«Βοήθεια» από τη Γερμανία ζητάει ο Σι Ζινπίνγκ

SOOC

Έκκληση στη Γερμανία να «φρενάρει» τον επερχόμενο εμπορικό πόλεμο του Πεκίνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ.

Σε επικοινωνία που είχε με το Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο Σι εξαπέλυσε μία «συγκαλυμμένη», σύμφωνα με το Politico, επίθεση στην οικονομική πολιτική της ΕΕ σχετικά με την ασφάλεια και ζήτησε από το Βερολίνο να παραμείνει ανοιχτό στις Κινεζικές επενδύσεις.

«Ελπίζω η Γερμανία να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει τις αρχές της ελεύθερης αγοράς και της δικαιοσύνης και να συνεργαστεί με την Κίνα για να διαφυλάξει τον δίκαιο ανταγωνισμό στην αγορά και το δίκαιο εμπόριο, καθώς και σταθερές βιομηχανικές και αξιακές αλυσίδες», είπε ο Κινέζος πρόεδρος στον Σολτς, σύμφωνα με το Xinhua, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει ξεκινήσει έρευνα για τις κρατικές επιδοτήσεις στα Κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα. Και παρότι ο Σι δεν αναφέρθηκε στην έρευνα, η έκκλησή του προς τον Σολτς είναι σαφές ότι αναφέρεται στη συγκεκριμένη βιομηχανία. Επιπλέον, οι Βρυξέλλες δέχονται διαρκώς εκκλήσεις να ερευνήσουν τις κρατικές επιδοτήσεις της Κίνας και σε άλλους τομείς, όπως ο τομέας της αιολικής ενέργειας και τα ιατρικά μηχανήματα.

Ο Σι αναμένεται να συναντηθεί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και το Σαρλ Μισέλ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αντίστοιχα, έως το τέλος της χρονιάς.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Κομισιόν, Τιερί Μπρετόν, αναμένεται να επισκεφτεί το Πεκίνο και το Χονγκ Κονγκ μέσα στην εβδομάδα.

Ενώ στο Πεκίνο αυξάνονται οι ανησυχίες για τη στάση που κρατούν ευρωπαϊκές χώρες απέναντι στην Κίνα. Την εβδομάδα που μας πέρασε, οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας και της Ιρλανδίας – που έχουν πολύ σημαντικές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα – έκαναν περιοδείες σε διάφορες χώρες, από τη Μαλαισία και το Βιετνάμ έως τη Νότια Κορέα, αναζητώντας εναλλακτικές αγορές στην Ασία.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Σι Ζινπίνγκ ανησυχεί ιδιαιτέρως για τη στάση της ΕΕ και την πιθανότητα να συνταχθεί με την Ουάσιγκτον, ενώ ετοιμάζεται να επισκεφτεί τις ΗΠΑ και να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν σε μία προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η εμπορική ένταση ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

«Οι Ευρω-Κινεζικές σχέσεις είναι κλειδί για τη σταθερότητα και την παγκόσμια τάξη, καθώς και για την ευημερία της Ευρασιατικής ηπείρου», δήλωσε ο Σι προσθέτοντας ότι «το Πεκίνο βλέπει την Ευρώπη ως ένα σημαντικό στρατηγικό εταίρο και έναν σημαντικό πόλο μέσα σε έναν πολύ-πολικό κόσμο».

Φυσικά, το σχόλιο για έναν πολύ-πολικό κόσμο θεωρείται ως αιχμή στην ηγεμονία των ΗΠΑ.

Η καγκελαρία στη Γερμανία εξέδωσε μία λιτή ανακοίνωση για την ανταλλαγή απόψεων και τη συνεργασία στον οικονομικό τομέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ