Aρχίζουν τα παζάρια με Σκόπια για 7.500 προϊόντα

NEWSROOM
skopia
Φωτο: Shutterstock

Ξεκίνησαν τα παζάρια μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας για την ονομασία 7.500 προϊόντων που περιέχουν στα ονόματά τους, είτε το ουσιαστικό της Μακεδονίας, είτε το επίθετο της Μακεδονίας.

Πρόκειται, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στα Σκόπια, για 3.000 προϊόντα στη Βόρεια Μακεδονία και 4.500 στην Ελλάδα.

Ήδη εμπειρογνώμονες και καθηγητές έχουν ξεκινήσει δημόσιο διάλογο για το θέμα της σήμανσης των προϊόντων, μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με κάποιους οι εταιρείες της Βόρειας Μακεδονίας που εξάγουν την παραγωγή τους θα πρέπει να αναγράφουν τον όρο "Made in North Macedonia", στα προϊόντα τους και οι ελληνικές εταιρείες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν το "Made in Macedonia" για τα δικά τους, οπότε θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το σήμα "Made in Greece". Άλλοι πάλι, όπως ο καθηγητή κ. Gjorgji Spasov, ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δικαιούται να χρησιμοποιεί τον όρο «Makedonia», για τα προϊόντα προέλευσης από την ελληνική περιφέρεια που φέρει το εν λόγω όνομα.

Επίσης, κάποιοι θεωρούν ότι το σήμα θα ενισχυθεί ως ελληνικό, μέσω του ονόματος του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και του συνόλου των οργανώσεων και εταιρειών της κοινωνίας των πολιτών, που έχουν πρόσφατα καταχωρηθεί με το όνομα της Μακεδονίας.

Ο καθηγητής κ. Gjorgji Filipov εξηγεί ότι μέχρι το τέλος του έτους θα συσταθεί μια διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση όλων των αμφιλεγόμενων ζητημάτων στο θέμα αυτό μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Μια φορά το χρόνο η επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών. Θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες από τη Βόρεια Μακεδονία, την Ελλάδα, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας και τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης.

Ανοδική πορεία καταγράφουν την τελευταία διετία οι διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι σήμερα ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας (από τέταρτος το 2016), μετά τη Γερμανία.

Σύmφωνα με τα προσφάτως δημοσιευθέντα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Βόρειας Μακεδονίας για το εξωτερικό εμπόριο της χώρας, οι εξαγωγές της Βόρειας Μακεδονίας ανήλθαν, το 2018, σε 5,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 17,0% έναντι του 2017 (5,0 δισ. ευρώ). Οι εισαγωγές κινήθηκαν επίσης ανοδικά, κατά 12,4%, αγγίζοντας τα 7,7 δισ. ευρώ (από 6,8 δισ. ευρώ το 2017). Ως εκ των ανωτέρω, ο συνολικός όγκος του εξωτερικού εμπορίου της Βόρειας Μακεδονίας ανήλθε, το 2018, σε 13,5 δισ. ευρώ, αυξανόμενος κατά 14,4%.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διατηρήθηκε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το 2017, ανερχόμενο σε 1,8 δισ. ευρώ. Το ποσοστό κάλυψης των εισαγωγών από τις εξαγωγές ανήλθε σε 76,4% (από 73,4% το 2017). Ο διμερής όγκος εμπορίου αυξήθηκε κατά 15,8% έναντι του 2017 και οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν σημαντική άνοδο της τάξης του 19,1%.

Αυξητικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές της Βόρειας Μακεδονίας στην Ελλάδα (κατά 5,8%). Το πλεόνασμα υπέρ της Ελλάδας στο διμερές εμπορικό ισοζύγιο (459,8 εκ. ευρώ) διευρύνθηκε κατά 25,6% έναντι του 2017 (366,1 εκ. ευρώ).

Το μερίδιο των ελληνικών εισαγωγών επί του συνόλου των εισαγωγών της Βόρειας Μακεδονίας ανήλθε σε 8,5% (από 8,0% το 2017), ενώ η Ελλάδα απορρόφησε, το 2018, το 3,2% των εξαγωγών της Βόρειας Μακεδονίας (από 3,6% το 2017).

ΣΧΕΤΙΚΑ