fbpxTesla: Προειδοποιήσεις από το πλουσιότερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο | Economistas.gr
Skip to main content

Tesla: Προειδοποιήσεις από το πλουσιότερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο

Tesla: Προειδοποιήσεις από το πλουσιότερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο
Tesla/ Φωτογραφία AP

Προειδοποίηση στην Tesla απέστειλε κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας. Το πλουσιότερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο η αξία των περιουσιακών στοιχείων του οποίου ανέρχεται σε 1,5 τρισ. δολάρια, διεμήνυσε στην αμερικανική αμιγώς ηλεκτροκίνητη αυτοκινητοβιομηχανία ότι θα πρέπει να σέβεται τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και μεταξύ άλλων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι θα διατηρήσει τη συμμετοχή του στην εταιρεία και θα επιδιώξει να επηρεάσει την πολιτική τα με την πάροδο του χρόνου.

Η Tesla έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις σκανδιναβικές χώρες από συνδικάτα και ορισμένα συνταξιοδοτικά ταμεία εξαιτίας της άρνησής της να αποδεχθεί το αίτημα των Σουηδών μηχανικών για συλλογικά δικαιώματα που καλύπτουν μισθούς και άλλους όρους.

Το Norges Bank Investment Management (NBIM), είναι ο 7ος μεγαλύτερος μέτοχος της Tesla με ποσοστό 0,88% αξίας 6,8 δισ. δολαρίων και όπως ξεκαθάρισε σήμερα Σάββατο δεν έχει «κανένα σχέδιο» να πωλήσει τη συμμετοχή του στην εταιρεία, σε αντίθεση με κάποια άλλα ταμεία.

«Αναμένουμε από τις εταιρείες στις οποίες επενδύουμε να σέβονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων αι των εργασιακών δικαιωμάτων. Το 2022 υποστηρίξαμε μια πρόταση των μετόχων στην Tesla που ζητούσε από την εταιρεία να εισαγάγει μια πολιτική που θα σέβεται το δικαίωμα στην εργασιακή οργάνωση», ανέφερε το NBIM σε δήλωσή του στο Reuters, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αντιδικία της Tesla με τους Σουηδούς εργαζομένους.

Η πρόταση του 2022, η οποία, σύμφωνα με το NBIM, υποστηρίχθηκε από το 32% όσων ψήφισαν, καλούσε την Tesla να υιοθετήσει μια πολιτική που θα σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα, όπως η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Από τη μεριά του το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συνέστησε την αρνητική ψήφο.
Το NBIM δήλωσε ότι οι προσδοκίες του βασίζονται σε διεθνή πρότυπα που έχουν καταρτιστεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) και στις παγκόσμιες συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην ανακοίνωσή του, το NBIM αναφέρει ότι οι εταιρείες στις οποίες επενδύει «θα πρέπει να συνεργάζονται με τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους, όπως τα συνδικάτα» με διαφανή τρόπο κατά την ανάπτυξη και την εφαρμογή πολιτικών και πρακτικών.

Η Tesla, η οποία έχει φέρει επανάσταση στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έχει καταφέρει να αποφύγει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τους περίπου 127.000 εργαζομένους της και ο διευθύνων σύμβουλος Έλον Μασκ έχει εκφράσει έντονα την αντίθεσή του στα συνδικάτα.

Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι οι Σουηδοί εργαζόμενοί της έχουν εξίσου καλούς ή και καλύτερους όρους από αυτούς που ζητά το συνδικάτο.

Το PensionDanmark, ένα από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία της Δανίας, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι έχει ρευστοποιήσει τη συμμετοχή στην Tesla αξίας 69 εκατ. δολαρίων, ενώ ο διαχειριστής κεφαλαίων Paedagogernes Pension δήλωσε ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμά του και θα εκποιήσει τη συμμετοχή του αξίας 35 εκατ. δολαρίων.

tesla.jpg

Σε λίστα παρακολούθησης

Το συνταξιοδοτικό ταμείο AkademikerPension της Δανίας δήλωσε χθες Παρασκευή ότι θα διατηρήσει τη συμμετοχή του στην Tesla αξίας 18 εκατ. δολαρίων, ωστόσο πρόσθεσε ότι διατηρεί την αυτοκινητοβιομηχανία σε λίστα παρακολούθησης και αναμένει ότι οι δύο πλευρές θα βρουν ικανοποιητική λύση στη εν εξελίξει διαμάχη.

«Φαίνεται ότι δεν έχει γίνει αντιληπτό από τη διοίκηση της Tesla ότι οι σωστές συνθήκες εργασίας δημιουργούν μεγαλύτερη αξία και λιγότερους κινδύνους στις εταιρείες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του AkademikerPension, Jens Munch Holst.

Το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο AP1 της Σουηδίας, το οποίο κατείχε μετοχές αξίας 187 εκατ. δολαρίων στα τέλη Ιουνίου, δήλωσε ότι η διατήρηση του διαλόγου με την Tesla είναι η προτιμώμενη πορεία δράσης του έναντι της πώλησης των μετοχών του.

Ένα άλλο σουηδικό ταμείο, το AP4, το οποίο κατέχει μερίδιο αξίας 114 εκατ. δολαρίων στην Tesla, δήλωσε ότι η διαμάχη των εργαζομένων δεν αποτελεί βάση για τον αποκλεισμό του ως μετόχου.

Από τη μεριά του, το New York State Common Retirement Fund σημείωσε ότι «εδώ και καιρό ανησυχεί» για τα εργασιακά ζητήματα στην Tesla.

«Έχουμε καταθέσει πολλαπλές προτάσεις και έχουμε γράψει επιστολές που επιδιώκουν βελτιώσεις στις εργασιακές πολιτικές τα της Tesla. Η αποεπένδυση δεν βρίσκεται στη σκέψη μας αυτή τη στιγμή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί ο Έλον Μασκ αγοράζει το Twitter;
Γιατί ο Έλον Μασκ αγοράζει το Twitter;
O κόσμος κάνει για άλλη μια φορά την ερώτηση που φαίνεται να διασκεδάζει τον Έλον Μασκ τουλάχιστον όσο ιντριγκάρει τους θαυμαστές του: τι θέλει ο Έλον;
Γιατί ο Έλον Μασκ αγοράζει το Twitter;
Η Ελλάδα ψηφίστηκε στη Νορβηγία ως ο καλύτερος τουριστικός προορισμός για το 2024
Η Ελλάδα ψηφίστηκε στη Νορβηγία ως ο καλύτερος τουριστικός προορισμός για το 2024
Η χώρα μας αποτελεί έναν από τους πλέον αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς των Νορβηγών με υψηλό δείκτη επαναλαμβανόμενων επισκεπτών
Η Ελλάδα ψηφίστηκε στη Νορβηγία ως ο καλύτερος τουριστικός προορισμός για το 2024