Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στη Βρετανία δε θα κάνουν φέτος Χριστούγεννα

Shutterstock

Ένα στα τρία νοικοκυριά με παιδιά στη Μεγάλη Βρετανία παλεύουν για να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα για οικογενειακά Χριστούγεννα φέτος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέα έρευνας.

Όπως προκύπτει από έρευνα του YouGov σε περισσότερους από 2.000 ενήλικες, περίπου το 8% - σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι – θα πληρώσουν με πιστωτική κάρτα ή δάνειο τα κόστη της εορταστικής περιόδου.

Μετά από δύο χρόνια δραματικών αυξήσεων του κόστους ζωής για τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, με τις τιμές να παραμένουν υψηλές, παρά τη σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η κατάσταση στη χώρα παραμένει πολύ δύσκολη.

Η Βρετανική Ένωση Καταναλωτών εξέδωσε νέα προειδοποίηση ότι ο ρυθμός αύξησης των αγαθών είναι πιθανό να επιταχυνθεί ξανά στις αρχές του 2024, καθώς οι επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με επιπλέον κόστη την επόμενη χρονιά.

Εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στα νοικοκυριά, κυρίως με παιδιά, να αυξήσουν τις δαπάνες εν όψει των Χριστουγέννων για να βιώσουν την ατμόσφαιρα των ημερών.

Αυτό, όπως λένε, κάνει τους ανθρώπους να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από αυτά που έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν και σε πολλές περιπτώσεις να αυξάνουν δραματικά το χρέος τους σε βαθμό που να αντιμετωπίσουν στο μέλλον δυσκολίες για να το εξυπηρετήσουν.

Από την έρευνα προκύπτει, επίσης, ότι συνολικά ένας στους τέσσερις Βρετανούς θα δυσκολευτεί να κάνει επιπλέον έξοδα αυτή την εορταστική περίοδο. Περίπου 2% των ερωτηθέντων – σχεδόν δηλαδή ένα εκατομμύριο άνθρωποι – δήλωσαν ότι δε θα γιορτάσουν καθόλου τα Χριστούγεννα εξ αιτίας του κόστους.

Εν τω μεταξύ, από άλλες έρευνες προκύπτει ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα επιβραδύνθηκε ξανά το Νοέμβριο στο 7,8% από το 8,8% του Δεκεμβρίου.

Συνολικά, ο πληθωρισμός του Νοεμβρίου αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,3% σε σχέση με το 5,2% του Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ