fbpxΈντονη κινητικότητα στα επιχειρηματικά deals | Economistas.gr
Skip to main content

Έντονη κινητικότητα στα επιχειρηματικά deals

Έντονη κινητικότητα στα επιχειρηματικά deals

Κινητικότητα παρουσιάζεται τους τελευταίους μήνες στην επιχειρηματική αγορά, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει υψηλό και την αναζήτηση ευκαιριών για την απόκτηση υγιών εταιρειών να κλιμακώνεται.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς η αλλαγή του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας έχει ξεκινήσει την τελευταία διετία καθώς πολλές επιχειρήσεις αλλάζουν χέρια και περνούν υπό τον έλεγχο πολυεθνικών σχημάτων ή και εγχώριων επενδυτικών funds.

Αιτία, η πολύχρονη κρίση η οποία οδήγησε πολλές εταιρίες στον υπερδανεισμό, με αποτέλεσμα ο έλεγχος να έχει περάσει πλέον στα χέρια των πιστωτών τους, οι οποίοι αποφασίζουν για το ποιος θα είναι ο τελικός ιδιοκτήτης. Και, από την άλλη, υπάρχουν οι υγιείς ελληνικές εταιρείες με μικρό δανεισμό και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες ήδη βολιδοσκοπούνται από διεθνή και εγχώρια funds.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με την έρευνα της Εrnst & Young, το 2017 η εκτιμώμενη συνολική αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ελλάδα ανήλθε στα 1,7 δισ. δολ., έναντι 1,3 δισ. δολ. το 2016, ενώ από τις συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν στην Ελλάδα, το 32% ήταν ενδοσυνοριακές και το 58% προήλθε από επενδυτές του εξωτερικού.

Η αναζήτηση ευκαιριών στο ελληνικό επιχειρείν συνεχίζεται με πολλές ελληνικές εταιρείες να έχουν μπει στο μικροσκόπιο Eλλήνων και ξένων επενδυτών, με αρκετές συμφωνίες να ετοιμάζονται να ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Πρόσφατη επιχειρηματική συμφωνία, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα μέσα στο επόμενο διάστημα, είναι πώληση του κλάδου τυροκομικών και της επωνυμίας Βίγλα που ανήκει στον Όμιλο της Vivartia, θυγατρική της MIG, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη μείωση του δανεισμού του ομίλου.

Όπως αποκάλυψε το economistas.gr, η Βίγλα θα περάσει στον έλεγχο της Παντελιάδης, της αλυσίδας MyMarket, που ελέγχει επίσης την εταιρία τυροκομικών ΟΠΤΙΜΑ, η οποία παράγει το Κατίκι Δομοκού Ορεινές Πλαγιές (το εξαγόρασε το 2017 από την Νίκας) και μια σειρά άλλων γνωστών σημάτων όπως το Ήπειρος, Λογάδι, Λεβέτι, Kerrygold κλπ.

Η συμφωνία προβλέπει την απόσχιση του εργοστασίου που παράγει τα προϊόντα Βίγλα και εν συνεχεία τη μεταβίβασή του στον όμιλο Παντελιάδη. 

Μία ακόμη εξαγορά που βρίσκεται στα σκαριά είναι η ένταξη του ελληνικού βραχίονα της Media Markt στην ομπρέλα της Olympia Group και η ενσωμάτωση του εν συνεχεία, στα Public. Οι διερευνητικές επαφές είχαν ήδη ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι, όπου αναζητήθηκαν επενδυτές για να αναλάβουν την θυγατρική του γερμανικού oμίλου στην Ελλάδα.

Στην εξαγορά της εταιρείας Prosvasis, η οποία εξειδικεύεται στην παροχή λύσεων λογισμικού και υπηρεσιών εκπαίδευσης για λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία, προχώρησε πρόσφατα η SoftOne Technologies, μέλος του Ομίλου Εταιρειών Olympia.

Το ενδιαφέρον του επενδυτικού Ομίλου της Νορβηγίας προσέλκυσε η Κανάκης, χάρη στην εξειδίκευσή της σε ένα σημαντικό τμήμα της αγοράς τροφίμων και την υγιή οικονομική θέση της, με αποτέλεσμα να κλείσει μία από τις σημαντικότερες συμφωνίας εξαγοράς ελληνικής εταιρείας τροφίμων των τελευταίων ετών.

Πρόκειται για τον νορβηγικό Όμιλο Οrkla o οποίος έχει ηγετική θέση στις σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Σουηδία, Φιλανδία) με σημαντικά brand στο χώρο των τροφίμων, του εξειδικευμένου λιανικού εμπορίου και των φαρμακείων. 

Νέο «χτύπημα», μετά τις εξαγορές από την Hellenic Healthcare, οι οποίες εκτιμώνται σε αξία σε επίπεδα άνω του μισού δισ. ευρώ την προηγούμενη διετία, εκτιμάται ότι ετοιμάζουν οι διαχειριστές του επενδυτικού fund CVC που εξαγόρασε τα Metropolitan, Ιασώ General και Υγεία.

Με δεδομένη τη συνεργασία με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το CVC φαίνεται ότι μέσα στο 2019 απλά θα προχωρήσει στην αναμόρφωση του νέου ομίλου υγείας που δημιούργησε και στη συνέχεια θα επιχειρηθεί η περαιτέρω επέκταση.

Τέλος, ένα από τα μεγαλύτερα deal στον ξενοδοχειακό κλάδο πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο. Η ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου, η οποία ελέγχει το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Costa Navarino, προχώρησε στην απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε, ιδιοκτήτριας του εμβληματικού κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας το οποίο διαχειρίζεται η Hilton.

Ο ξενοδοχειακός Όμιλος αύξησε το ποσοστό συμμετοχής του στο 51%, αποκτώντας τον έλεγχο της Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε., ενώ το 49% απέκτησε εταιρία συνδεδεμένη με τον Όμιλο Olayan, μέτοχο της ΤΕΜΕΣ. Το ποσοστό αυτό κατείχε έως πρότινος η D Hospitality B.V., θυγατρική του Ομίλου Dogus.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βροχή οι εξαγορές ελληνικών εταιρειών από ξένους
Βροχή οι εξαγορές ελληνικών εταιρειών από ξένους
Επιχειρηματικοί όμιλοι και επενδυτικά funds έχουν κλείσει συμφωνίες δισεκατομμυρίων για την απόκτηση ελληνικών επιχειρήσεων. Ποια ήταν τα σημαντικότερα deal.
Βροχή οι εξαγορές ελληνικών εταιρειών από ξένους
Τέλος στις ενδιάμεσες εκπτώσεις, απέτυχε ο θεσμός
Τέλος στις ενδιάμεσες εκπτώσεις, απέτυχε ο θεσμός
Εμπορικοί σύλλογοι και υπουργείο συμφώνησαν ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις που αρχίζουν την 1η Μαϊου θα είναι οι τελευταίες. Απογοήτευσαν οι τζίροι των καταστημάτων.
Τέλος στις ενδιάμεσες εκπτώσεις, απέτυχε ο θεσμός