fbpxΠοια βιβλία προτείνει ο Μπάφετ στους επίδοξους επενδυτές | Economistas.gr Skip to main content

Ποια βιβλία προτείνει ο Μπάφετ στους επίδοξους επενδυτές

Ποια βιβλία προτείνει ο Μπάφετ στους επίδοξους επενδυτές
Φωτο: Shutterstock

Ο Γουόρεν Μπάφετ, ο CEO της Berkshire Hathaway, λατρεύει το διάβασμα. Όταν ξεκίνησε την καριέρα του ως επενδυτής, διάβαζε περίπου 600, 750 ή ακόμη και 1000 σελίδες την ημέρα. Ακόμη και τώρα, λέει ότι περνάει το 80% της μέρας του διαβάζοντας.

«Η δουλειά μου είναι ουσιαστικά να συγκεντρώνω όσο γίνεται περισσότερες πληροφορίες και δεδομένα και να διαβλέπω εάν οδηγούν σε κάποια δραστηριότητα», είπε κάποτε σε συνέντευξή του ο Αμερικανός μεγιστάνας, που από πολλούς θεωρείται ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίου. «Δεν διαβάζουμε τις γνώμες άλλων», είπε. «Θέλουμε να αντλήσουμε τα δεδομένα και μετά να σκεφτούμε».

Για να σας βοηθήσουμε να μπείτε στο μυαλό του δισεκατομμυριούχου επενδυτή, παρουσιάζουμε μερικά από τα βιβλία που έχει κατά καιρούς προτείνει σε συνεντεύξεις του και σε επιστολές προς μετόχους - όπως τα συγκέντρωσε το Business Insider - και τα οποία υπήρξαν οδηγός αυτής της οικονομικής διάνοιας.

«Ο ευφυής επενδυτής» του Μπέντζαμιν Γκράχαμ

5cdecd52021b4c0d54132c44-960-720.jpg

Όταν ο Μπάφφετ ήταν 19 ετών, έπεσε στα χέρια του ένα αντίγραφο του θρυλικού επενδυτή της Wall Street, Μπέντζαμιν Γκράχαμ. Ήταν μία από τις πιο τυχερές στιγμές στη ζωή του, όπως είπε, επειδή του μετέδωσε το διανοητικό πλαίσιο του επενδυτή.

«Για να επενδύεις με επιτυχία στη διάρκεια μιας ζωής δεν χρειάζεται να έχεις IQ που φτάνει στην στρατόσφαιρα, ασυνήθιστη επιχειρηματική διορατικότητα ή εσωτερική ενημέρωση», έχει δηλώσει ο Μπάφετ. «Αυτό που χρειάζεται είναι ένα διαυγές διανοητικό πλαίσιο εντός του οποίου παίρνεις αποφάσεις και η ικανότητα να μην αφήνεις τα συναισθήματα να διαβρώσουν αυτό το πλαίσιο. Αυτό το βιβλίο περιγράφει με ακρίβεια και σαφήνεια το σωστό πλαίσιο. Εσύ πρέπει να έχεις τη συναισθηματική πειθαρχία».

«Ανάλυση ασφαλείας» των Μπέντζαμιν Γκράχαμ και Ντέιβιντ Ντ. Ντοντ

5cdecd5d021b4c0f2174b274-960-720.jpg

Ο Μπάφετ έχει πει ότι το βιβλίο «Security Analysis» αποτέλεσε χάρτη για την επενδυτική του δραστηριότητα, που ακολουθεί για 57 χρόνια. Για τον Μπάφετ, εξάλλου, ο Γκράχαμ ήταν το δεύτερο πιο επιδραστικό άτομο στη ζωή του, μετά τον πατέρα του.

«Κοινές μετοχές και ασυνήθιστα κέρδη» του Φίλιπ Φίσερ

5cdecd6f021b4c0d54132c47-960-720.jpg

Στο βιβλίο αυτό, ο Φίσερ δίνει έμφαση στο γεγονός ότι να έχεις εμμονή με τα οικονομικά στοιχεία δεν είναι αρκετό, πρέπει να υπολογίζεις και τη διοίκηση μιας εταιρείας.

«Stress Test: Αντανακλάσεις σε Οικονομικές Κρίσεις» του Τιμ Γκάιτνερ

5cdecd7c021b4c0d3b5c4399-960-720.jpg

Πολλά βιβλία έχουν γραφτεί για το πως να χειρίζεσαι δύσκολες καταστάσεις. Κανένα όμως δεν είναι καταγραφή από πρώτο χέρι της διαχείρισης μιας καταστροφής από κυβερνητική σκοπιά.

«Οι Outsiders» του Ουίλιαμ Θορν Ντάικ Jr.

5cdecd8e021b4c0f29164cd6-960-720.jpg

Το βιβλίο με συνταγές επιτυχίας από κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων, έχει εγκωμιασθεί ως ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία για επιχειρηματίες στην Αμερική.

«Η σύγκρουση των πολιτισμών» του Τζον Μπογκ

5cdecd97021b4c0e017d6d42-960-720.jpg

Στο βιβλίο αυτό, ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις έχουν παραγκωνισθεί από τις βραχυπρόθεσμες επενδύσεις.

«Επιχειρηματικές Περιπέτειες: Δώδεκα ιστορίες από τον κόσμο της Wall Street» του Τζον Μπρουκς

5cdecda1021b4c0d95569ed5-960-720.jpg

Όταν ο Μπιλ Γκέιτς ρώτησε τον Μπάφετ το 1991 ποιο είναι το αγαπημένο του βιβλίο, εκείνος απάντησε στον ιδρυτή της Microsof στέλνοντάς του ένα αντίγραφο του βιβλίου «Επιχειρηματικές Περιπέτειες», μια συλλογή από ιστορίες από τη Νέα Υόρκη.

«Που είναι τα κότερα των πελατών» του Φρεντ Σιουντ

5cdecdb0021b4c0cf120cd38-960-720.jpg

«Το πιο αστείο βιβλίο για τις επενδύσεις», ισχυρίστηκε ο Γουόρεν Μπάφετ σε επιστολή του προς μετόχους το 2006, «χωρίς να προσκομίζει ουσιαστικά τίποτα καινούριο». Γραμμένο το 1940, το βιβλίο βρίθει από πολύχρωμα ανέκδοτα  και άσχετη σοφία για τη Wall Street, ενώ παραμένει γοητευτικό μέχρι και σήμερα.

«Εκθέσεις πειθούς» του Τζον Μέιναρντ Κέινς

5cdecdbd021b4c0d983d89c2-960-720.jpg

Αυτή η συλλογή γραπτών του θρυλικού οικονομολόγου έχει παραμείνει μνημείο οικονομικής λογοτεχνίας από την έκδοσή του σχεδόν έναν αιώνα πριν. Περιλαμβάνει τη διάσημη έκθεση «Οικονομικές πιθανότητες για τα εγγόνια μας, στην οποία προέβλεψε ότι η σημερινή γενιά θα δουλεύει μόνο 15 ώρες την εβδομάδα.

«Το Αλμανάκ του φτωχού Τσάρλι» σε έκδοση του Πήτερ Κάουφμαν

5cdecd3f021b4c0dbd40e79c-960-720.jpg

Αυτή η συλλογή με συμβουλές από τον Τσάρλι Μάγκερ, αντιπρόεδρο της Berkshire Hathaway, επισημάνθηκε ιδιαιτέρως στην επιστολή του Μπάφετ προς μετόχους το 2004. «Οι ακαδημαϊκοί έχουν επί μακρόν διαφωνήσει για το εάν ο Τσάρλι είναι η μετεμψύχωση του Μπεν Φρανκλιν», έγραψε ο Μπάφετ. «Αυτό το βιβλίο δίνει την απάντηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γκουρού επιχειρηματικότητας: Τα 16 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις
Γκουρού επιχειρηματικότητας: Τα 16 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις
Ο Τιμ Φέρις ένας γκουρού επιχειρηματικότητας επιθυμεί να βάζει τους ανθρώπους στο μονοπάτι της επιτυχίας. Γι' αυτό και τους δίνει συμβουλές που τους καθοδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Γκουρού επιχειρηματικότητας: Τα 16 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις
Ταμείο Υποδομών: Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για ενεργειακές επενδύσεις
Ταμείο Υποδομών: Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για ενεργειακές επενδύσεις
Το Ταμείο Υποδομών δημιουργήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και αποσκοπεί στην υποστήριξη μικρών και μεσαίων έργων και επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας.
Ταμείο Υποδομών: Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για ενεργειακές επενδύσεις
Χατζηδάκης: Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει επενδύσεις 44 δισ. ευρώ
Χατζηδάκης: Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει επενδύσεις 44 δισ. ευρώ
Ο Κωστής Χατζηδάκης μιλά μεταξύ άλλων για τους κυβερνητικούς στόχους σε σχέση με τις ΑΠΕ που περιλαμβάνουν την αύξηση της συμμετοχής τους στο 35% της κατανάλωσης ενέργειας, μέχρι το 2030, έναντι 17% σήμερα και της συμμετοχής τους τουλάχιστον στο 60% της ηλεκτροπαραγωγής έναντι αρχικού στόχου 56%.
Χατζηδάκης: Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει επενδύσεις 44 δισ. ευρώ