fbpxOι καθημερινές συνήθειες των αποτελεσματικών ανθρώπων | Economistas.gr
Skip to main content

Oι καθημερινές συνήθειες των αποτελεσματικών ανθρώπων

Oι καθημερινές συνήθειες των αποτελεσματικών ανθρώπων
Φωτο: Shutterstock

Η αποτελεσματικότητα είναι από τα βασικά μέτρα σύγκρισης στο σύγχρονο κόσμο, καθώς η προσπάθεια από μόνη της δεν φτάνει για να κριθεί ένας εργαζόμενος ή ένα στέλεχος. Ζούμε σε μια εποχή όπου η απόδοση του καθενός μετριέται από την αποτελεσματικότητα που έχει και καταφέρνει την επίτευξη των στόχων του.

Όλοι κρίνονται βάσει των αποτελεσμάτων. Από τους πολιτικούς της κάθε χώρας όπου από την επόμενη μέρα κιόλας των εκλογών έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα που πρέπει να υλοποιήσουν όσα υποσχέθηκαν, μέχρι και τον πιο άγνωστο επιθετικό μιας ομάδας που κρίνεται από τα πόσα τέρματα έχει σημειώσει μέχρι το τέλος της χρόνιας.

Πολλοί στον αγώνα για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους, ξέχασαν να ακολουθήσουν την εσωτερική τους πυξίδα που τονίζει τις αξίες και την ηθική τους. Υπάρχουν και εκείνοι που μένουν πίσω καθώς αδυνατούν να επεξεργαστούν καταστάσεις που δεν έχουν ξανασυναντήσει με αποτέλεσμα να έχουν μειονέκτημα στον αγώνα της επιτυχίας.

Ποιες όμως είναι οι χρυσές συμβουλές για να μπορέσετε να είστε αποτελεσματικοί αλλά και να διατηρείτε μια ισορροπημένη ζωή;

Πρόληψη

Ένα από τα απαραίτητα χαρακτηριστικά ενός αποδοτικού ανθρώπου είναι η πρόληψη. Ξεκινώντας από τον βασικό πυρήνα επιρροής σας, ξεκινήσετε να επεκτείνεστε με σκοπό να προλάβετε καταστάσεις. Μην περιμένετε να συμβεί πρώτα κάτι για να αντιδράσετε. Μην ξεχνάτε πως το ρητό των προσκόπων «Έσο Ετοιμος» δεν βγήκε τυχαία.

Δείτε το τέλος πριν την αρχή

Οραματιστείτε τι θέλετε στο μέλλον ώστε να μπορέσετε να προγραμματίσετε και να δουλέψετε προς αυτή την κατεύθυνση. Κατανοήστε πως οι άλλοι φτάνουν σε αποφάσεις για την ζωή τους. Για να είστε αποδοτικοί θα πρέπει να δράσετε βασισμένοι σε αρχές και θα χρειαστεί να αναθεωρήσετε πολλές φορές τους στόχους σας. Είστε αυτή την στιγμή αυτός που θα θέλατε να είστε; Τι έχετε να πείτε για τον εαυτό σας; Να μεγαλώσετε, αλλά πάντα να παραμένετε ταπεινοί.

Ορίστε προτεραιότητες

Πολλές φορές θα χρειαστεί να επιλέξετε μεταξύ σπουδαιότητας ή πόσο επείγουσα είναι μια εργασία. Η ηγεσία και η διαχείριση είναι πολύτιμα εφόδια για όποιον θα πρέπει να παίρνει αποφάσεις που βασίζονται σε αυτό το δίλημμα. Η ηγεσία ξεκινάει πρώτα με την προσωπική σας ενδοσκόπηση και τις ηγετικές σας ικανότητες. Συζητήστε γιατί είναι κάτι σημαντικό και τι είναι πραγματικά επέιγον. Μάθετε να θέτετε προτεραιότητες, ώστε να μπορείτε να μοιράζετε τον χρόνο σας χωρίς να νιώθετε τύψεις αργότερα πως δεν δώσατε τον απαραίτητο χρόνο σε κάτι.

Αναζητήστε λύσεις win win

Αποτελεί μια από τις καλύτερες συνταγές για την εξεύρεση λύσεων που μπορούν να ευχαριστήσουν όλα τα μέρη. Εκτιμάτε και σέβεστε τους ανθρώπους όταν αντιλαμβάνεστε πως με την λέξη «νίκη» για όλους, μπορείτε να οδηγηθείτε σε μια καλύτερη και πιο μακροχρόνια λύση. Ίσως είναι από τις πιο απαιτητικές δοκιμασίες για τον εαυτό και τον χαρακτήρα σας, όμως ενισχύει σημαντικά τις κοινωνικές σας δεξιότητες και βοηθάει να βγαίνουν όλοι κερδισμένοι, που είναι πάντα καλύτερο από το προσωπικό κέρδος χωρίς ενσυναίσθηση.

Προσπαθήστε πρώτα να τους καταλάβετε πριν σας καταλάβουν εκείνοι

Δείξτε ενσυναίσθηση όταν ακούτε κάποιον και δείξτε πως θέλετε να τον καταλάβετε. Αυτό θα κάνει τον συνομιλητή σας να πιστέψει πως δίνετε αξία τα λόγια του και κατά συνέπεια θα είναι πιο ανοιχτόμυαλος και σε αυτά που θα πείτε και εσείς. Η ενσυναίσθηση δημιουργεί μια ατμόσφαιρα φροντίδας και θετικής σκέψης για την λύση των προβλημάτων.

Μάθετε να συνεργάζεστε

Συνδυάστε τα δυνατά στοιχεία των ανθρώπων μέσα από θετική ομαδική δουλειά για να πετύχετε στόχους που δεν έχει καταφέρει κανείς άλλος μέχρι τώρα. Αυτό θα οδηγήσει σε μια συνεχή βελτίωση του χαρακτήρα σας αλλά και των άλλων με αποτέλεσμα την δημιουργία μιας δυνατής ομάδας που μπορεί να καταφέρει τα πάντα!

Ακονίστε το σώμα σας

Ισορροπήστε και ανανεώστε την ενέργεια και την υγεία σας με στόχο να δημιουργήσετε ένα σταθερό μακροπρόθεσμο και αποδοτικό τρόπο ζωής. Επικεντρωθείτε στην άσκηση για την φυσική ανανέωσή σας, κάντε διαλογισμό και διαβάστε ένα καλό βιβλίο για την πνευματική σας ανάταση. Παράλληλα είναι εξαιρετική πρόταση να προσφέρετε εθελοντικά τις υπηρεσίες σας σε έναν κοινωφελή οργανισμό.

Carpe diem

Γλυκός ο ύπνος την αυγή μεν αλλά κατά μέσο όρο οι αποτελεσματικοί άνθρωποι ξυπνάνε στις 6:27. Το πρωί, εννοείται. Αυτό σημαίνει πως κάποιοι θα ξυπνάνε στις 6 και κάποιοι άλλοι στις 6:45 για να «αδράξουν τη μέρα».

Φυσικά για να καταφέρει να απεγκλωβιστεί κανείς από τα σκεπάσματα τόσο νωρίς σημαίνει πως έχει εξασφαλίσει έναν καλό νυχτερινό ύπνο εκεί κοντά στις 8 ώρες. H έλλειψη ύπνου άλλωστε έχει συνδεθεί με ουκ ολίγες παθήσεις.

Κάντε κάτι που σας αρέσει

Ακούγεται δεδομένο αλλά δεν είναι. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξυπνάνε το πρωί ίσα ίσα για έναν καφέ στο πόδι αλλά είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσει κανείς τον «χώρο» που δημιουργεί στον χρόνο το πρωινό ξύπνημα για να κάνει κάτι που του αρέσει. Είτε πρόκειται για γυμναστική, είτε για μια κουβέντα με την οικογένεια, είτε για διάβασμα είτε για απλό χάζι από το παράθυρο, δεν υπάρχει «πρέπει» εδώ.

Προσαρμοστείτε

Τα ταξίδια εκτός από ενδιαφέροντα έχουν το χαρακτηριστικό να μεταβάλουν τις καθημερινές συνήθειες, οπότε μπορεί να υπάρχουν αλλαγές στο πρωινό ξύπνημα ή τις αγαπημένες δραστηριότητες. Δεν υπάρχει λόγος να σας ανησυχούν αυτές οι μικρές αναστατώσεις.

Μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας

Αν μια μέρα δεν κάνετε αυτό που σας αρέσει να κάνετε ή βγείτε εντελώς από τις καλές καθημερινές συνήθειες δεν υπάρχει λόγος να στενοχωριέστε. Αν δεν πάτε μια μέρα στο γυμναστήριο δεν χάθηκε ο κόσμος, ούτε θα συμβεί κάτι αν σας... πλακώσει το πάπλωμα. Άλλωστε, ούτε εσείς καλά καλά δεν θα θυμάστε πως δεν κάνατε την καθιερωμένη σας γυμναστική εκείνη τη βροχερή ημέρα του περασμένου χειμώνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είκοσι σοφές συμβουλές για όσους πλησιάζουν τα 40
Είκοσι σοφές συμβουλές για όσους πλησιάζουν τα 40
Τι είναι αυτό που μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους και πετυχημένους μέχρι να φτάσουμε την ηλικία των 40 ετών; Ποιες ικανότητες θα πρέπει να έχουμε αποκτήσει μέχρι τότε;
Είκοσι σοφές συμβουλές για όσους πλησιάζουν τα 40
Οι άνθρωποι που ξυπνούν αυτή την ώρα βγάζουν περισσότερα χρήματα
Οι άνθρωποι που ξυπνούν αυτή την ώρα βγάζουν περισσότερα χρήματα
Κι όμως η ώρα που ξυπνάτε φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επαγγελματική σας ζωή. Ερευνα αναφέρει πως όσοι ξυπνούν μια συγκεκριμένη ώρα είναι πιο παραγωγικοί και λαμβάνουν μεγαλύτερους μισθούς.
Οι άνθρωποι που ξυπνούν αυτή την ώρα βγάζουν περισσότερα χρήματα