Οι 10 τουριστικοί προορισμοί που κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή

Φώτο: Shutterstock

Όσο περνούν τα χρόνια, ο πλανήτης μας βιώνει τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε όλα τα επίπεδα. Από τις τρομακτικές πυρκαγιές σε Σιβηρία και Αλάσκα μέχρι τον θάνατο 200 ταράνδων στην Αρκτική.

Ο πλανήτης μας εκπέμπει σήμα κινδύνου, καθώς πλέον έχουν περάσει το όριο που ο κίνδυνος θα ήταν μελλοντικός. Είναι πλέον εδώ και απειλεί τα πάντα. Ακόμα και πολλά μέρη που είναι πόλος έλξης για εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο και χαρίζουν μοναδικές στιγμές σε όσους τα επισκέπτονται.

Η κλιματική αλλαγή χτυπάει δημοφιλείς προορισμούς, που καλό θα ήταν να επισκεφτείτε σύντομα πριν χαθούν και αυτοί στη λήθη του χρόνου, όπως ο πλανήτης μας.

1. Ταζ Μαχάλ, Ινδία

Το Ταζ Μαχάλ (Taj Mahal) είναι κτιριακό συγκρότημα που βρίσκεται στην Ινδία, κτισμένο στη νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα κοντά στη πόλη Άγκρα. Χρειάστηκε 22 χρόνια για να κατασκευαστεί, και 20.000 εργάτες. Έχει μια υπέροχη ιστορία αγάπης και μια υπόσχεση δυο ερωτευμένων πως δεν θα χώριζαν ποτέ.

Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα παγκοσμίως, δείγμα της ινδομογγολικής αρχιτεκτονικής, που περιλαμβάνεται στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η βιομηχανική και η ατμοσφαιρική ρύπανση της χώρας που αναπτύσσεται συνεχώς, όμως, απειλούν το διασημότερο μνημείο της Ινδίας το οποίο, πλέον, δεν φαίνεται καν από το τουριστικό φρούριο.

2. Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, Αίγυπτος

Η Πυραμίδα του Χέοπα που είναι επίσης γνωστή ως η Μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας είναι η αρχαιότερη και η μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Νεκρόπολης της Γκίζας, η οποία συνορεύει με τη σύγχρονη πόλη της Γκίζας στην Αίγυπτο. Μοναδικό αρχιτεκτονικό επίτευγμα με το μήκος των τεσσάρων πλευρών να έχουν απόκλιση μόλις 58 χιλιοστά.

Είναι το αρχαιότερο από τα Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου καθώς ολοκληρώθηκε το 2560 π.Χ. και για 3.860 χρόνια ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο με ύψος 146,5 μέτρα. Λόγω της παρόδου του χρόνου, ωστόσο, έχει υποστεί μεγάλη διάβρωση και πλέον το ύψος της φτάνει τα 138,8 μέτρα.

3. Βενετία, Ιταλία

Η Βενετία είναι πόλη της Ιταλίας χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 118 μικρών νησιών που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες. Γνωστή και ως «Γαληνοτάτη», «Βασίλισσα της Αδριατικής», «Πόλη του Νερού», «Πόλη των Μασκών», «Πόλη των Γεφυρών», «Επιπλέουσα Πόλη» και «Πόλη των Καναλιών».

Είναι φημισμένη για την ομορφιά της τοποθεσίας της, την αρχιτεκτονική της και τα έργα τέχνης της. Ολόκληρη η πόλη είναι καταγεγραμμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μαζί με τη λιμνοθάλασσά της. Δυστυχώς τα επίπεδα της θάλασσας γύρω από τη Βενετία αυξάνονται δραματικά, καθώς οι θάλασσες υπερχειλίζουν και ως εκ τούτου η πόλη πλημμυρίζει κατά μέσο όρο 100 φορές το χρόνο.

4. Κάσμπα Τελουέτ, Μαρόκο

Το Κάσμπα Τελουέτ, είναι ένα φρούριο κοντά στο Μαρακές . Ήταν η έδρα της οικογένειας El Glaoui , έτσι μερικές φορές αποκαλείται και Ανάκτορο των Γλαούι. Χτίστηκε κατά τον 18ο αιώνα.

Το παλάτι μπορείς ακόμα να το επισκεφθεί κάποιος αλλά κατά την πάροδο του χρόνου καταστρέφεται όλο και περισσότερο και σιγά σιγά καταρρέει. Το 2010 συνεχίστηκαν οι εργασίες για την αποκατάστασή του.

5. Πέτρα, Ιορδανία

«Η ροδοκόκκινη πόλη που είναι αρχαία σαν το μισό του χρόνου».Η αρχαία πόλη της Πέτρας στην Ιορδανία, είναι εθνικός θησαυρός και το πιο διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας. Βρίσκεται τρεις ώρες νότια του Αμμάν.Οι πρώτοι κάτοικοι της Πέτρας ήταν στενά συνδεδεμένοι με τη λατρεία των βράχων και των πνευμάτων που κατοικούσαν σε αυτούς.

Όλη η πόλη της Πέτρας με τα κτίσματα της είναι λαξευμένη πάνω σε μαλακά ψαμμιτικά πετρώματα και αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο του αξιοθαύμαστου πολιτισμού των Ναβαταίων. Η αρχιτεκτονική της πόλης έχει έντονη την επίδραση των Ελλήνων και των Ρωμαίων. Πλέον απειλείται λόγω διάφορων τύπων διάβρωσης και λόγω του θαλασσινού νερού.

6. Ακτή Μπιγκ Σερ, Καλιφόρνια

Η State Route 1 εκτείνεται σχεδόν σε όλο το μήκος των καλιφορνέζικων ακτών του Ειρηνικού, προσφέροντας συναρπαστικά τοπία που κόβουν την ανάσα. Οι ηλιόλουστες παραλίες, τα εντυπωσιακά κύματα που καταλήγουν σε ανεξερεύνητους ορμίσκους και οι ελικοειδείς στροφές για γερά νεύρα μέσα σε ομιχλώδη τοπία καθιστούν αυτό το δρόμο μία από τις πιο αξέχαστες, συναρπαστικές και ποικιλόμορφες διαδρομές της Βόρειας Αμερικής.

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Καλιφόρνια, η παρουσία ακραίων φυσικών καταστροφών, όπως η ξηρασία, οι κατολισθήσεις και οι δασικές πυρκαγιές, απειλούν συνεχώς συνεχώς την ακτογραμμή.

7. Μαλδίβες, Ινδικός Ωκεανός

Η Δημοκρατία των Μαλδίβων ή Μαλδίβες Νήσοι είναι νησιωτική χώρα που συναποτελείται από ατόλες στον Ινδικό ωκεανό. και αποτελούν παγκοσμίως υψηλό πόλο τουριστικής έλξης, με οτι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την καταστροφή του φυσικού πλούτου των νησιών.

Ο τροπικός αυτός παράδεισος απειλείται, καθώς τα νησιά στις Μαλδίβες κινδυνεύουν από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, με το λιώσιμο των πάγων να γίνεται πλέον όλο και πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερες ποσότητες με τις θερμοκρασίες να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ κάθε χρόνο.

8. Παταγονία, Χιλή

Η Παταγονία προσδιορίζεται ως γεωγραφική περιοχή που καταλαμβάνει το νοτιότερο τμήμα της Νότιας Αμερικής και βρίσκεται στις νότιες περιοχές της Αργεντινής και της Χιλής. Το όνομα Παταγονία προέρχεται, με βάση ορισμένους ερευνητές, από τη λέξη «παταγών» (patagon),την οποία αρχικά χρησιμοποίησε ο Μαγγελάνος για να περιγράψει τους ιθαγενείς που συνάντησε κατά την εκστρατεία του, και θεώρησε ότι είχαν γιγάντιες διαστάσεις. Σήμερα, πιστεύεται ότι οι Παταγόνες ήταν Ινδιάνοι Τεουέλτσες, οι οποίοι είχαν μέσο ύψος 1,80 εκ. σε σύγκριση με το μέσο ύψος των 1,55 εκ. των Ισπανών εξερευνητών, εκείνη την εποχή

Πρόσφατα επλήγη από ακόμα μια μεγάλη οικολογική καταστροφή καθώς 40.000 τόνοι πετρελαίου χύθηκαν στις θάλασσες της σκορπώντας την καταστροφή στο πλούσιο θαλάσσιο οικοσύστημα της. Ερευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Cornell υπαγορεύει ότι τα πεδία του πάγου μειώνονται με ρυθμό μιάμιση φορά ταχύτερα από ό,τι καταγράφηκε σε προηγούμενες μελέτες.

9. Μέγα Σινικό Τείχος, Κίνα

Το Σινικό Τείχος είναι μια κινεζική οχύρωση που κατασκευάστηκε σταδιακά, με σκοπό την προστασία της Κίνας από τις επιδρομές των μογγολικών και των τουρκικών φύλων και αποτελεί το μεγαλύτερο σε μέγεθος ανθρώπινο οικοδόμημα. Είναι επίσης και ένας από τους πιο διαδεδομένους αστικούς μύθους πως φαίνεται από το διάστημα, κάτι το οποίο δεν ισχύει.

Κατασκευάστηκε από υλικά που ήταν τα εκάστοτε διαθέσιμα στην κάθε περιοχή που αναπτυσσόταν. Κινδυνεύει από τις επιπτώσεις του υπερβολικού τουρισμού και του υπερπληθυσμού.

10. Γκραντ Κάνυον, Αριζόνα

Το Μεγάλο Φαράγγι, είναι ένα μακρύ φαράγγι που σμιλεύτηκε από τον ποταμό Κολοράντο και βρίσκεται στην πολιτεία της Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, δείχνοντας την μοναδική δύναμη της φύσης.

Το μεγαλύτερο μέρος του αποτελεί το Εθνικό Πάρκο του Γκραν Κάνυον, ένα από τα πρώτα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Έχει ονομαστεί ένα από τα 11 πιο απειλούμενα ιστορικά αξιοθέατα στις ΗΠΑ καθώς απειλείται από τον τουρισμό και τις επανειλημμένες προσπάθειες να το χρησιμοποιήσουν ως ορυχείο για ουράνιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ