Οι Αμερικανοί ποτέ δεν ήταν… πλουσιότεροι

Εικόνα: Shutterstock

Χάρη στη διαρκή άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς και την διαρκώς αυξανόμενη αξία των κατοικιών, τα αμερικανικά νοικοκυριά έχουν στη διάθεσή τους πλούτο που φτάνει τα 154,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η περιουσία των καταναλωτών έχει ανακάμψει πλήρως από την πρόσφατη πτώση των τιμών των μετοχών εξ αιτίας του αυξημένη πληθωρισμού, αλλά και της μείωσης στην αξία των ακινήτων.

Πράγμα που σημαίνει ότι η περιουσία των αμερικανικών νοικοκυριών και των Μη κερδοσκοπικών Οργανισμών αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους κατά 5,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 4%, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Η αύξηση αυτή ήρθε μετά από αύξηση 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Αυτή η εκρηκτική άνοδος της περιουσίας των Αμερικανών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς, της οποίας η κεφαλαιοποίηση ενισχύθηκε κατά 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο. Η αξία του real estate – συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών κατοικιών – αυξήθηκε κατά 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών είναι αυτή τη στιγμή αυξημένος κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ των 152 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές του 2022 – που θα δώσει στους καταναλωτές ένα πλεόνασμα για να μπορούν να αντιμετωπίσουν μελλοντικές οικονομικές καταιγίδες και μια πιθανή αύξηση της ανεργίας.

Η άνοδος του πληθωρισμού, πάντως, υποχρέωσε την Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε μία σειρά αυξήσεων επιτοκίων το Μάρτιο του 2022 με των ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Οι αυξήσεις αυτές ταρακούνησαν τις χρηματιστηριακές αγορές, με αποτέλεσμα να μειωθεί η αξία των χαρτοφυλακίων των νοικοκυριών, αποθερμαίνοντας την αγορά ακινήτων και αυξάνοντας τα φάσμα της ύφεσης.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή αγορά έχει πλέον ανακάμψει, με την Goldman Sachs να περιορίζει την πρόβλεψη για ενδεχόμενη ύφεση μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες μόλις στο 15% από το 35% που έλεγε στις αρχές της χρονιάς.

Αυτό σημαίνει ότι αναπτερώνονται οι ελπίδες για μία ομαλή προσγείωση της οικονομίας, με τον πληθωρισμό να παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα, αλλά τον κίνδυνο της ύφεσης να ξεθωριάζει.

Παρότι οι προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ βελτιώνονται διαρκώς, οι ψηφοφόροι δε φαίνεται να πιστώνουν το αποτέλεσμα στο Λευκό Οίκο.

Ένα εντυπωσιακό 58% θεωρεί ότι οι πολιτικές του Τζο Μπάιντεν επιδείνωσαν την κατάσταση της οικονομίας, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του CNN. Το αντίστοιχο ποσοστό το περασμένο Φθινόπωρο ήταν 50%.

Αντίστοιχα, το 63% των πολιτών λέει ότι δεν του άρεσε ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε τον πληθωρισμό, ενώ παρά το γεγονός ότι ο πλούτος αυξήθηκε, τα χρέη σε πιστωτικές κάρτες ξεπέρασαν για πρώτη φορά το φράγμα του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ