fbpxΘ. Τρύφων: Το clawback απειλεί τις φαρμακευτικές εταιρείες | Economistas.gr
Skip to main content

Θ. Τρύφων: Το clawback απειλεί τις φαρμακευτικές εταιρείες

Θ. Τρύφων: Το clawback απειλεί τις φαρμακευτικές εταιρείες
Φωτο: ΙΝΤΙΜΕ

Η νέα τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα, βρέθηκε στο επίκεντρο της διακομματικής επιτροπής για τη χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο, στην οποία είχαν κληθεί για να ενημερώσουν, ο Θεόδωρος Τρύφων πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και ο Μάκης Παπαταξιάρχης, πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum (PIF).

Αύριο το πρωί, όπως έκανε γνωστό ο κ. Τρύφων, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να συζητήσουν για τη νέα εμπορική τιμολόγηση των φαρμάκων, ενόψει της έκδοσης υπουργικής απόφασης κατ΄εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Το σχέδιο της υπουργικής απόφασης είχε σταλεί με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και στη διακομματική επιτροπή.

Ο κ. Τρύφων, τόνισε την ανάγκη στήριξης από το κράτος των εγχώριων φαρμακοβιομηχανιών, ενώ κληθείς να σχολιάσει το σχέδιο της υπουργικής απόφασης το οποίο, όπως είπε, έχουν εδώ και δύο μέρες όλοι οι αρμόδιοι φορείς, έκανε λόγο για σοβαρά ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν σχετικά με τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων.

Παραδέχτηκε μεν ότι η κυβέρνηση με τον νέο νόμο διορθώνει σοβαρές στρεβλώσεις του παρελθόντος, έδωσε δε έμφαση στο θέμα του «clawback», τονίζοντας ότι αν ζητηθεί να πληρώσουν οι εταιρίες φαρμάκων τα ληξιπρόθεσμα χρέη στον ΕΟΠΥΥ, θα τιναχτούν στον αέρα.

«Με το νέο νόμο, στη πράξη καταργείται η δυνατότητα της ελληνικής βιομηχανίας να βγάζει ελληνικά φάρμακα. Καταργείται ουσιαστικά η δυνατότητα να έχουν τα φάρμακα έρευνας λογική τιμή στη χώρα μας», τόνισε και πρόσθεσε ότι «η τιμή που παίρνουμε στα φάρμακα περνά μέσα από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης».

«Πρέπει άμεσα και μέσα στο 2019 να λυθεί το θέμα του «claw back». Είναι δυσβάσταχτο για τις ελληνικές και ξένες εταιρίες. Εμείς επιμένουμε ότι είναι αντικίνητρο για τις επενδύσεις», ανέφερε ο κ. Τρύφων και συνέχισε: «Από το 2016 υπάρχει μεγάλη συσσώρευση χρεών και αν ζητηθεί η αποπληρωμή τους θα κινδυνέψει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν στη χώρα μας 28 ελληνικές εταιρίες με σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα για νέα φάρμακα, που καλύπτουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αν δεν δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα του "κλόου μπακ" με ελάφρυνσή του μέσα στο 2019, θα τεθούν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες, οι θέσεις εργασίες και οι μεγάλες επενδύσεις» είπε.

Ο κ. Τρύφων μίλησε για κομβικό σημείο στο οποίο βρίσκονται οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, ζητώντας τη στήριξη της διακομματικής επιτροπής. «Είμαστε σε κομβικό σημείο και δεν κινδυνολογώ. Η επιτροπή σας έχει αυξημένη ευθύνη, ζητάμε να βοηθήσετε ώστε ορισμένα ζητήματα να λυθούν γιατί είναι κρίσιμα για τη βιωσιμότητα της ελληνικής παραγωγής. Είναι απαραίτητο να προχωρήσουν γρήγορα και να εφαρμοστούν αυτά που ψηφίστηκαν. Είμαστε η μόνη χώρα που θέλει τη διείσδυση γενοσήμων, αλλά μπαίνουν στο σύστημα με καθυστέρηση. Καμία χώρα δεν περνά τα γενόσημα από επιτροπή αξιολόγησης» υπογράμμισε.

Την αντίδραση τόσο του προέδρου της Επιτροπής Θοδωρή Δρίτσα όσο και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσαν οι αναφορές του σχετικά με τη πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τους ανασφάλιστους. «Συμμερίζομαι πλήρως την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Αλλά προαπαιτούμενο είναι το κράτος να πάρει την απόφαση πως θα κατανέμει τους πόρους για να λειτουργήσει ανταγωνιστικά η οικονομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Εμείς ζητάμε κάθε ευρώ που ξοδεύει το κράτος να έχει ανταποδοτικότητα. Κάποιος πρέπει να αναλογιστεί και τη ζημιά που δημιουργείται στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η κάλυψη των ανασφάλιστων ήταν είναι και θα παραμένει για το ΣΥΡΙΖΑ κοινωνικό επίτευγμα και εμβληματικό στοιχείο της πολιτικής μας. Ο καθένας έχει επιλέξει σε ποιά πλευρά στέκεται», σχολίασε η Αννέτα Καββαδία. Στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με το «claw back», υποστηρίζοντας πως λειτουργεί αρνητικά για τις ελληνικές εταιρίες, κινήθηκε και ο πρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας ELPEN Δημήτρης Πεντάφραγκας, που τόνισε την ανάγκη «να υπάρξει μια συνεκτική εθνική πολιτική για την ανάπτυξη ενός κλάδου με προστιθεμένη αξία».

«Βασική διαφωνία μας στον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και αφορά τον τρόπο τιμολόγησης φαρμάκων είναι γιατί δεν υπάρχει τιμολόγηση για τα εκτός πατέντας φάρμακα και τα γενόσημα. Σε όλες τις άλλες χώρες παίρνονται οι ασφαλιστικές τιμές. Θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα αν δεν αλλάξει για την εγχώρια αγορά», υποστήριξε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum (PIF), Μάκης Παπαταξιάρχης έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της έρευνας για τα καινοτόμα φάρμακα τονίζοντας ότι παθήσεις που πριν μερικά χρόνια ήταν καταλυτικές για τους ασθενείς πλέον αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιτυχία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρύθμιση - δώρο στις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες
Ρύθμιση - δώρο στις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες
Παρέμβαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού ευνοεί τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες αλλάζοντας τον τρόπο τιμολόγησης των γενόσημων φαρμάκων.
Ρύθμιση - δώρο στις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες
Ζημιά 241 εκατ. ευρώ από τα φάρμακα
Ζημιά 241 εκατ. ευρώ από τα φάρμακα
Το ελληνικό Δημόσιο, για μία σειρά μη σύννομων λόγων, την περίοδο 2006-2010 δεν εισέπραξε τα ποσά που θα έπρεπε να έχει εισπράξει από φαρμακευτικές εταιρείες, μέσω του rebate.
Ζημιά 241 εκατ. ευρώ από τα φάρμακα
Επενδύσεις 500 εκατ. από τη φαρμακοβιομηχανία
Επενδύσεις 500 εκατ. από τη φαρμακοβιομηχανία
Η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να στηρίξει άμεσα και έμπρακτα, με επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ, την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων.
Επενδύσεις 500 εκατ. από τη φαρμακοβιομηχανία