Βάλτωσαν τα επενδυτικά σχέδια της ΓΑΙΑΟΣΕ στον Πειραιά

Economista
ECONOMISTA
Βάλτωσαν τα επενδυτικά σχέδια της ΓΑΙΑΟΣΕ στον Πειραιά

Στον απόηχο των τεκταινόμενων με το επενδυτικό πλάνο του ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά και τα “ήξεις-αφίξεις” των κυβερνητικών στελεχών, σε άλλη μια περίπτωση σημαντικής ιδιωτικής επένδυσης, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλλει στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη, παράγοντες της αγοράς ακινήτων εκδήλωναν τις τελευταίες ημέρες την έκδηλη ανησυχία τους για την “τύχη” που θα έχει άλλη μια “πολύπαθη” επένδυση στο λιμάνι.

Ο λόγος για την ανάπτυξη της έκτασης της ΓΑΙΑΟΣΕ στο κέντρο του Πειραιά, όπου στο παρελθόν λειτουργούσε ο τερματικός σιδηροδρομικός σταθμός του ΟΣΕ. Η θυγατρική του Οργανισμού, στην οποία έχει μεταβιβαστεί το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του, αναζητεί επί σειρά ετών και συγκεκριμένα ήδη από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, τρόπους να εκμεταλλευτεί το οικόπεδο των 15 στρεμμάτων, χωρίς όμως επιτυχία. Προ διετίας μάλιστα, η σχετική διαδικασία εμφάνιζε εκ νέου προοπτικές υλοποίησης, καθώς είχαν προχωρήσει μια σειρά απαιτούμενων ενεργειών, που θα άνοιγαν τον δρόμο στη διενέργεια διαγωνισμού, για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του ακινήτου και την ανάπτυξη (από όποιον επενδυτή επικρατούσε) ενός εμπορικού κέντρου.

Με βάση το τελευταίο αυτό σχέδιο, στόχος της ΓΑΙΑΟΣΕ είναι η ανάπτυξη ενός εμπορικού κέντρου επιφάνειας 35.000 τ.μ., με το συνολικό ύψος της επένδυσης να διαμορφώνεται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ. Η αυξημένη ζήτηση εμπορικών χρήσεων, απόρροια και της παρουσίας της ίδιας της Cosco στον Πειραιά, σε συνδυασμό με την πλήρη απουσία κάθε σχετικής χρήσης σε κοντινή απόσταση, καθιστά το σχετικό εγχείρημα ιδιαίτερα ελκυστικό. Γι’αυτό άλλωστε και το ενδιαφέρον που είχε μεταφερθεί στην διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ τα προηγούμενα χρόνια από υποψήφιους επενδυτές, ήταν δεδομένο.

Ωστόσο, η πολεοδομική μελέτη, βάσει της οποίας θα αλλάξουν οι επιτρεπόμενες χρήσεις στο συγκεκριμένο ακίνητο έχει “βαλτώσει” επί δύο και πλέον χρόνια, καθιστώντας την τύχη του όλου εγχειρήματος ιδιαίτερα επισφαλή. Μάλιστα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την κύρηξη του μισού λιμανιού του Πειραιά σε ζώνη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, η σχετική επένδυση αναμένεται και αυτή να βρεθεί ενώπιον πιθανών αντιδράσεων. Άλλωστε, είναι ξεκάθαρη και πάγια, η θέση του Εμπορικού Συλλόγου του Πειραιά, που εναντιώνεται σε κάθε ενδεχόμενο ανάπτυξης εμπορικού κέντρου στον Πειραιά και κατά κανόνα τυγχάνει ευήκοου ώτος στους τοπικούς “άρχοντες”.

Άνθρωποι της αγοράς ακινήτων δεν αποκλείουν μάλιστα, μετά την και την αλλαγή στην ηγεσία της ΓΑΙΑΟΣΕ, το όλο σχέδιο να “παγώσει” εκ νέου. Αν όμως αποφασιστεί να προχωρήσει, τότε θα πρέπει καταρχάς να ολοκληρωθεί η τροποποίηση της πολεοδομικής μελέτης, να λάβει την έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας (ΚΔΣΑΔΠ) και στη συνέχεια (εφόσον δεν γίνουν προσφυγές) να εκδοθεί το απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις. Μετά θα ακολουθήσει ο σχετικός διαγωνισμός. Το ζήτημα είναι ποια θα είναι τελικά η προτεινόμενη χρήση για το ακίνητο, με δεδομένο ότι η πρόταση για εμπορικό κέντρο, παρότι πρόκειται για κάτι που λείπει από τον Πειραιά, απορρίφθηκε από κυβερνητικά στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντας, ως “παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης”.

Εναλλακτικά, θα μπορούσε να αναπτυχθεί εκεί ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων, αν και με δεδομένο ότι σε κοντινή απόσταση, υλοποιείται αυτήν την περίοδο η ανάπλαση και ανακατασκευή του συνόλου των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, ως ένα σύγχρονο συγκρότημα κτιρίων γραφείων, συνολικής επένδυσης 100 εκατ. ευρώ, φαντάζει δύσκολο να ευδοκιμήσει μια αντίστοιχη πρόταση. Πιθανή είναι και η δημιουργία ξενοδοχείου, λόγω και των υψηλών αναγκών φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο και πάλι, ανάλογα εγχειρήματα έχουν “σκοντάψει” στο παρελθόν, λόγω μικροπολιτικών συμφερόντων. Όταν λοιπόν ένας φορέας του ευρύτερου δημοσίου τομέα αδυνατεί να εκμεταλλευτεί την ίδια την ακίνητη περιουσία του, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το κρατούν κλίμα αναφορικά με τις επενδύσεις και το πόσο απέχουν τα κυβερνητικά λόγια περί φιλικής χώρας για τους ξένους επενδυτές, από την απλή πραγματικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ