Αισιόδοξος για την κινεζική αγορά, μακροπρόθεσμα, δηλώνει ο Τιμ Κουκ

Ο CEO της Apple Τιμ Κουκ/ Φωτογραφία AP Yuki Iwamura

Η Κίνα ήταν το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των αναλυτών της Wall Street την εβδομάδα που μας πέρασε, ειδικά κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Apple.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τιμ Κουκ, δέχτηκε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη ζήτηση που έχουν τα προϊόντα του τεχνολογικού κολοσσού, εν μέσω σειράς ρεπορτάζ στα αμερικανικά ΜΜΕ, που υποστηρίζουν ότι οι πωλήσεις των iPhone 15 είναι χαμηλότερες από το αναμενόμενο εν μέσω του αυξανόμενου ανταγωνισμού από την αντίπαλη, Huawei, αλλά και τις αυξημένες εντάσεις μεταξύ της αμερικανικής και της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία μάλιστα έχει απαγορεύσει σε κάποιους δημοσίους υπαλλήλους να χρησιμοποιούν τηλέφωνα, iPhone.

Ωστόσο, ο Τιμ Κουκ δήλωσε «πολύ αισιόδοξος» για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του αμερικανικού κολοσσού στην κινεζική αγορά κάνοντας αναφορά στα έσοδα – ρεκόρ του iPhone κατά το προηγούμενο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Όμως, αρνήθηκε να σχολιάσει εκτενώς τη ζήτηση για το iPhone 15 στην κινεζική αγορά την τρέχουσα περίοδο. Άλλωστε, η Apple έχει σταματήσει να δίνει στη δημοσιότητα προβλέψεις για το επόμενο τρίμηνο από την εποχή της πανδημίας.

Πάντως, ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε συνολική πτώση του τζίρου του για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, παρότι ειδικά τα έσοδα από τα iPhone αυξήθηκαν, ενώ ρεκόρ κατέγραψαν τα έσοδα από τον τομέα των υπηρεσιών.

«Το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο, ο τζίρος του iPhone κατέγραψε ρεκόρ στην Κίνα και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό. Μακροπρόθεσμα, θεωρώ την Κίνα εξαιρετικά σημαντική αγορά και είμαι πολύ αισιόδοξος», τόνισε ο Τιμ Κουκ.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η Apple βρίσκεται αντιμέτωπη με μία απρόβλεπτη αγορά για τα έξυπνα κινητά της. Η Κινεζική κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση στα iPhone για κάποιους εργαζόμενους στην κυβέρνηση, ενώ ξεκίνησε και φορολογικό έλεγχο στην Foxconn, βασικό πάροχο των iPhones της Apple.

Επίσης, η αμερικανική εταιρεία αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από την Huawei Technologies, η οποία πρόσφατα έβγαλε στην αγορά ένα νέο έξυπνο κινητό, που είχε πολύ μεγάλη επιτυχία στην Κίνα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν σημάδια για κακή απόδοση του iPhone 15 στην Κίνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι πωλήσεις του Οκτωβρίου ήταν μειωμένες κατά 4,5% και αφορούν τις πρώτες 17 ημέρες που το νέο έξυπνο κινητό βγήκε στην αγορά. Η πτώση συγκρίνεται με τις αντίστοιχες πωλήσεις του προηγούμενου μοντέλου, του iPhone 14, κατά το ίδιο διάστημα πέρυσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ