Budweiser: η αυτοκρατορία που χτίστηκε πάνω στα χρέη

Φώτο: Shutterstock

Η Anheuser-Busch InBev έχτισε μία αυτοκρατορία στη ζυθοποιία δανειζόμενη τεράστια ποσά για να εξαγοράσει την αντίπαλη, SABMiller. Αυτή η κολοσσιαία συμφωνία έδωσε τη δυνατότητα στο «βασιλιά της μπύρας» να μπει σε ταχεία αναπτυσσόμενες αγορές στην Αφρική και να αποστασιοποιηθεί από την αμερικανική αγορά, που πλήττεται από την αλλαγή των προτιμήσεων των καταναλωτών, που δεν προτιμούν πια μπύρες όπως η Bud Light και η Budweiser. Ωστόσο, η εξαγορά άφησε τη νέα εταιρεία με ένα βουνό χρέους που ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια.

Όμως, υπό την πίεση της Wall Street και των εταιρειών αξιολόγησης, η AB InBev (BUD) είναι πλέον υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει και να βρει λύση για το κολοσσιαίο χρέος της ώστε να βελτιώσει τους ισολογισμούς της. Η εταιρεία μείωσε στο μισό το μέρισμα, πούλησε τη θυγατρική της στην Αυστραλία για 11,3 δισ. δολάρια και εξετάζει το ενδεχόμενο δημόσιας εγγραφής για τη θυγατρική της στην Ασία ώστε να συγκεντρώσει κεφάλαια από τις αγορές.

Το ύψος του χρέους του «βασιλιά της μπύρας» ανησυχεί τις μεγάλες εταιρείες αξιολόγησης, δεδομένου ότι είναι και δύσκολη η ανάκαμψη της αμερικανικής αγοράς. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, η AB InBev έχασε άλλη μία ποσοστιαία μονάδα από το μερίδιο αγοράς της, καθώς όπως αναφέρεται και σε σχετικά ανακοίνωση, «οι προτιμήσεις των καταναλωτών δείχνουν να μετακινούνται προς ακριβότερες μάρκες». Η εταιρεία επλήγη επίσης και από τα οικονομικά της προβλήματα, καθώς το κολοσσιαίο χρέος της την καθιστά ευάλωτη στις ταχεία αναπτυσσόμενες – αλλά με έντονες διακυμάνσεις – αναδυόμενες αγορές. Παρότι, στις ώριμες αγορές της Ευρώπης και των ηνωμένων Πολιτειών, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, δεν ισχύει το ίδιο για τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική που βρίσκονται σε ύφεση.

Η μείωση του μερίσματος κατά 50% δεν έλυσε τα οικονομικά προβλήματα του γίγαντα της ζυθοποιίας, με τους αναλυτές να αναρωτιούνται γιατί δε μειώθηκε το μέρισμα πολύ νωρίτερα. Η απάντηση σε αυτό είναι ότι η εταιρεία σκόπευε να συγκεντρώσει σχεδόν 10 δισ. δολάρια από τη δημόσια εγγραφή της θυγατρικής της στην Ασία στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο, η δημόσια εγγραφή σταμάτησε ξαφνικά στις αρχές του μήνα «λόγω της κατάστασης στην αγορά».

Η AB InBev προχώρησε στο Plan B: την πώληση της θυγατρικής της στην Αυστραλία στην ιαπωνική κολοσσιαία ζυθοποιία, Asahi. Το μεγάλο πρόβλημα για την εταιρεία θα είναι στην περίπτωση – που κανείς δεν αποκλείει – η αμερικανική οικονομία να πέσει του χρόνου σε ύφεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ