Voucher σίτισης: Τον Νοέμβριο τα 46 ευρώ στους δικαιούχους – 10 ερωταπαντήσεις για το νέο πρόγραμμα
Η πρώτη πίστωση των νέων voucher σίτισης (Market Pass) αναμένεται στα τέλη Νοέμβρη και θα δοθεί σε 116.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Μετά τη διακοπή του προγράμματος ΤΕΒΑ τον Μάρτιο του 2024 η επισιτιστική βοήθεια επιστρέφει σε νέα μορφή και περισσότερο απλοποιημένη.
Ειδικότερα, η χορήγηση των voucher προβλέπει την αγορά τροφίμων και βασικών ειδών υλικής διαβίωσης, με τη διαδικασία να γίνεται αυτόματα χωρίς να απαιτείται η υποβολή νέας αίτησης σε ξεχωριστή πλατφόρμα, προκειμένου, όπως αναφέρει και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, η ενίσχυση των περίπου 46 ευρώ, να φτάνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε όσους το έχουν ανάγκη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η πρόβλεψη για αναδρομική επισιτιστική στήριξη των οικογενειών σε δεύτερο χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των δικαιούχων και το ύψος των αναδρομικών βρίσκεται υπό εξέταση από την αρμόδια υπηρεσία, καθώς θα ισχύσουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σε περίπτωση που τα αναδρομικά καλύψουν όλο το διάστημα από το Μάρτιο του 2024, για το νέο πρόγραμμα voucher σίτισης (που αντικαθιστά το παλιό TEBA/Market Pass) τα αναδρομικά μπορεί να φτάσουν και τα 1.472 ευρώ για τα νοικοκυριά που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ).
Οδηγός για τα αναδρομικά και το νέο voucher επισιτιστικής βοήθειας
- Ποιοι δικαιούνται αναδρομικά: Όσοι ήταν δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Μάρτιο του 2024 και μετά, είχαν δηλώσει συμμετοχή στην επισιτιστική βοήθεια και παραμένουν ενεργοί δικαιούχοι όταν ενεργοποιηθεί η νέα παροχή.
- Ποιοι δεν παίρνουν αναδρομικά: Όσοι δεν είχαν δηλώσει συμμετοχή στην επισιτιστική βοήθεια ή δεν είναι πλέον δικαιούχοι του ΕΕΕ όταν τεθεί σε εφαρμογή η νέα κάρτα.
- Χρειάζεται νέα αίτηση; Όχι. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δεν προβλέπεται νέα πλατφόρμα ή ξεχωριστή αίτηση.
- Πώς θα γίνεται η ένταξη: Η νέα παροχή θα συνδέεται αυτόματα με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, εφόσον στην αίτηση έχει δηλωθεί συμμετοχή στις δράσεις επισιτιστικής στήριξης.
- Τι θα μπορούν να αγοράζουν οι δικαιούχοι: Τρόφιμα και βασικά είδη υλικήςβοήθειας από επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο Μητρώο Παρόχων.
- Τι δεν θα επιτρέπεται: Καπνικά προϊόντα, αλκοόλ, είδη τυχερών παιχνιδιών και μεταχειρισμένα βασικά είδη.
- Μπορεί το ποσό να γίνει μετρητά; Όχι. Το voucher δεν θα επιτρέπει ανάληψη ή μετατροπή του υπολοίπου σε χρήμα.
- Κάθε πότε θα φορτίζεται: Η κάθε πίστωση θα αντιστοιχεί σε περίοδο έξι μηνών. Αν το νοικοκυριό εξακολουθεί να πληροί τα κριτήρια, θα ακολουθεί νέα φόρτιση για το επόμενο εξάμηνο.
- Πόσο χρόνο θα έχουν για να ξοδέψουν το ποσό: Κάθε φόρτιση θα μπορεί να χρησιμοποιείται για διάστημα ενός έτους.
- Τι γίνεται αν κάποιος χάσει μετά το ΕΕΕ: Αν το ποσό έχει ήδη πιστωθεί, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και αν στο μεταξύ το νοικοκυριό πάψει να είναι δικαιούχος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.