Έξυπνοι μετρητές: Πώς μπορούν να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση χρήματος και ενέργειας

NEWSROOM
Έξυπνοι μετρητές: Πώς μπορούν να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση χρήματος και ενέργειας

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ, θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσει η τελετή υπογραφής για τη δανειακή συμφωνία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με τον ΔΕΔΔΗΕ για τους «έξυπνους μετρητές».

Τι είναι όμως οι έξυπνοι μετρητές και πώς μπορεί μια νέα τεχνολογία να βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι έξυπνοι μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια νέα τεχνολογία που βοηθάει στην εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας.

Οι έξυπνοι μετρητές παρακολουθούν και ελέγχουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντάς πληροφορίες για τη χρήση, οι οποίες δεν ήταν διαθέσιμες στο παρελθόν.

Με έναν έξυπνο μετρητή, οι καταναλωτές μπορούν να δουν πόσο ενέργεια καταναλώνουν οι συσκευές τους ανά ώρα, ημέρα ή μήνα.

Τα νοικοκυριά θα ειδοποιούνται μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο για την κατανάλωση που έκαναν ή για προγραμματισμένες διακοπές, βλάβες καθώς και τυχόν παραβιάσεις μετρητή, ενώ μέσω του διαδικτύου μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιστορικά στοιχεία της κατανάλωσής τους για διάστημα 24 μηνών πριν. Πρόσβαση στα παραπάνω στοιχεία θα έχουν οι καταναλωτές και μέσω μικρής οθόνης που θα εγκατασταθεί στο εσωτερικό του σπιτιού του και θα είναι συνδεδεμένη με τον μετρητή.

Οι έξυπνοι μετρητές βοηθούν στον εντοπισμό των συσκευών που καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια.

Για παράδειγμα, εάν ένα νοικοκυριό δει ότι η τηλεόραση καταναλώνει πολλή ενέργεια όταν είναι σε αναμονή, μπορεί να την αποσυνδέει από την πρίζα όταν δεν τη χρησιμοποιεί. Αυτό μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα και να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Οι έξυπνοι μετρητές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον εντοπισμό διαρροών ενέργειας. Μια διαρροή ενέργειας είναι μια κατάσταση κατά την οποία η ηλεκτρική ενέργεια χάνεται χωρίς να χρησιμοποιείται. Οι διαρροές ενέργειας κοστίζουν αρκετά και συμβάλουν αρνητικά στην κλιματική αλλαγή.
Με έναν έξυπνο μετρητή όμως, οι πολίτες μπορούν να παρακολουθουν την κατανάλωση ενέργειας του σπιτιού ή της επιχείρησής τους για τυχόν ασυνήθιστες αυξήσεις.

Εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας, οι έξυπνοι μετρητές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των ρευματοκλοπών. Οι ρευματοκλοπές είναι παράνομες και κοστίζουν στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργεια, στους καταναλωτές και στα δημόσια έσοδα.

Οι έξυπνοι μετρητές μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση των ρευματοκλοπών ανιχνεύοντας αλλαγές στην κατανάλωση ενέργειας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να αποτρέψουν τη κλοπή και να διασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές πληρώνουν για την ενέργεια που χρησιμοποιούν.

Ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά το έργο των «έξυπνων» μετρητών μέσα στο Νοέμβριο.

Το project αφορά 7,5 εκατ. παροχές και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθούν οι τεχνικες και οικονομικες προσφορες των εταιρειών που έχουν προκριθεί στη δεύτερη φάη του διαγωνισμού.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει συμφωνήσει για δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το έργο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η ελληνική Protasis AE, από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS.

Η ρουμανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας παραγωγής μετρητών ElsterRometrics SRL, μαζί με τις Intracom SA TelecomSolutions και ElsterGmbh.

Η σλοβενική εταιρία Iskraemecod.d., από κοινού με την γαλλική OracleFrance SAS.

Η ισπανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας κατασκευής μετρητών ItronSpain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL.

ΣΧΕΤΙΚΑ