Skip to main content

Πρωταθλητές οι Έλληνες στα ζυμαρικά

Πρωταθλητές οι Έλληνες στα ζυμαρικά
Φωτο: Shutterstock

Ανοδικά κινείται ο εγχώριος κλάδος της βιομηχανίας των ζυμαρικών, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα μελέτης της Infobank Hellastat AE.

Σύμφωνα με τη Μαρία Θεοδοσοπούλου, Sectorial Studies Consultant, πρόκειται για ένα δυναμικό κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων, ο οποίος εμφανίζει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης της παραγωγής σε λίγες, αλλά μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις. Μάλιστα, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αυτών, εφαρμόζει πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή, στοχεύοντας στις οικονομίες κλίμακας και στην ανταγωνιστικότητα.

Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ζυμαρικών, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση της διεθνούς κατάταξης που αφορά την κατανάλωση ζυμαρικών μετά την Ιταλία, την Τυνησία και τη Βενεζουέλα. Συγκεκριμένα, η μέση κατά κεφαλή κατανάλωση ζυμαρικών στη χώρα υπολογίστηκε περίπου στα 11,1 κιλά/ άτομο.

Γενικότερα, τα ζυμαρικά θεωρούνται από τα πιο δημοφιλή προϊόντα διατροφής, τόσο σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, όσο και σε περιόδους ευημερίας. Ο βασικότερος λόγος είναι η χαμηλή λιανική τιμή πώλησης, έναντι άλλων προϊόντων διατροφής. Ακόμη, η υψηλή διατροφική αξία και η συνεχής προσπάθεια των βιομηχανιών να αυξήσουν την προϊόντική τους βάση, προσφέρουν στους καταναλωτές μία πληθώρα επιλογών, με αποτέλεσμα να τα προτιμούν περισσότερο. Τέλος, ο εύκολος και γρήγορος τρόπος παρασκευής τους αποτελούν ένα επιπλέον κίνητρο για το καταναλωτικό κοινό να τα επιλέξει.

Σύμφωνα με την μελέτη, το 2017 ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιρειών αυξήθηκε κατά 1,7% έναντι του προηγούμενου έτους. Αυτό αποδεικνύει ότι η αγορά αρχίζει να ομαλοποιείται και να κινείται ανοδικά, έπειτα από την πτώση των πωλήσεων που προκάλεσαν οι ανακατατάξεις στον κλάδο των super market το 2016.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι η πρόσφατη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 13%, θα τονώσει σημαντικά την αγορά των ζυμαρικών τα επόμενα χρόνια.

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις πέντε επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα, ο κύκλος εργασιών το 2017 αυξήθηκε κατά 1,7% και ανήλθε στα 176,67 εκατ. ευρώ έναντι 173,65 εκατ. ευρώ το 2016.

Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων μειώθηκαν κατά 12,6%, στα 22,09 εκατ. ευρώ από 25,28 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν μεγαλύτερη μείωση κατά 16,1% στα 15,78 εκατ. ευρώ έναντι 18,81 εκατ. ευρώ το 2016. Τα περιθώρια EBITDA και EBT αυξήθηκαν σε 12,7% και 9,7% αντίστοιχα.

Η κεφαλαιακή μόχλευση διαμορφώθηκε στο επίπεδο 0,35 προς 1 και οι απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε περίοδο περίπου 3,6 μηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έλεγχοι στην πασχαλινή αγορά - Τι να προσέξουν οι έμποροι
Έλεγχοι στην πασχαλινή αγορά - Τι να προσέξουν οι έμποροι
Εντατικοποίηση ελέγχων στην αγορά κατά την πασχαλινή περίοδο ζητάει με εγκύκλιό της από τις συναρμόδιες υπηρεσίες η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Έλεγχοι στην πασχαλινή αγορά - Τι να προσέξουν οι έμποροι
Κατά 33,5% αυξήθηκαν οι εισαγωγές οπωροκηπευτικών το α' τρίμηνο
Κατά 33,5% αυξήθηκαν οι εισαγωγές οπωροκηπευτικών το α' τρίμηνο
Η συνεχιζόμενη αύξηση των εισαγωγών απαιτεί λεπτομερή ανάλυση της ελληνικής αγοράς και των καταναλωτικών τάσεων που έχουν προκαλέσει αύξηση των εισαγωγών κατά 24,8% ετησίως την τελευταία τριετία, κυρίως από τρίτες χώρες, γεγονός.
Κατά 33,5% αυξήθηκαν οι εισαγωγές οπωροκηπευτικών το α' τρίμηνο
ΕΦΕΤ: Πρόστιμα 112.025 ευρώ σε 19 επιχειρήσεις
ΕΦΕΤ: Πρόστιμα 112.025 ευρώ σε 19 επιχειρήσεις
Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα αφορούν επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, εγκαταστάσεις παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου, επεξεργασίας κρέατος, παραγωγής και εμπορίας πτηνοτροφικών προϊόντων, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.
ΕΦΕΤ: Πρόστιμα 112.025 ευρώ σε 19 επιχειρήσεις
10 τρόφιμα που νομίζεις ότι είναι υγιεινά αλλά δεν είναι
10 τρόφιμα που νομίζεις ότι είναι υγιεινά αλλά δεν είναι
Είναι γνωστό ότι υπάρχουν κάποια τρόφιμα που νομίζουμε ότι είναι υγιεινά αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι δεν είναι. Δείτε ποια είναι αυτά τα οποία όλοι τρώμε καθημερινά!
10 τρόφιμα που νομίζεις ότι είναι υγιεινά αλλά δεν είναι