Η Γερμανία μπλοκάρει την αγορά Eurofighter από την Τουρκία

Φωτό: Shutterstock

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι απίθανο να συμφωνήσει σε ένα νέο αίτημα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αγορά αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, καθώς οι εντάσεις για μια σειρά από ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της καταδίκης του Ισραήλ από την Τουρκία, παραμένουν.

Ο Ερντογάν θα ζητήσει πιθανότατα από τον Σολτς σε συνάντηση στο Βερολίνο την Παρασκευή, να άρει το μπλοκάρισμα στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών που χρειάζεται για να ανανεώσει τη γερασμένη πολεμική αεροπορία, σύμφωνα με το Bloomberg. Η Γερμανία κατασκευάζει τα Eurofighter σε κοινοπραξία με τρεις άλλες χώρες.

Ο καγκελάριος δεν αναμένεται να συναινέσει, δήλωσαν Γερμανοί αξιωματούχοι, επικαλούμενοι διπλωματικές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένων την απόκτηση από την Tουρκία ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων και την καθυστέρηση στην επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η ανακήρυξη του Ισραήλ από τον Ερντογάν ως «κράτος τρομοκράτη», ενώ αποκάλεσε τη Χαμάς εκλεγμένους κυβερνήτες και υπερασπιστές της Λωρίδας της Γάζας, έχει εντείνει τις ανησυχίες. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

«Πρόκειται για την επίσκεψη ενός δύσκολου εταίρου με τον οποίο συζητάμε μια σειρά από ζητήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Hebestreit στους δημοσιογράφους την Τετάρτη. Πρόσθεσε ότι ο Σολτς θα καταστήσει σαφή τη σταθερή θέση της Γερμανίας ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει τουλάχιστον 20 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon με δυνατότητα διπλασιασμού του συνόλου αυτού, δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι. Η Τουρκία επιθυμεί να εξασφαλίσει μια συμφωνία για να απαντήσει στην απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την αντίπαλη Ελλάδα, είπαν.

Η Τουρκία και η Ελλάδα, γειτονικοί σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, εμπλέκονται σποραδικά σε εναέριες συγκρούσεις για μακροχρόνιες εδαφικές διαφορές που εκτείνονται από το Αιγαίο Πέλαγος έως την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει το Bloomberg.

Η Τουρκία έχει καθυστερήσει να αποσύρει τον στόλο των αεροσκαφών F-4 και ο εκσυγχρονισμός της πολεμικής αεροπορίας της χώρας έχει γίνει προτεραιότητα για τον Ερντογάν από τo 2019 που οι ΗΠΑ την εκτόπισαν από το πρόγραμμα αγοράς -και βοήθειας στην κατασκευή- του πιο προηγμένου μαχητικού F-35 της Lockheed Martin. Η Τουρκία είχε προηγουμένως συμφωνήσει να αγοράσει ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400 και οι ΗΠΑ φοβήθηκαν ότι αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το stealth jet.

Οι ΗΠΑ έχουν έκτοτε επισημάνει ότι η επικείμενη επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου αποτελεί προϋπόθεση για να συμφωνήσουν στην πώληση πολεμικών αεροσκαφών.

Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου άρχισε να συζητά την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ την Πέμπτη και η επικύρωση θα μπορούσε να έρθει την επόμενη εβδομάδα, πριν από την σύνοδο της συμμαχίας στις Βρυξέλλες αργότερα αυτό το μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ