Black Friday ή Cyber Monday: Πότε έχει καλύτερες εκπτώσεις και σε ποια προϊόντα

NEWSROOM
Τις Black friday και Cyber monday περιμένουν οι καταναλωτές για μεγάλες εκπτώσεις
Τις Black friday και Cyber monday περιμένουν οι καταναλωτές για μεγάλες εκπτώσεις / Φωτογραφία: Shutterstock

Εδώ και δεκαετίες στην Αμερική, η Black Friday είναι μια μέρα αγοραστικού οργασμού με εκατομμύρια ανθρώπους να τρέχουν να αγοράσουν προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές. Το ίδιο περίπου ισχύει και για την Cyber Monday.

Ποια όμως από τις δύο αυτές ημέρες είναι καλύτερη για να ψωνίσετε σε πιο οικονομική τιμή αυτό που θέλετε;

Η Black Friday, η Παρασκευή που ακολουθεί την αμερικανική γιορτή της Ημέρας των Ευχαριστιών, θεωρείται το ζενίθ της καταναλωτικής μανίας. Αλλά τα τελευταία χρόνια και η Cyber Monday, έχει έρθει για να αλλάξει τα δεδομένα επιδιώκοντας να γίνει το μεγαλύτερο εμπορικό γεγονός, τουλάχιστον στις ΗΠΑ.
Ποια είναι όμως καλύτερη για τους καταναλωτές που θέλουν να ψωνίσουν προϊόντα με έκπτωση; Η Black Friday ή η Cyber Monday; Η σύντομη απάντηση είναι πως η Cyber Monday έχει καλύτερες προσφορές συνολικά, αν και δεν διαφέρουν και τόσο πολύ οι τιμές.


«Συγκρίνοντας τις δύο αυτές ημέρες κατά την διάρκεια της περσινής χρονιάς, παρατηρήσαμε πως οι καταναλωτές προτίμησαν να κάνουν τις αγορές τους διαδικτυακά» λέει στο Business Insider ο Τεντ Ντόναθ, αντιπρόεδρος επικοινωνίας του προγράμματος περιήγησης Honey. Η έρευνα της Honey έδειξε ότι η μέση εξοικονόμηση (ανά χρήστη, ανά αγορά) πέρυσι κυμάνθηκε στο 21%, ενώ οι αποταμιεύσεις της Black Friday έφτασαν στο 18,5 %.

Εκτός όμως από την εξοικονόμηση, υπάρχουν κι άλλα πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Υπάρχουν προϊόντα που έχουν άλλες τιμές ανάλογα με την ημέρα και επίσης αυτές μπορεί να ποικίλουν από κατάστημα σε κατάστημα. Μόλις όμως τα καταστήματα δώσουν στην δημοσιότητα τις διαφημίσεις τους σχετικά με τις προσφορές τους τόσο κατά την διάρκεια της Black Friday όσο και της Cyber Monday, καλό θα ήταν να κάνετε μια έρευνα για να δείτε πότε και πού κάθε προϊόν που αναζητάτε, θα έχει την χαμηλότερη τιμή.

Ας δούμε όμως μερικούς κανόνες που πρέπει να έχετε υπόψη:
Προτιμήστε την Black Friday για ακριβά προϊόντα και την Cyber Monday για gadgets
Για αντικείμενα που μπορεί να αγοράσετε μόνο μία φορά τον χρόνο (ή και λιγότερο), πιθανότατα θα βρείτε καλύτερες εκπτώσεις την Black Friday. Οτιδήποτε μπορεί να αγοράσετε ως δώρο, είναι σίγουρο ότι θα το βρείτε σε καλύτερη τιμή την Cyber Monday.

«Η Black Friday ισοδυναμεί με ακριβά αντικείμενα» λέει ο Στιβ Κένινγκ, αντιπρόεδρος της Ένωσης για την Έρευνα Τεχνολογιών των Καταναλωτών. «Με τις μεγάλες προσφορές σε τηλεοράσεις, φορητούς υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών και πολλά άλλα κατά τν διάρκεια της Black Friday, οι περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν πράγματα για τους ίδιους ή για τα δικά τους νοικοκυριά». «Οι τηλεοράσεις και οι συσκευές τείνουν να βγαίνουν πραγματικά σε πολύ σπουδαίες προσφορές στην Black Friday» αναφέρει ο Βίβεκ Πάντια, διευθυντής Digital Insights στην Adobe. «Στην Cyber Monday, παρατηρεί κανείς πως οι περισσότεροι εστιάζουν σε άλλου είδους ηλεκτρονικές συσκευές που είναι νεότερες, εξειδικευμένες, πειραματικές τεχνολογίες».

Στην περσινή Black Friday, τα αντικείμενα με την μεγαλύτερη έκπτωση ήταν οι τηλεοράσεις (με μέσο όρο έκπτωσης 18%) και οι υπολογιστές (17,8%), σύμφωνα με το Adobe Analytics. Οι μεγαλύτερες εκπτώσεις όμως σε παιχνίδια, αντιθέτως, ήταν την Κυριακή πριν την Cyber Monday. Συγκεκριμένα, οι πιο δημοφιλείς προσφορές της Black Friday του 2018 περιελάμβαναν: Nintendo Switch, τηλεοράσεις, iPhones, iPads, Instant Pots και ηλεκτρικές σκούπες, σύμφωνα με τα στοιχεία πωλήσεων από το blackfriday.com. Από την άλλη, οι κορυφαίες πωλήσεις της Cyber Monday περιελάμβαναν τηλεοράσεις, φορητούς υπολογιστές, αλλά και συσκευές Echo, drones και techy παιχνίδια.

Αγοράστε από μεγάλα καταστήματα την Black Friday και προτιμήστε για μεταχειρισμένα την Cyber Monday

«Στην Black Friday προτιμήστε να ψωνίσετε από μεγάλες αλυσίδες, εκείνες που μπορούν να αντέξουν οικονομικά να έχουν μικρότερα περιθώρια κέρδους» δήλωσε στο Business Insider η Τζάνετ Αλβεράζ, διευθύντρια του οικονομικού Wise Bread. Αν πάλι ενδιαφέρεστε να αγοράσετε κάτι από δεύτερο χέρι, η Cyber Monday είναι σπουδαία μέρα για να αγοράσετε από το eBay, για παράδειγμα. «Εκεί θα βρείτε πολλά προϊόντα τα οποία κάποιοι αγόρασαν στην Black Friday και θέλουν να τα μεταπωλήσουν» προσθέτει.

Επιλέξτε την Black Friday για προϊόντα του τρέχοντος έτους ενώ την Cyber Monday για αντικείμενα παλαιότερης γενιάς

«Τα προϊόντα τελευταίας γενιάς τείνουν να είναι φθηνότερα στην Black Friday από ότι στην Cyber Monday» αναφέρει η Αλβεράζ. «Η Cyber Monday είναι μια καταπληκτική στιγμή για έξυπνες ηλεκτρικές συσκευές, τηλεοράσεις και κονσόλες παλαιότερης γενιάς».
Προτιμήστε την Black Friday αν θέλετε να επισκεφθείτε κατάστημα και όχι να κάνετε τις αγορές σας ηλεκτρονικά
Αν είστε φαν των αγορών σε πραγματικό κατάστημα και όχι μέσω διαδικτύου, είναι προτιμότερο να ψωνίσετε κατά την διάρκεια της Black Friday γιατί τότε θα βρείτε καλύτερες εκπτώσεις. Μην περιμένετε να δείτε τις ίδιες τιμές αν επισκεφθείτε ένα κατάστημα την Cyber Monday. Θα είναι σίγουρα πιο φθηνά μέσω διαδικτύου.

ΣΧΕΤΙΚΑ