«Σκοτώνει» τον πλανήτη το μοσχαρίσιο κρέας;

NEWSROOM
«Σκοτώνει» τον πλανήτη το μοσχαρίσιο κρέας;
Φώτο: Shutterstock

Τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει ακόμα περισσότερο ο διάλογος σχετικά με την διατροφή και την κατανάλωση του κρέατος. Η βίγκαν κοινότητα έχοντας επενδύσει ένα αρκετά σεβαστό ποσό, έχει αυξήσει την παρουσία της στα κοινωνικά δίκτυα μέσω viral βίντεο που προωθούν τα επιχειρήματά της, και σημειώνουν πως μπορούμε και πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη μας στο κρέας.

Στο επίκεντρο βρίσκεται συνήθως το μοσχαρίσιο κρέας με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να δημοσιεύει μια έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του από το Oxford Martin School και σημειώνει το πως η μείωση στη κατανάλωση του συγκεκριμένου κρέατος μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές αλλά και να μειώσει σημαντικά τον όγκο αερίων θερμοκηπίου.

Όπως αναφέρει η έρευνα το 2,4% των θανάτων που συμβαίνουν παγκοσμίως εξαιτίας της διατροφής θα μπορούσε να εξαλειφθεί αν μειωνόταν η κατανάλωση του κρέατος και ειδικά του μοσχαρίσιου. Από την αντίπερα όχθη, όπως υποστηρίζει η έρευνα, τα φασόλια, οι μικροπρωτεϊνες (που προέρχονται από ένα μανιτάρι) και τα μπιζέλια δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα ως προς την υγεία, με το ποσοστό της θνησιμότητας να μειώνεται έως και 7%.

Η έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που δεν παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από διατροφικά αίτια, σημειώνει πως θα μπορούσε να σωθεί το 5% των ζώων αν μειωνόταν η κατανάλωση του μοσχαρίσιου κρέατος στις εύπορες χώρες. Την ίδια στιγμή η έρευνα υποστηρίζει πως η αντικατάσταση του κρέατος από άλλες πρωτεΐνες «θα μπορούσε να αποτρέψει εκατομμύρια μάταιους θανάτους κάθε χρόνο».

Παράλληλα η έρευνα αναφέρεται στις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον η παραγωγή του μοσχαρίσιου θέματος, και σημειώνεται πως το 2010 η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος αντιπροσώπευε μονάχη της το 25% όλων των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τη διατροφή. Επιπλέον η βιομηχανοποιημένη κτηνοτροφία απειλεί τον πλανήτη καθώς αυξάνονται τα βοσκοτόπια εκεί που κάποτε υπήρχαν δάση, με τον πλανήτη να χάνει τις «ανάσες» του.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) Μάρκο Λαμπερτίνι με δήλωση του υπογράμμισε: «Οι αποδείξεις είναι ξεκάθαρες, το διατροφικό σύστημά μας πρέπει να μεταμορφωθεί για το καλό του πλανήτη και το μέλλον της ανθρωπότητας» και συμπλήρωσε πως «Είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει κάτι προτού το σύστημα καταρρεύσει».

Την ίδια στιγμή η ζήτηση για κρέας συνεχίζει να αυξάνεται με τον παγκόσμιο πληθυσμό να αναμένεται να αγγίξει τα 10 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, με τις διατροφικές ανάγκες να εκτοξεύονται. Ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Ντόμινικ Γουορέι προειδοποίησε πως «Είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί αυτή η ζήτηση».

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι «η καινοτομία στα προϊόντα, η βελτίωση της παραγωγής βόειου, χοιρινού κρέατος και του κρέατος των πουλερικών και οι προσπάθειες εκ μέρους των καταναλωτών να τροποποιήσουν τη διατροφή τους» θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας παγκοσμίως, ακόμα κι αν δεν απαρνηθούμε εντελώς την κατανάλωση κρέατος.


ΣΧΕΤΙΚΑ