Skip to main content

Αυτό είναι το μυστικό για πετυχημένο καλοκαίρι

Αυτό είναι το μυστικό για πετυχημένο καλοκαίρι
Φώτο: Shutterstock

Στην κουλτούρα της βιασύνης που κυριαρχεί στις ημέρες μας, οι πιο πλούσιοι είναι εκείνοι που ελέγχουν την καθημερινότητά τους όπως σημειώνει η Εφράτ Λίβνι, συγγραφέας και δικηγόρος. Παρόλο που αισθανόμαστε όμως πολύ απασχολημένοι, που παραπονούμαστε για στρες και το μόνο που θέλουμε στην πραγματικότητα να κάνουμε είναι να βλέπουμε Netflix, γεμίζουμε τις ημέρες μας με σχέδια και δεν αφήνουμε ούτε μια ώρα άδεια από τον φόβο μη βαρεθούμε.

Αυτό το καλοκαίρι, ακολουθήστε την αντίθετη προσέγγιση. Μην κάνετε σχέδια. Ξεχάστε το ημερολόγιο. Μην ανεβείτε στο Κιλιμάντζαρο ή στο Εβερεστ, με τις ατελείωτες ουρές του. Ξεχάστε τον στόχο να ζήσετε στην Πορτογαλία σαν ντόπιος, παρόλο που θα είστε τουρίστας. Μην κλείσετε τίποτα μέσω Airbnb. Απολαύστε το να μην ξέρετε πού θα πάτε και τι θα κάνετε κι αφήστε τον χρόνο να κυλήσει. Οσο περισσότερο φοβάστε ότι θα βαρεθείτε, τόσο πιθανότερο είναι ότι αυτό ακριβώς το είδος διαλείμματος θα σας απελευθερώσει και θα σας οδηγήσει σε νέα ύψη δημιουργικότητας και χαλάρωσης.

Η ανία κάνει καλό στην υγεία. Ένας λόγος που πολλοί από εμάς νιώθουμε ιδιαίτερα αγχωμένοι είναι ότι η τεχνολογία μάς ψυχαγωγεί διαρκώς. Ο εγκέφαλός μας είναι συνηθισμένος να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες περιεχομένου και σπανίως αποσυνδεόμαστε από τα εξωτερικά ερεθίσματα. Το αποτέλεσμα είναι να αισθανόμαστε ότι πάντα κάνουμε κάτι, μεγάλο μέρος αυτής της κατανάλωσης όμως δεν μας αποφέρει τίποτα. Γεμίζει απλώς τον χρόνο, αυτό το πράγμα που λέμε πάντα ότι είναι πολύτιμο αλλά το ξοδεύουμε απλόχερα.

Η ανία κάνει καλό στην εγκέφαλο, στη φαντασία και στην παραγωγικότητα, υποστηρίζει η Σάντι Μαν, συγγραφέας του βιβλίου «The Upside of Downtime» και λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire. Η ανία είναι «μια αναζήτηση νευρικής διέγερσης που δεν ικανοποιείται», είπε στο περιοδικό ΤΙΜΕ. Η έρευνά της, όπως και οι έρευνες άλλων κοινωνικών επιστημόνων, δείχνει ότι η χαλάρωση του εγκεφάλου οδηγεί σε έμπνευση και ανανέωση.

Το επιχείρημα ότι δεν μπορούμε να μην κάνουμε σχέδια επειδή πρέπει να κρατάμε απασχολημένα τα παιδιά μας και επειδή οι ημέρες της άδειάς μας είναι πολύτιμες δεν στέκει. Πρώτα απ’όλα, οι ψυχολόγοι λένε ότι κάνει καλό στα παιδιά να βαριούνται στις καλοκαιρινές τους διακοπές, καθώς χρησιμοποιούν τη φαντασία τους για να ψυχαγωγηθούν.

Υστερα, το να προσθέτουμε ένα πλήρες χρονοδιάγραμμα διακοπών σε μια έτσι κι αλλιώς φορτωμένη ζωή υπονομεύει την ίδια την ιδέα των διακοπών. Όταν ξοδεύουμε τις ημέρες που είμαστε ελεύθεροι τρέχοντας να κάνουμε πράγματα που υποτίθεται ότι θα μας διασκεδάσουν, δεν ανακαλύπτουμε ποτέ το βάθος της προσωπικότητάς μας, δεν σκάβουμε ποτέ στην επινοητικότητά μας και επιστρέφουμε από τις διακοπές πιο εξαντλημένοι απ’όταν φύγαμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη χαλαρώνουμε και να νιώθουμε διαρκώς αγχωμένοι.

Παρόλο λοιπόν που σας φαίνεται εφιαλτικό, κλείστε αυτό το καλοκαίρι το ημερολόγιό σας. Αποφύγετε τις υποχρεώσεις που δεν προκύπτουν αυθόρμητα. Ισως αυτό να είναι το καλύτερό σας καλοκαίρι εδώ και χρόνια, ιδιαίτερα αν βαριέστε μέχρι θανάτου και πιστεύετε ότι δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oι καθημερινές συνήθειες των αποτελεσματικών ανθρώπων
Oι καθημερινές συνήθειες των αποτελεσματικών ανθρώπων
Η αποτελεσματικότητα αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά κριτήρια επιτυχίας για όσους δραστηριοποιούνται στην πραγματική ζωή. Τι είναι όμως αυτό που μπορεί να εξασφαλίσει την επιτυχία;
Oι καθημερινές συνήθειες των αποτελεσματικών ανθρώπων
Πώς να γίνετε ευτυχισμένοι στην όχι ευχάριστη δουλειά σας
Πώς να γίνετε ευτυχισμένοι στην όχι ευχάριστη δουλειά σας
Πέντε συμβουλές για το πώς μπορείτε να αντλήσετε ικανοποίηση και ενθουσιασμό με το 8ωρο στη δουλειά σας, ακόμη και αν εργάζεστε σε μία «απαίσια» εταιρεία που δε σας αρέσει καθόλου.
Πώς να γίνετε ευτυχισμένοι στην όχι ευχάριστη δουλειά σας
Εναλλακτικές διακοπές σε φάρμες και καταφύγια
Εναλλακτικές διακοπές σε φάρμες και καταφύγια
Περισσότερες από 30.000 φάρμες και καταφύγια προσφέρονται σε όλο τον κόσμο για εναλλακτικές διακοπές. Μεταξύ των χωρών και η Ελλάδα.
Εναλλακτικές διακοπές σε φάρμες και καταφύγια
Ξενοδοχεία κατ' εικόνα ελληνικών νησιών
Ξενοδοχεία κατ' εικόνα ελληνικών νησιών
Ξενοδοχεία - αντιγραφές ελληνικών νησιών μπορούν να βρεθούν σε χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδονησία, η Ταϋλάνδη, η Αυστραλία κ.α.
Ξενοδοχεία κατ' εικόνα ελληνικών νησιών