Άλμα τιμών στο σουβλάκι κόντρα στην Επ. Ανταγωνισμού

Φωτο: Shutterstock

Aψηφώντας την Επιτροπή Ανταγωνισμού που έχει αρχίσει ήδη σχετική έρευνα, ψητοπωλεία που καλύπτονται από την ομπρέλα του Σωματείου Ψητοπωλών, άρχισαν ήδη τις αυξήσεις τιμών στο σουβλάκι και μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό.

Ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 24 Απριλίου εξέδωσε ανακοίνωση για να αναγγείλει την έναρξη έρευνας και να υπενθυμίσει ότι απαγορεύονται από τον νόμο και τον Ανταγωνισμό όλες οι αποφάσεις Ενώσεων επιχειρήσεων για τον άμεσο ή έμμεσο καθορισμό των τιμών, το Σωματείο Ψητοπωλών κυκλοφόρησε σε επιχειρήσεις που είναι μέλη του αφίσα η οποία αναγγέλλει αυξήσεις τιμών απο την 1η Μαϊου.

Η αφίσα αυτή, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που δημοσιεύει το economistas, αναγγέλλει «τροποποιήσεις στις τιμές των προϊόντων λόγω αύξησης της τιμής των κρεάτων διεθνώς» και με αυτό τον τρόπο επιχειρείται να δικαιολογηθούν πολύ μεγάλες ανατιμήσεις.

Στην περίπτωση του προαναφερόμενου κεντρικού ψητοπωλείου του Γέρακα, η ανατίμηση έφτασε τα 0,40 λεπτά που αντιστοιχεί σε ποσοστό 16% σε σχέση με την προηγούμενη τιμή των 2,50 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε διψήφιο ποσοστό κυμαίνονται οι αυξήσεις που καταγράφονται και από πολλά ακόμη ψητοπωλεία της αγοράς, με την κάλυψη του Σωματείο Ψητοπωλών.

Το economistas προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει σχολιασμός για το θέμα.

Οι εναρμονισμένες πρακτικές για τη διαμόρφωση των τιμών απαγορεύονται... δια ροπάλου από το νόμο για τον ανταγωνισμό. Στις 24 Απριλίου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε πώς «κατόπιν δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει ενδεχόμενο αύξησης της τιμής στο σουβλάκι από 1η Μάιου 2019, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ξεκίνησε αυτεπάγγελτο έλεγχο στα πλαίσια του οποίου διερευνάται κατά πόσο οι αναφερόμενες στα εν λόγω δημοσιεύματα ενέργειες στοιχειοθετούν παραβάσεις των διατάξεων του Ν. 3959/2011 περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης τονιζόταν ότι, «σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν 3959/2011 απαγορεύονται όλες οι συμφωνίες και εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ επιχειρήσεων και όλες οι αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ως αντικείμενο ή ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ανταγωνισμού στην Ελληνική Επικράτεια, και ιδίως εκείνες οι οποίες, μεταξύ άλλων, συνίστανται στον άμεσο ή έμμεσο καθορισμό των τιμών αγοράς ή πώλησης ή άλλων όρων συναλλαγής, καθώς και σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης των σχετικών διατάξεων, προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων».

Υπενθυμίζεται ότι το νεοσύστατο Σωματείο Ψητοπωλών ανακοίνωσε ότι πλέον δεν μπορούν τα μέλη του να απορροφήσουν την αύξηση κατά 30% στο κόστος των κρεάτων και θα περάσουν, μερικώς, τη «χασούρα» με τον καταναλωτή, αυξάνοντας την τιμή στο σουβλάκι κατά 15% από τις αρχές Μαϊου.

Το υπουργείο Οικονομίας έχει ανακοινώσει ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο οι διεθνείς τιμές χοιρινού κρέατος έχουν αυξηθεί σημαντικά, ως αποτέλεσμα ενός ιού που αποδεκατίζει τη βιομηχανία γουρουνιών της Κίνας. Οι μεταποιητές κρέατος σε όλο τον κόσμο πωλούν περισσότερο χοιρινό κρέας στην Κίνα για να καλύψουν τις ελλείψεις που προκαλούνται από την εκδήλωση αφρικανικής πανώλης των χοίρων».

Από την ίδια ανακοίνωση, όμως, συνάγεται το συμπέρασμα ότι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τις αυξήσεις των τιμών χονδρικής στο χοιρινό οι ανατιμήσεις στο σουβλάκι σε διψήφιο ποσοστό. «Σε επίπεδο χονδρικής», σημειωνόταν στην ανακοίνωση του υπ. Οικονομίας, «τις τελευταίες τρεις ημέρες έχει καταγραφεί άνοδος κατά μέσο όρο ύψους 6%, η οποία αντιστοιχεί σε 0,15 Euro ή 0,19 ευρώ, αν συμπεριλάβουμε τον ΦΠΑ».

Σημειώνεται ότι το χοιρινό κρέας που χρησιμοποιείται για το γύρο και το σουβλάκι που διαθέτουν τα ελληνικά ψητοπωλείο εισάγεται στο σύνολό του από χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ