Τα σούπερ μάρκετ στρέφονται στις ηλεκτρονικές πωλήσεις

Φώτο: Shutterstock

Μεγάλη έμφαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο δίνουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ λόγω και της στροφής των καταναλωτών στις οnline αγορές τροφίμων.

Είναι ενδεικτικό ότι οι συνολικές πωλήσεις για το 2017, των 5 βασικών καθώς και των μικρότερων τοπικών ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ, εκτιμώνται σε 19,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές ηλεκτρονικές πωλήσεις του λιανεμπορίου τροφίμων εκτιμώνται σε 37 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 50% σε σχέση με το 2016. Ο ρυθμός ανάπτυξης αυτός, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς είναι ιδιαίτερα υψηλός και αντίστοιχος με αυτόν αγορών του εξωτερικού.

Το 2018 οι οnline πωλήσεις τροφίμων έφτασαν τα 66 εκατ ευρώ, ενώ φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ και το 2020 τα 180 με 200 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, παρουσία στις online πωλήσεις ειδών σούπερ μάρκετ έχουν η ΑΒ με το ΑΒ CLICK2SHOP, η CareMarket και το Welovesupermarket που συνεργάζεται με τον Όμιλο Μetro (Μy Market) και το E.fresh.gr.

Είσοδο στον ηλεκτρονικό τομέα ετοιμάζει και η αλυσίδα Σκλαβενίτης, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει ούτε σελίδα στο διαδίκτυο και δεν διαφημίζει τα προϊόντα και τις προσφορές της.

Ήδη η αλυσίδα έχει πραγματοποιήσει επαφές με το e-fresh και το Caremarket, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να θεωρείται τίποτα δεδομένο. Και αυτό γιατί η διοίκηση της αλυσίδας δεν έχει κατασταλάξει ακόμη αν η είσοδος στις online πωλήσεις θα γίνει είτε μέσω αυτόνομης ανάπτυξης, είτε μέσω εξαγοράς άλλης εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέρα αυτό.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούλιο το CareMarket προχώρησε σε συνένωση με το yoda.gr του επιχειρηματία Γιάννη Χήτου.

Η πορεία των δύο online σούπερ μάρκετ συνεχίζει να είναι ανοδική. Η επιτυχία του, όπως αναφέρουν στελέχη της, οφείλεται μεταξύ άλλων στο εύρος του κωδικολογίου, στις ανταγωνιστικές τιμές και στην καλή οργάνωση της διανομής και παράδοσης των παραγγελιών.

Εξίσου ικανοποιητική κρίνεται και η πορεία του e-fresh, οι πωλήσεις του οποίου το 2018 αυξήθηκαν κατά 93%, η επανάληψη των επισκέψεων άγγιξε το 88%, ενώ ο αριθμός των πελατών αυξήθηκε κατά 94%.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, η e-fresh έχει παραδώσει περισσότερες από 250.000 παραγγελίες, ο αριθμός των εργαζομένων της ξεπερνά πλέον τους 150, ενώ χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) για να εξασφαλίσει ότι η παράδοση θα γίνει εντός 3 ωρών από την τοποθέτηση της παραγγελίας.

Η E-Fresh διαθέτει 18.000 προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων, φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Η εταιρεία έχει πάνω από 60.000 εγγεγραμμένους χρήστες, ενώ πρόσφατα διακρίθηκε για 3η συνεχή χρονιά στον θεσμό των E-volution Awards με το χρυσό βραβείο για το βέλτιστο ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο βασικός λόγος που κάνει τους Έλληνες να στρέφονται στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ είναι η εξοικονόμηση χρόνου και ακολουθούν η ύπαρξη online προσφορών με χαμηλές τιμές και η ποικιλία προϊόντων που μπορεί να μην διατίθενται σε συνoικιακά σούπερ μάρκετ.

Το προφίλ αυτών των καταναλωτών είναι κυρίως νέοι οικογενειάρχες με μικρά παιδιά, νεαρά ζευγάρια ή εργένηδες που ζουν στα αστικά κέντρα, φανατικοί των ηλεκτρονικών μέσω και φανατικοί e-shoppers, καθώς και κυνηγοί προσφορών και εκπτώσεων. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο ότι προς το παρόν τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα εξυπηρετούν μόνο μεγάλα αστικά κέντρα και λιγότερο την επαρχία.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ, 1 στους 5 καταναλωτές έχει δοκιμάσει τις online αγορές για κάποιο προϊόν σούπερ μάρκετ το 2017 και το 5% των καταναλωτών δηλώνουν ότι προτιμούν να κάνουν τις εβδομαδιαίες τους αγορές από online σουπερμάρκετ. Το ποσοστό αυτό παρότι φαίνεται μικρό, είναι πρώτη φορά που καταγράφεται και προσφέρει τη βάση για την αναπτυξιακή προοπτική των online αγορών.

Τα προϊόντα που επιλέγουν να αγοράσουν πλέον οι καταναλωτές από online σούπερ μάρκετ αρχίζουν είναι κυρίως τρόφιμα και ποτά και δευτερευόντως καθαριστικά και προϊόντα βρεφικής φροντίδας καθώς και προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής (5%)

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέσο «καλάθι» στα ηλεκτρονικά σουπερμάρκετ καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλό στα 88,5 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), στοιχείο που δείχνει ότι οι αγορές αφορούν κυρίως τις εβδομαδιαίες αγορές του νοικοκυριού.

ΣΧΕΤΙΚΑ