χτυπήσει η πανδημία, καθώς και από τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα.

Και παρά το γεγονός ότι η παραγωγή έχει φέτος ανακάμψει, καθώς ομαλοποιήθηκε η παραγωγή ημιαγωγών, οι αρχές εκτιμούν ότι η παραγωγή αυτοκινήτων δε θα ξεπεράσει φέτος τα 840.500 οχήματα σε σχέση με περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια το 2019.

Το σχέδιο των Mini είναι η τελευταία ώθηση για τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία, με την κατασκευάστρια εταιρεία να ανακοινώσει ότι η συνολικά επένδυση στη Βρετανία θα ξεπεράσει τα 6 δισεκατομμύρια στερλίνες τα επόμενα δύο χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ