Σαουδική Αραβία: «Παγώνουν» τα σχέδια για επέκταση της ικανότητας παραγωγής πετρελαίου

NEWSROOM
Βενεζουέλα
Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock

Η χώρα του Κόλπου πήρε αυτή την απόφαση καθώς βρίσκεται σε φάση ενεργειακής μετάβασης.

Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να σταματήσει τα σχέδια για επέκταση των πετρελαϊκών δυνατοτήτων της λόγω της ενεργειακής μετάβασης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας, προσθέτοντας πως η χώρα έχει αρκετή εφεδρική δυνατότητα ως προστατευτικό μαξιλάρι για την πετρελαϊκή αγορά.

Η σαουδαραβική κυβέρνηση διέταξε στις 30 Ιανουαρίου την κρατική πετρελαϊκή εταιρία Aramco να σταματήσει το σχέδιο πετρελαϊκής επέκτασής της και να θέσει ως στόχο ανώτατη συνεχή παραγωγική δυνατότητα τα 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ένα εκατομμύριο λιγότερα bpd από τον στόχο που είχε ανακοινωθεί το 2020, με σκοπό αυτός να επιτευχθεί το 2027.

"Νομίζω πως αναβάλαμε αυτή την επένδυση απλώς γιατί... είμαστε σε μετάβαση", δήλωσε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν στη διάσκεψη πετρελαϊκής τεχνολογίας IPTC που διεξάγεται στην Νταρχάν.

Πρόσθεσε πως η Aramco έχει να κάνει άλλες επενδύσεις, μεταξύ των οποίων σε πετρέλαιο, αέριο, πετροχημικά και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Σαουδική Αραβία έχει πει πως σκοπεύει να φθάσει τις μηδενικές καθαρές εκπομπές μέχρι το 2060 και η Aramco λέει πως θέλει να φθάσει τις μηδενικές εκπομπές από τις δικές της επιχειρήσεις μέχρι το 2050.

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ είπε πως η χώρα έχει ένα "τεράστιο μαξιλάρι" εφεδρικής πετρελαϊκής δυνατότητας σε περίπτωση μεγάλων διαταραχών στον παγκόσμιο εφοδιασμό που προκαλούνται από συγκρούσεις ή φυσικές καταστροφές.

Βάσει των περικοπών που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχων υπό την ηγεσία της Ρωσίας ή ΟΠΕΚ+, η πετρελαϊκή παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας είναι περίπου 3 εκατομμύρια bpd κάτω από τη μέγιστη σταθερή δυνατότητά της των 12 εκατομμυρίων bpd, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο κάτοχο εφεδρικής δυνατότητας.

"Είμαστε έτοιμοι για διόρθωση προς τα πάνω, προς τα κάτω, οτιδήποτε υπαγορεύουν οι ανάγκες της αγοράς", είπε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ.

Επέκρινε μια απόφαση που συντόνισε η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας το 2022 για αποδέσμευση πετρελαίου από τα αποθέματα για έκτακτη ανάγκη με σκοπό τον κατευνασμό των παγκόσμιων τιμών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

"Γιατί θα πρέπει να είμαστε η τελευταία χώρα που έχει ενεργειακή δυνατότητα, ή δυνατότητα για έκτακτη ανάγκη, όταν αυτό δεν εκτιμάται και δεν αναγνωρίζεται;"

Ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco Αμίν Νάσερ, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, είπε πως αναμένει πως η ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί στα 104 εκατομμύρια bpd φέτος και στα 105 εκατομμύρια bpd το 2025, υποβαθμίζοντας τις προσδοκίες ότι θα κορυφωθεί σύντομα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚ, η ζήτηση για πετρέλαιο έφθασε σε ύψη-ρεκόρ πέρυσι ξεπερνώντας τα 102 εκατομμύρια bpd.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ